Terve.fi

Ikä ja verenpainelukemat

Ikä ja verenpainelukemat

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

ikä, pituus/paino: 50v, 158,5cm/49kg

tärkein nykyoire, muut oireet,alkamisajankohta ja kesto: verenpaine alkoi olla koholla olessani 45v ja sain lääkityksen noin 47vuotiaana. Elämäni toki oli hyvin stressaavaa ko. aikaan. Suvussani vahvat ko. sairauden perimät.

aikaisemmat sairaudet: kun aloitin verenpainelääkityksen olivat mittausluvut toistuvasti noin 185/90/80. Olen aina reagoinut vatsallani erilaisiin jännittäviin asioihin. Lääkitys on ollut Somac ja ruokavalio.

nykyinen ja aiempi lääkitys Candesartan 4mg ja kesällä 2017 nostettu 8mg.

aiemmat mahdolliset tutkimukset ja tutkimustulokset: toistuvasti verikokeet ja sydänfilmit olleet aina erittäin ok, mitään hoidettavaa ei ole muutoin ilmennyt kuin verenpaineen lukemat.

Kysymys:
Minulle on epäselvää onko verenpaineeni ok, hoitaneen lääkärin mielestä parin vuoden ajan luvut olivat erittäin ok, mutta sh mielestä nykyiseltään luvut eivät ole ok. Viimeisjn ohje on että tavoite olisi että verenapaineeni yläluvun pitäisi lääkityksen myötä olla alle 135. Poikkeaa entisen hoitavan tk lääkärin ajatuksesta.

Toinen sanoo toista ja toinen toista.

Asioin verenpaine asiasta ensin tk:ssa jokunen vuosi sitten ja lääkäri on ollut vuosikontrolleissa aina sitä mieltä että lukemat ovat olleet lääkityksen aikana ok minun ikäiselleni ja kuntoiselle ihmiselle. Eli lukemat ovat olleet 4mg lääkityksen aikan noin 145/85/75 ja suht näin. Kunnes vuosi sitten en tk:ssa päässyt lääkärin vastaanotolle vaan sh vastaanotolle. Hän ei halunut nähdä kotimittaustuloksia vaan halusi tapaamisessa mitata verenpaineeni, sain stressireagtion (kuvaan itse tätä näin) koska en halunut hänen mittaavan verenpainettani mittauspelkoni vuoksi. Minä siis olen veranpainemittauksen jännittäjä. Tämän sh tapaamisen jälkeen verenpaineet eivät tasoittuneet, vaan lukemat olivat toistuvasti 156/90/80 ja 160/95/85. Varasin ajan yksityiselle lääkärille 12/16 ja kilpirauhanen tutkittiin, kaikki oli erinomaisesti ok. Ja lääkäri kehoitti asioimaan psykologin luona verenpainemittausjännittämisen vuoksi. Ja näin tein, käynnit olivat mukavia ja näiden käyntejen jälkeen otin yhtettä tk:hon keväällä 2017 ja sh jutteli lääkärin kanssa ja verenpainelääkitys nostettiin 4mg > 8mg. Ja verikoneet olivat taasen hyvinkin hyvät. Lääkäri oli sh:lle sanonut että lääkkeen voi nostaa 16mg. Mutta en ole näin tehnyt. Olo on ollut ok ja nyt on hieman verenpaine taasen kohonnut ja mittaustulokset ovat olleet seuraavanlaisia esim:
9.10.17 136/87/73 II 135/85/61
12.10.17 144/87/73 II 145/88/69
7.11.17 154/85/81 II 149/90/72 III 141/90/78
13.11.17 151/84/75 II 148/80/64 III 140/82/65

Elämäntapani on normaalit, en ole ylipainoinen ja syön terveellisesti, alkoholia käytän juhlissa kohtuudella, liikun ja ulkoilen.

En ole kertaakaan jutellut asiasta ko. asiaan erikoistuneen lääkärin kanssa. Ja tämän vuoksi otan yhteyttä.

Kiitos vastauksesta ja ohjeista jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyinen suositus verenpainetasoksi on alle 140/90. Verenpaine vaihtelee vuorokauden aikana riippuen paljon rasituksesta/lepotilasta. On monia ihmisiä, joiden paine nousee tahtomattaan vastaanottotilanteessa. Puhutaan “valkotakkihypertoniasta”. Parhaan kuvan tasosta saakin kotimittausten perusteella.
Hypertonia on tila, joka kannattaa hoitaa kunnolla. Jos paine on pitkään koholla, se rasittaa sydäntä, kuormittaa vasenta kammiota, jonka seinämä paksuuntuu ja voi johtaa sydämen toiminnanvajaukseen. Myös valtimoiden lihaskerros paksunee ja johtaa noidankehään: mitä paksumpi lihaskerros, sitä pienempi valtimon sisätila ja korkeampi verenpaine. Riski sairastua verisuonitukokseen, sydän- tai aivoinfarktiin kasvaa.
Kun ei ole ylipainoa etkä tupakoi, tilanne kohdallasi vaikuttaa hyvältä.Kohonnut kolesteroli on verisuonisairauksien tärkeä riskitekijä. Onkohan arvoja tutkittu?
Ajoittain systolinen paine on ollut yli suositellun. On todettu, että riski sairastua verisuonitapahtumaan pienenee ainakin laskettaessa systolinen paine tasolle 120mmHg. Kandesartaani on hyvin siedetty lääke. Mielestäni voisit hyvin kokeilla annoksella 16mgx1. Silloin paine pysyy varmemmin suositellulla alueella eikä varmaan vielä laske liian matalalle.
Jos systolinen paine laskee liian matalalle, alkaa ilmetä ohimenevää heikotusta äkkiä pystyyn noustessa. Ihanteellinen systolinen paine on 120-125.
Lääkkeetön hoito:liikunta, terveellinen ruokavalio, ylipainon ja liiallisen stressin välttäminen ovat luonnollisesti myös tärkeitä.

Julkaistu: 13.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.