Terve.fi

Homofobia lisää HIV-riskiä

Homofobia lisää HIV-riskiä
HIV-riski on suurempi maissa, joissa homo- ja biseksuaalisuuteen suhtaudutaan kielteisemmin, kerrotaan Yalen yliopiston tiedotteessa.
Julkaistu: 9.6.2015

HIV-riski on suurempi maissa, joissa homo- ja biseksuaalisuuteen suhtaudutaan kielteisemmin, kerrotaan Yalen yliopiston tiedotteessa.

Lait vaikuttavat sairastumisriskiin

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että HIV-riskiin vaikuttavat enemmän maiden lait, säädökset sekä asenteet kuin henkilökohtaiset epäonnistumiset.

- Tutkimus osoittaa, että homofobisissa maissa homo- ja biseksuaaleilta miehiltä on viety tärkeät resurssit, jotka ovat välttämättömiä terveenä pysymisen kannalta. Esimerkiksi sellaiset psykologiset resurssit, kuten avoin itsensä ilmaiseminen, tutkija John Pachankis selostaa yliopiston tiedotteessa.

Asenteet vaihtelevat

Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää homofobian vaikutusta homo- ja biseksuaalien miesten terveyteen. Tarkemmin sanottuna tutkimuksen kohteena oli miesten seksuaalikäyttäytyminen, HIV-status, HIV:n ehkäisypalveluiden käyttö sekä taudin kanssa pärjääminen.

Tutkimukseen osallistui 35 Euroopan maata ja yhteensä 174 000 homo- ja biseksuaalia miestä. Kerättyjä tietoja verrattiin maiden lakeihin, säädöksiin sekä homoseksuaalisuuteen kohdistuviin asenteisiin.

Homofobia vähentää terveyspalveluiden käyttöä

Tutkimus osoittaa, että muita kielteisemmin homoseksuaalisuuteen suhtautuvissa maissa miehet tiesivät keskimääräistä vähemmän HIV:sta. Näissä maissa miehet myös käyttivät vähemmän ehkäisyvälineitä.

Kielteisesti suhtautuvissa maissa homoseksuaaleilla miehillä oli vähemmän seksikumppaneita. Heillä ei myöskään todennäköisimmin ollut HIV:ta. Tutkijoiden mukaan tämä on selvä merkki seksuaalisen suuntautumisen salaamisesta tai ”kaapissa pysymisestä”.

Salaaminen on kuitenkin johtanut siihen, että miehet eivät ole tarpeeksi tietoisia HIV:sta sekä suojaamattoman seksin vaaroista. Tämä herättää huolenaiheita: epätietoisuus ja resurssien puuttuminen lisää HIV-riskiä homofobisissa maissa – etenkin kun mahdollisuus harrastaa seksiä on lisääntynyt teknologian kehittyessä, esimerkiksi deittisovellusten ja -sivustojen myötä.

Lähteet:

Lue myös:

3 kommenttia