Terve.fi

Lapsen liian vahva lääkitys

Lapsen liian vahva lääkitys

Janne Kataja

LT, Lastentautien erikoislääkäri, lasten nefrologi

Janne  Kataja

Kysymys:

Hei! Lapsemme sai lievän astman dg:n n. 8v. Oireita oli lähinnä flunssa-ja pölyaikaan, allergioita heinälle yms myös. Aluksi lääkityksenä oli Montelukast, johon lisättiin myöhemmin Flixotide. Joskus oli Seretideä myös. Jälkikäteen ajatellen lääkityksien koventuessa mukaan tuli väsymystä, lähes jatkuvaa päänsärkyä ja käytöshäiriöitä runsaasti. Sydänkin alkoi oireilla. Kyseessä on muutoinkin temperamenttinen tyttö. Kävimme lääkäreillä ja astmahoitajalla, mutta hekään eivät ymmärtäneet asiaa/löytäneet vikaa. Pieniä lääkevähennyksiä kokeilin itse, mutta jostain syystä olo paheni. Luulin itsekin, että hänellä happi ei vain kulje jostain syystä päähän asti, mutta siis yskää tm ei ollut. Viimein uusi, kokenut astmahoitaja tajusi hetimiten 10v tytön tilanteen ja lääkitys vähitellen purettiin. Nykyään tyttö on temperamenttinen edelleen, mutta fyysiset vaivat ovat kaikonneet ja infeltoissa ei mene enää tukkoon, joten astmakin remissiossa. Allerginen toki on edelleen. Olen syyllistänyt itseni täysin, vaikka syytä on kyllä hoitavassa tahossakin! Ei ollut mitään hoitosuunnitelmaa ja kunnon tietoa. Lääkkeitä ei yritettykään vähentää. Tyttöä hoidettiin alunperin useammassa paikassa, joten ehkä siten kukaan ei ollut perehtynyt tarkkaan tapaukseen. Kysyn siis, että onko lähes turhista lääkkeistä tullut jtn pysyvää haittaa (sydän, keuhkot..), tyttö ainakin sai valittajan leiman, harrastuksetkin silloin jäi ja koulunkäynti sekä koko perhe kärsi. Henkisellä puolella pahimmat arvet ehkä äitillä. Toivon rehellistä vastausta, kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, kiitokset kysymyksestäsi. Harmi, että tyttäresi astmalääkitysasia on jäänyt vaivaamaan Sinua. Vaikka lääkityspäätökset usein tehdään yhteistyössä potilaan ja perheen kanssa, jää lääkärille aina vastuu lääkkeen määräämisestä ja niiden aiheuttamien sivuvaikutusten laadun ja määrän arvioimisesta. Ymmärsin kysymyksestäsi, että hänellä on ollut parisen vuotta lääkitys, joka käsittänyt montelukastin lisäksi inhaloitavan steroidin sellaisenaan tai pitkävaikutteiseen avaavaan yhdistettynä. Mainitsemiasi lääkkeitä pidetään yleisesti ottaen turvallisina ja tehokkaina astman hoidossa. Koska ohimenevät haittavaikutukset ovat tavallisia ja jonkinlaisia sivuvaikutuksia on kaikilla lääkkeillä, hoidossa pyritään hakemaan optimaalisinta hoitovastetta vähäisimmillä sivuvaikutuksilla.

Mainitsemistasi lääkkeistä montelukasti voi toisinaan aiheuttaa mm. vatsakipuja ja yöllisiä painajaisia. Inhaloitava steroidi voi puolestaan aiheuttaa esim. suun alueen sammasta ja harvinaisempina sivuvaikutuksina unihäiriöitä ja ärtyisyyttä. Pitkävaikutteisen avaavan haittavaikutuksina voi sen sijaan tilapäisesti esiintyä mm. vapinaa, päänsärkyä ja toisinaan myös levottomuutta ja unihäiriöitä. Näiden lääkkeiden yhteisvaikutuksena voi siis joillekin lapsille ilmaantua levottoman ja huonosti nukutun yön jäljiltä kuvaamiasi oireita: väsymystä ja päänsärkyä. Väsymys voi näkyä päivisin lapsen käytöksessä. On kuitenkin hyvä tietää, että nämä sivuvaikutukset ovat ohimeneviä ja väistyvät lääkityksen tauottamisen myötä. Pitempiaikaisista mahdollisista vaikutuksista tunnetaan steroidilääkkeiden pituuskasvua hidastava ja lisämunuaiskuoren toimintaa lamaava vaikutus.

Vaikka omassa tapauksessanne ei siitä ollutkaan kyse, niin on hyvä muistaa, että myös huonossa hoitotasapainossa olevasta astmasta voi aiheutua mm. unihäiriöitä, joten voi olla vaikea erottaa niitä lääkityksen haittavaikutuksista.

Ystävällisin terveisin ja Rauhallista Joulua toivottaen,
Janne Kataja

Julkaistu: 5.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.