Terve.fi

Verisuonet ja ikä

Verisuonet ja ikä

Aarno Yliselä

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Aarno Yliselä

Kysymys:

Ole 64-vuotias nainen, norm.painoinen,tupakoimaton, alkoton ja kolesterolit ok. Verenpaineet näihin asti olleet norm. rajoissa.Tutkimattomaan vas. käden vapinaan n. 10 vuoden ajan ollut käytössä Bisoprolol 2.5 mg. Vuosi sitten koettu traumaattinen tapahtuma laukaisi runsaat kammiolisälyönnit, joihin lääkitys 2xTambocor retard 100 mg ja Propral 10 mg. Ko lääkityksen aikana vas. korvan tinnitus muuttui sykkeen tahdissa kuuluviksi suhahduksiksi.Tehtiin Doppler-UÄ-tutkimus. Lausunto: Oikealla puolella ei näy plakkeja.Vasemmalla internan tyvellä hyvin pieni alkava plakkitiivistymä, ei merkittäviä kaventavia plakkeja. Virtaukset carotis communiksissa, internoissa, externoissa ja vertebraliksissa tavalliset.- Ko. kuitattiin sanomalla, että suhahdukset eivät johdu valtimoista. Mutta, nytpä alkoi askarruttaa tämä viittaus plakista: alkava?hyvin pieni?Kyseessä tauti? Seurannan tarve? Kontrolli? Lähisuvussa on verisuonitautirasitusta: vanhemmat sairastuneet ja 3 sisarusta menehtynyt aivotapahtumiin ennen eläkeikää kylläkin eri elämäntavoilla eläneenä kuin minä.

Näytä vastaus

Vastaus:

arvoisa kysyjä,
pieniä plakkeja löytyy tarkoissa tutkimuksissa usein sivulöydöksenä ilman, että ne olisivat osallisena tutkittaviin oireisiin. Terveelliset elämäntapanne sekä normaalit verenpaine- ja kolesterolilukemat minimoivat riskiä sairastua verisuonitauteihin. Sukurasitus on toki olemassa.
Tutkimuksessa todettu pieni plakki saattaa olla ollut jo vuosia muuttumattomana kuvatussa suonen seinämässä. Tästä asiasta ei toki voi olla varma. Siksi asian seuranta on paikallaan. Suosittelen harkitsemaan uutta Doppler-UÄ -tutkimusta vuoden kuluttua. Mieluiten samassa paikassa missä edellinenkin tutkimus on tehty. Jos plakki on pysynyt muuttumattomana, seurantaväliä voi pidentää. Jos muutosta on tullut, jatkotoimet pohdinnan alle.
Tässä vaiheessa ei mielestäni tarvita muita toimenpiteitä.
t. Aarno Yliselä

Julkaistu: 24.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.