Sairaudet

Vaihdevuodet ja 7 muuta syytä yöhikoiluun

Kärsitkö yöhikoilusta? Siihen voi olla useita eri syitä. Lue lisää yöhikoilusta!

13.10.2014 Terve.fi

Lääkärit kuulevat usein potilaidensa valittavan yöhikoilustaan. Kun hikoilu äityy häiritseväksi, kannattaa sen taustat aina selvittää. Syitä yöhikoiluun on monia, WebMD.com kertoo.

Lakanat läpimärkinä

Yöhikoilusta puhutaan, kun hikoilun syynä ei ole makuuhuoneen korkea lämpötila tai liian lämpimät yö- tai petivaatteet, vaan kuumat aallot. Kasvojen ja vartalon punastelua ja lämpenemistä voi olla välillä vaikea erottaa kuumista aalloista. Siksi onkin tärkeää tutkia potilaan terveyshistoria. Myös erilaisia testejä tehdään. Niiden perusteella selvitetään, onko yöhikoilun taustalla jokin lääketieteellinen tila.

Yöhikoilun aiheuttajia:

1. Vaihdevuodet.

Menopaussin aikaiset kuumat aallot voivat esiintyä myös öisin. Vaihdevuodet ovatkin tavallisin selitys naisten yöhikoiluun.

2. Liikahikoilu eli hyperhidroosi.

Liikahikoilusta kärsivän keho tuottaa kroonisesti liikaa hikeä ilman selkeää lääketieteellistä syytä.

3. Infektiot.

Tuberkuloosi on tavallisin yöhikoilua aiheuttava infektio. Lisäksi bakteeri-infektiot, kuten sydämen sisäkalvon tulehdus (endokardiitti), luutulehdus (osteomyeliitti) ja paiseet voivat aiheuttaa yöhikoilua. Yöhikoilu on yksi HIV-infektion oireista.

4. Syöpä.

Lymfoomat yhdistetään yleisimmin yöhikoiluun, mutta myös muut syövät voivat aiheuttaa samaa vaivaa. Syöpää sairastavalla on kuitenkin tavallisesti myös muita oireita, kuten painon laskua.

5. Lääkkeet.

Masennuslääkkeitä käyttävistä 8-22 prosenttia kärsii yöhikoilusta, ja myös muut psyykelääkkeet voivat aiheuttaa samaa vaivaa. Kuumetta alentavat lääkkeet, kuten aspiriini ja parasetamoli, voivat aiheuttaa punastelua ja yöhikoilua.

6. Hypoglykemia eli matala verensokeri.

Insuliini tai suun kautta otettava diabeteslääke saattaa aiheuttaa yöhikoilua.

7. Hormonihäiriöt.

Hormonaaliset häiriöt saattavat aiheuttaa sairauksia. Endokriiniset tai lisämunuaisytimen kasvaimet sekä kilpirauhasen liikatoiminta voivat oireilla punasteluna ja hikoiluna.

8. Neurologiset sairaudet.

Jotkin neurologiset sairaudet, kuten erilaiset selkäydinvammat, aivohalvaus ja autonominen neuropatia, voivat lisätä hikoilua myös öisin.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi