Hedelmät ja vihannekset ovat terveellisiä, kuten tiedämme. Nyt tutkijat ovat vahvistaneet väitettä ja löytäneet lisää syitä syödä niitä.
Hedelmistä saatu vitamiini voi olla avain
Sydän- ja verisuonitautien sekä ennenaikaisen kuoleman riskin väheneminen voi olla hedelmistä ja vihanneksista saadun C-vitamiinin ansiota, kerrotaan tuoreessa Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksessa. Tutkijat analysoivat noin 100 000 tanskalaisen terveystietoja.
- Analyysista selvisi, että niillä, jotka syövät eniten hedelmiä ja vihanneksia, on noin 15 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä 20 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla ennenaikaisesti, kertoo tutkija Camilla Kobylecki yliopiston tiedotteessa.
Kobylecki mainitsee, että riskien pienenemisellä on yhteys veren korkeaan C-vitamiinipitoisuuteen.
Ruoasta, ei lisäravinteista
Professori Børge Nordestgaardin mukaan tutkimus osoittaa entistä tarkemmin, mistä hedelmien ja vihannesten terveellisyys oikein johtuu.
- Hedelmien ja vihannesten syöminen on luonnollinen tapa saada C-vitamiinia, mikä voi vaikuttaa riskien pienenemiseen. Voit käyttää myös lisäravinteita, mutta on parempi saada vitamiinit suoraan terveellisestä ruokavaliosta, Nordestgaard lisää.
Vitamiinien saaminen suoraan terveellisestä ruokavaliosta voi johtaa ylipäätänsä terveellisempiin elämäntapoihin, mikä vaikuttaa positiivisesti terveyteen pitemmällä aikavälillä.
Tutkijat jatkavat työtänsä, jotta voitaisiin selvittää, mitkä muut tekijät C-vitamiiniin yhdistettynä vaikuttavat sydän- ja verisuonitauteihin sekä kuolemaan.
- Lue lisää: Lisäravinteilla ikäviä sivuvaikutuksia
Lähteet:
Lue myös:
Liiallinen vitamiinien napsiminen heikentää lihasmassan kehitystä
E- ja C-vitamiinit eivät säästä terveenkään sydäntä
C-vitamiini parantaa sydäninfarktipotilaiden sympaattisen hermoston reagointia rasitukseen