Terve.fi

Viisi kysymystä paljastaa terveen sydäntautiriskit


Sydän- ja verisuonitautien riskiarvioinnissa ei tarvitse aina käyttää verikokeita. Samaan tulokseen pääsisi usein kartoittamalla potilaalta viisi elintapatekijää.
Kuvat iStock

Sydän- ja verisuonitautien riskiarvioinnissa ei välttämättä tarvitse aina käyttää verikokeita. Espanjalaistutkimuksen mukaan samaan tulokseen pääsisi usein kartoittamalla potilaalta viisi elintapatekijää.

Espanjalaisten tulokset perustuvat neljän tuhannen 40–54-vuotiaan tutkimukseen. Osana tutkimusta kartoitettiin osallistujien elintavat ja sydänriskitekijät, minkä lisäksi heidän valtimonsa kuvattiin lievän ateroskleroosin varalta.

Tiesitkö? Sydän- ja verisuonisairaudet koskettavat monen suomalaisen elämää joka päivä

Tutkijoiden tavoite oli selvittää, miten hyvin kaksi sydänriskien arviointiin käytettyä menetelmää ennustaisivat sen, keillä potilailla oli lievää ateroskleroosia valtimoissaan. Kummassakin menetelmässä selvitetään potilaan verenpaine, fyysinen aktiivisuus, ylipaino, ravitsemus ja tupakointi, mutta kattavammassa mitataan lisäksi potilaan veren kolesteroli- ja glukoosipitoisuudet.

Kun menetelmiä verrattiin toisiinsa, kummatkin keinot ennustivat yhtä tarkasti potilaiden valtimoiden ateroskleroosia ja sen levinneisyyttä. Tässä potilasjoukossa ne olivat siis yhtä hyviä.

Mielenkiintoista! Tämä vitamiini voi vähentää sydäntautien riskiä

Tutkijat pitävät havaintoja osoituksena siitä, että terveiden keski-ikäisten sydänriskien arvioiminen onnistuu tarvittaessa myös ilman verikokeita esimerkiksi silloin, kun verikokeita ei voida ottaa tai terveydenhuollon resurssit ovat vähäiset.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology lehdessä.

Lähde: Journal of the American College of Cardiology 2017;DOI:10.1016/j.jacc.2017.09.032

Julkaistu: 29.11.2017