Sairaudet

Sydän- ja verisuonitautien riski pienenee merkittävästi päivittäisellä pikkuannoksella täysjyväviljaa

Täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa.

13.1.2015 Terve.fi

Täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Täysjyväviljojen sydänhyödyt on tunnettu pitkään, mutta kuolleisuutta koskevat tulokset ovat olleet epäselvempiä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 74 000 naisen ja 44 000 miehen terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1984–2010. Seuranta-aikana menehtyi 27 000 osallistujaa.

Täysjyväviljoja paljon syövät säästyivät etenkin sydäntautikuolemilta, mutta myös muista syistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oli niukasti täysjyvätuotteita. Syöpäkuolleisuuteen täysjyväviljojen syöminen ei silti vaikuttanut.

Riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin seurannan aikana pieneni 9 prosenttia jokaista 28 gramman päivittäistä täysjyvävilja-annosta kohden, tulokset osoittivat.

Tulokset vahvistavat käsitystä täysjyväviljojen terveellisyydestä ja viittaavat niiden syömisen mahdollisesti myös suovan lisää elinvuosia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainternmed.2014.6283

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt