Terve.fi

Moni sairastaa FH-tautia tietämättään

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Amgen
1
Jopa yli 20 000 suomalaista voi sairastaa FH-tautia eli familiaalista hyperkolesterolemiaa tietämättään. Lue lisää FH-taudista.

FH-tautia voi hoitaa. Mitä nuorempana hoidon aloittaa, sitä parempia ovat tulokset.

Tiesitkö, että jopa yli 20 000 suomalaista saattaa sairastaa FH-tautia tietämättään? FH eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yksi Suomen yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista. Sen aiheuttaa yhden geenin virhe, joka altistaa tavallista korkeammalle veren kolesterolipitoisuudelle. Muuten tauti on lähes oireeton. Joskus kolesteroli alkaa kertyä akillesjänteisiin ja aiheuttaa paksuuntumista, kyhmyisyyttä ja akillesjännetulehduksia. FH-tauti siirtyy lapselle 50 prosentin todennäköisyydellä.

Terveillä ihmisillä kolesteroli siirtyy verenkierrosta maksaan, jossa se hajoaa. FH-taudin geenivirhe aiheuttaa sen, että osa kolesterolista ei pääse maksasoluihin, vaan jää verenkiertoon. FH-potilaille alkaa kertyä kolesterolia valtimoiden seinämiin heti syntymästä lähtien. Siksi he voivat saada sydän- ja verisuonitaudin jo nuorella iällä.

Kolesteroli paksuntaa seinämiä ja muodostaa niihin plakkeja. Kun plakki repeää, se aiheuttaa verihyytymän ja äkillisen tukoksen, joka voi johtaa sydäninfarktiin. Miespuoliset FH-potilaat sairastavat usein ensimmäisen sydäninfarktinsa alle 55-vuotiaina ja naispuoliset 5–10 vuotta heitä myöhemmin.

FH-tautia voi hoitaa. Jos verikokeessa todetaan kolesterolipitoisuuden olevan yli kaksi kertaa normaalia suurempi, pitää hälytyskellojen alkaa soida.

Sopivat elämäntavat ja ruokavalio eivät yksin riitä, vaan yleensä tarvitaan myös lääkehoitoa. Lapsilla se on hyvä aloittaa 8–10 vuoden iässä, vanhemmilla heti taudin toteamisen jälkeen. Lääkityksessä on olennaista sen säännöllisyys. Hoitoa tehostaa pehmeitä kasvirasvoja suosiva ja kovaa eläinrasvaa välttävä ruokavalio.

Sairastuneen henkilön lähisukulaisten olisi hyvä hakeutua perusterveydenhuoltoon hoitotarpeen selvittämiseksi.

Lue lisää: kolesteroligeeneissa.fi

Julkaistu: 9.4.2018