Terve.fi

Maalin aiheuttamat sisäilmaongelmat ja terveyshaitat

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu 31.1.2018

Kysymys:

Asiani koskee maalauksesta syntyviä päästöjä ja niiden terveyshaittavaikutuksia. 30 neliön kokoisessa huoneistossani maalattiin pieniä pinta-aloja, kuten kaksi lämpöputkea, ja yövyin samassa tilassa. Aikaisemmin myös epähuomiossa hengitin voimakkaasti käytävällä olevan vasta maalatun pinnan vieressä. Olin poissa huoneistosta noin 2-3 tuntia heti maalaamisen jälkeen, mutta vietin kyseisessä tilassa loppuillan ja -yön, yhteensä suunnilleen 14 tuntia. Huoneistossa oli kuitenkin ilmanvaihto suuremmalla. Minulla oli myös jonkinlaista päänsärkyä ja nenänvuotoa, sekä seuraavana päivänä hetkellisiä vihlovia tuntemuksia päässä. Vaikka pyrin olemaan poissa asunnosta altistumisen jälkeen, myös päälläni olleet vaatteet olivat olleet samassa tilassa ja haisivat siten lievästi maalilta. Kysymykseni onkin, että millaisia vaikutuksia maalista haihtuvilla aineilla on kehoon, erityisesti aivoterveyteen, sillä olen ollut huolestunut kognitiivisista toiminnoistani. Tiedustelisin myös kehon ja aivojen mahdollisesta palautumisesta, mitä esimerkiksi aivojen hermosoluille tapahtuu tällaisessa altistumisessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

On erittäin epätodennäköistä, että kuvaamallasi altistumisella olisi mitään pysyviä terveysvaikutuksia. Maalin haju voi aiheuttaa ohimenevää ärsytystä ylähengitysteissä, mutta mitään pysyvää terveysvaikutusta ei kuvaamallasi altistuksella ole.

Ystävällisin terveisin, Jarkko Kuoppala

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.