Terve.fi

Vaihdevuodet johtivat eroon

Vaihdevuodet johtivat eroon
Vaihdevuodet muuttivat Bia Hasselin, 63, elämän.
Julkaistu: 5.9.2019

Vaihdevuodet toivat muutoksia mielialaani, jotka puolestaan johtivat eroon.

Ennen vaihdevuosia ajattelin, ettei minulla ole aikaa niille. Koin myös, että rakkaus aviomieheeni oli niin voimakas, ettei mikään voisi pilata sitä. Mutta kroppani ilmoitti, että jokin oli muuttumassa. En osannut käsitellä sitä. Taistelin kai alitajunnassani muutosta vastaan.

Kuukautiset loppuivat 50-vuotiaana, ja neljä vuotta myöhemmin muutuin itkuiseksi, herkäksi ja masentuneeksi. Sitten aloin räjähdellä. En tajunnut, että kyse oli vaihdevuosista, sillä tein paljon töitä.

Huomasin kyllä, että hermostuin pikkuasioista, mutta olen aina ollut oinasmaisen temperamenttinen!

Vaihdevuodet muuttivat minua

Muutuin kuin varkain ilkeäsuiseksi. Saatoin sanoa miehellen ruokapöydässä tylysti, että älä siinä mässytä. Hermostuin, jos kengät eivät olleet ruodussa eteisessä.

Miesraukka joutui kuulemaan kaikenlaista. Vaikka olin muuttunut hirviöksi, hän jaksoi ymmärtää minua, antaa anteeksi ja ottaa kainaloonsa.

Vuonna 2009 räjähti. Nalkutin edelleen ja olin ilkeä. Olin kuin Pikku Myy, joka polki jalkaa ja uhkasi hermostua – tai oli jo polttanut päreensä.

Tulistuin totaalisesti pikkujutuista, etenkin jos samanaikaisesti piti tehdä monta asiaa. Savu vain nousi korvista.

En pystynyt hillitsemään itseäni. Jälkeenpäin pyytelin anteeksi.

Muistan äitini 80-vuotispäivät. Kuurasin taloa lattiasta kattoon, kun siskoni soitti. Hän kysyi nätisti, voisinko hakea äidin palvelutalosta. Räjähdin. Kiroilin ja tuntui, että hajoan. Lämpöaalto nousi jaloista päähän. En ollut oma itseni.

Siskoni kehotti hakemaan apua. Hän ymmärsi, että minulla oli vaihdevuodet.

Purin tunteitani lääkärille

Ei ollut epäilystäkään, mistä oireeni johtuivat.

En halunnut aloittaa hormonihoitoa. Koin, että olen ristiriitaisen tiedon varassa. Pidin turvallisempana suojautua mahdollisilta haitoilta.

Lääkäri määräsi minulle mielialalääkkeet, ja otin ne häpeämättä vastaan. Päätin, että ne ovat tilapäinen apukeino. Tiesin olevani luonteeltani sellainen, että pystyn irtautumaan niistä halutessani.

En uskonut, että mikään voi pilata liittoani.

Jo neljännen päivän jälkeen käytökseni muuttui. Rauhoituin, ja aloin laulaa itsekseni. Kuumat aallot loppuivat, ja sain nukuttua. Kaikki oli hyvin.

Mielestäni naisen ei tarvitse hävetä sitä, että käyttää mielialalääkkeitä vaihdevuosiin. Käytin lääkkeitä pari vuotta. Tuo aika on ajateltava ohikiitävänä hetkenä. Sitä ei tarvitse kamppailla yksin.

Pian tämän jälkeen minulle tuli surullinen elämänmuutos: mieheni halusi avioeron. Laitan sen täysin vaihdevuosien syyksi.

Mieheni yritti hienosti jaksaa hermostumisiani ja karkeaa kielenkäyttöäni, mutta lopulta hänelle tuli stoppi. Minusta on valtavan ikävää, että vaihdevuodet muuttavat naisia. Se on vain luonnonlaki.”

1 kommentti