Mainos: Vagisan

"Kirvelyä ja kutinaa, eikä seksikään tunnu mukavalta" - asiantuntijan vinkeillä emättimen limakalvot pysyvät kunnossa

Kuivat limakalvot? Kirvelyä emättimessä? Toistuvia virtsavaivoja? Vagisanin asiantuntija antaa vinkkejä intiimialueisiin liittyvien ongelmien ratkaisuun.

24.8.2022

Limakalvojen kuivuus on yleinen ongelma, joka usein pahentuu ikääntyessä. Onneksi on mahdollista kosteuttaa limakalvoja, minkä seurauksena on mahdollista jälleen nauttia esimerkiksi seksistä tai urheilusta ilman kipuja tai kirvelyä.

Mari Päiväniemi antaa lukoille vinkkejä intiimialueiden hyvinvointiin.

Kätilö, seksuaalineuvoja (auk.) ja erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Mari Päiväniemi toimii Vagisanin asiantuntijana ja vastaa tässä artikkelissa lukijoiden intiimialueita koskeviin kysymyksiin.

Raskauden jälkeen ja imetyksen jatkuessa seksi on tuntunut lähes mahdottomalta, kuivalta ja kivuliaalta. Mistä tämä johtuu ja mikä voisi auttaa?

Raskausaikana estrogeenia on odottavan äidin elimistössä paljon ja on tavallista, että limakalvot ovat silloin kosteat ja turpeat. Silloin on vaikea kuvitella, että synnytyksen jälkeinen estrogeenin lasku aiheuttaa monille limakalvojen kuivuutta. Kuivuus taas johtaa herkästi siihen, että seksi tuntuu kivuliaalle, ja on ymmärrettävää, että silloin seksiä ei tee mieli. Limakalvojen kosteuttaminen on helppoa ja imetysaikanakin mahdollista hormonittomalla emätinvoiteella. Lisäksi seksitilanteisiin kannattaa ottaa käyttöön liukuvoide. Jos seksi tuntuu kivuliaalta vielä näiden jälkeen, niin asiasta kannattaa jutella vaikka neuvolassa.

Vaihdevuosioireeni loppuivat jo vuosi sitten, mutta emättimeni limakalvot ovat yhä kovin kuivan tuntuiset. Tiukat housut tuntuvat epämiellyttäviltä. Seksi ei huvita, enkä tiedä miten puhuisin tästä kumppanilleni. Mikä avuksi?

Vaihdevuodet muuttavat kehoa kokonaisvaltaisesti, ja estrogeenituotannon hiipuminen tuo usein pysyväksi ominaisuudeksi emättimen limakalvojen kuivuuden. Siksi vaihdevuosien jälkeen limakalvojen kosteuttamisen pitäisi olla samanlainen arkinen rutiini kuin vaikkapa käsivoiteen levittäminen. Jos limakalvot ovat päässeet kuivumaan erityisen hankalasti, niin esimerkiksi tiukat housut tai paksut housujen saumat voivat aiheuttaa kipua ja jopa limakalvojen rikkoutumista. Näissä tilanteissa limakalvojen hoito kannattaa aloittaa tehokuurina Vagisan Cremolum -emätinpuikoilla ja jatkaa kuurin jälkeen ylläpitoa emätinvoiteella. Seksistä ja siihen liittyvistä toiveista on hyvin tärkeää puhua kumppanille. Jos se tuntuu omin avuin liian hankalalle, voi seksuaaliterapeutti auttaa.

Limakalvojen kuivuus johtaa herkästi siihen, että seksi tuntuu kivuliaalle.

Olen käyttänyt ehkäisyyn minipillereitä pari kuukautta. Sinä aikana olen alkanut tuntea kirvelyä ja kutinaa emättimessä, eikä seksikään tunnu mukavalta. Hiivatulehdusta ei ole ollut. Mitä pitäisi tehdä?

Hiivatulehdus on tavallinen äkillisen kutinan ja kirvelyn aiheuttaja, joten on hienoa, että olet selvittänyt, onko kyse siitä. Olet aloittanut hiljattain hormonaalisen ehkäisyn, jonka käyttöön ja käytön aloitukseen voi liittyä limakalvojen kuivuutta. Oire ei ole vaarallinen, epämiellyttävä kyllä. Kuivuus aiheuttaa juurikin kuvaamiasi oireita: kirvelyä, kutinaa ja sitä, että seksi voi tuntua epämukavalta.

Emättimen limakalvojen hyvinvointiin voi vaikuttaa monella pienellä keinolla ja näin ylläpitää emättimen limakalvojen tasapainoista kosteutta. Pesuihin suositus on vesipesu tai nimenomaan intiimipesuun suunniteltu Vagisan-pesuaine, kosteutukseen taas suositellaan säännöllisesti käytettäväksi vaikkapa Vagisan-emätinvoidetta. Ja vielä yksi keino: emätin nauttii saadessaan ilmakylpyjä – ihan kuin vauvana! Eli jos mahdollista, jätä yöksi alushousut pois ja laita vain pehmeät, luonnonmateriaalista valmistetut pyjamahousut jalkaan. Vältä muutenkin keinokuituja alushousuissa.

Olen jo ohittanut vaihdevuodet, ja virtsavaivat ovat yleistyneet. On ikävä ottaa usein lääkekuuria virtsatien tulehduksiin. Miten näitä voisi ennaltaehkäistä?

Tärkeä kysymys! Vaihdevuosien jälkeen on syytä hoitaa limakalvojen kosteutusta, koska omasta takaa ei kosteutta enää riitä samoin kuin ennen. Kuivat limakalvot altistavat myös virtsatieinfektioille. Toistuvat infektiot eivät tietenkään ole hyvä juttu, joten ennaltaehkäisyn kannalta limakalvojen hoito on avainasemassa. Jos sinulla ei vielä ole käytössä limakalvoja kosteuttavia tuotteita, niin voisit aloittaa kosteuttavilla emätinpuikoilla kuuriluontoisesti ja jatkaa sitten kosteuttavan ja hoitavia rasvoja sisältävän emätinvoiteen säännöllistä käyttöä. Toivottavasti infektiot helpottuvat!

Vaihdevuodet ovat yleinen syy limakalvo-ongelmiin.

Olen 50-vuotias nainen. Käyn usein uimassa ja liikun muutenkin. Limakalvoni ovat niin kuivat, että uimavesikin ärsyttää niitä, samoin hiertävät liikuntamuodot, kuten spinning kuntosalilla. Mikä olisi tehokas apu vaivaan?

Tilanteesi kuulostaa hanakalalta, joten hienoa, että kysyt! Limakalvojen kuivuus voi johtua monesta asiasta, mutta 50-vuotiaalla naisella syynä ovat todennäköisesti vaihdevuodet. Kun limakalvot ovat päässeet niin kuivaksi, että vesi ja urheilu ärsyttävät, voisi olla hyvä aloittaa limakalvojen hoito intensiivisesti kosteuttavalla kuurilla. Kokeile esimerkiksi Vagisan Cremolum -puikkoja ja jatka Vagisan-voiteella. Pesuissa kannattaa käyttää pH-arvoltaan intiimialueelle sopivaa pesuainetta (esim. Vagisan-pesuneste), jos kokee, että haluaa käyttää veden lisäksi pesuainetta. Jos näistä huolimatta kuivuus jatkuu, niin suosittelen gynekologin vastaanottoa.

Hormoniton emätinvoide sopii kuivien limakalvojen hoitoon lähes kaikille.

Olen käyttänyt liukuvoiteita, hormonikorvaushoitoa ja erilaisia voiteita emättimen kuivuuteen. Mitä eroa näiden välillä oikeastaan on? Koska mitäkin olisi hyvä käyttää?

Hyvä kysymys! Emättimen kuivuuteen on onneksi olemassa monenlaista apua, mutta helposti eri hoitomuodot voivat mennä sekaisin. Liukuvoiteet on ensisijaisesti tarkoitettu seksiin avuksi ja iloksi. Niiden käyttö on suositeltavaa kaiken ikäisille ja kaikenlaiseen seksiin. Kuivien limakalvojen kanssa liukuvoide seksissä on lähes välttämätöntä. Hormonikorvaushoito on tehokas apu limakalvojen kuivuuteen, se ei kuitenkaan ole kaikille mahdollinen. Hormonikorvaushoidosta päättää aina lääkäri, yhdessä potilaan kanssa tietenkin. Hormoniton emätinvoide sopii kuivien limakalvojen hoitoon lähes kaikille. Säännöllisesti käytettynä se pitää limakalvot kosteina, jos voide sisältää hoitavia lipidejä eli rasvoja.

Löydät lisätietoja intiimialueen vaivoja helpottavista Vagisan-tuotteista täältä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi