HIV-infektio ja AIDS ovat saman taudin eri muotoja. Kummankin aiheuttaa sama virus eli HI-virus, joka suomennettuna tarkoittaa ihmisen immuunikatovirusta. Se lamauttaa hitaasti mutta varmasti jokaisen HI-tartunnan saaneen immuunijärjestelmän, jolloin tartunnan saanut on alttiimpi muille infektioille ja lopulta HI-virus saattaa sairastuneen hautaan asti. AIDS tarkoittaa hankittua immuunikatosyndroomaa, joka sitä sairastavalle ihmiselle tarkoittaa, että HI-virus on vienyt hänestä voiton.

Jokainen HIV-infektio on tappava, koska vieläkään ei ole löydetty hoitoa, joka kukistaisi HI-viruksen ja häätäisi sen kokonaan elimistöstä. Nykylääkehoidoilla elinaikaennustetta on kuitenkin pystytty merkittävästi pitkittämään. Ajoissa aloitetun hoidon myötä infektio ei enää vaikuta eliniän odotteeseen. HI-virus on erittäin muuntelukykyinen ja osaa piiloutua ovelasti elimistön eri sopukoihin. Sen takia HIV:n hoito on monimutkainen ja se vaatii henkilöltä tarkkaa sitoutumista.

AIDS on HIV-infektion loppuvaihe. Tuolloin sairastuneen henkilön immuniteettisuoja on merkittävästi alentunut, minkä seurauksena ihminen on altis muille taudeille. AIDS-vaihe diagnosoidaan silloin, kun ihminen saa infektion, joka ei terveisiin ihmisiin pystyisi tarttumaan. Tällaisia ovat ruokatorven tai mahalaukun hiivainfektiot, epätyypillisen tuberkuloosibakteerin aiheuttama infektio tai pneumocystis carinii -nimisen bakteerin aiheuttama keuhkokuume. Osalle voi eräiden virusten aiheuttamina syntyä Kaposin sarkooma -nimisiä verisuonikasvaimia tai non-Hodgkin-lymfooma.

Lähteet:

Suomen HIV strategia 2018-, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Hivpoint.fi Haettu 8.2.2018

Global Health Observatory (GHO) data, HIV/AIDS, World Health Organization. Haettu 8.2.2018

Antiretroviraalisen hoidon ohjeistus, arvosta.fi. Haettu 8.2.2018