Terve.fi

Ikääntyminen voi vahingoittaa HIV-positiivisten miesten muistia ja motorisia toimintoja

Ikääntyminen voi vahingoittaa HIV-positiivisten miesten muistia ja motorisia toimintoja
Ikääntyminen voi vaikuttaa edistynyttä HIV:ta sairastavien miesten episodiseen muistiin ja motorisiin toimintoihin. Lue lisää.
Julkaistu 15.8.2017

Ikääntyminen voi vaikuttaa edistynyttä HIV:ta sairastavien miesten episodiseen muistiin ja motorisiin toimintoihin, arvellaan Lancet HIV -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimukseen sisällytettiin yhteensä 5 085 osallistujaa, joista 2 287 oli HIV-positiivisia ja 2 808 HIV-negatiivisia. Viisi prosenttia HIV-positiivisista ja kymmenen prosenttia HIV-negatiivisista henkilöistä oli yli 50-vuotiaita. HIV:n vaiheet vaihtelivat iän mukaan: yli 50-vuotiaista oli useammalla taudin AIDS-taso verrattuna nuorempiin henkilöihin.

Tutkimusanalyysissa todettiin, että taustamuuttujista huolimatta loppuvaiheiden HIV-infektion progressio vaikuttaa tiedonkäsittelyn nopeuteen (p = 0,002), toiminnanohjaukseen (p < 0,0001), motorisiin toimintoihin (p < 0,0001) sekä työmuistiin (p = 0,001).

Ikääntymisen ja edistynyt HIV vaikuttivat haitallisesti episodisen muistin osa-alueisiin (p = 0,02) sekä motorisiin toimintoihin (p = 0,02).

Tutkijat uskovat, että ikääntyneiden potilaiden neurokognitiivisten häiriöiden seulontaan tulosi kiinnittää erityistä huomiota – etenkin episodiseen muistiin ja motorisiin alueisiin liittyviin tekijöihin.

Tutkimukseen ei osallistunut yhtään naista, joten vaikutuksista naissukupuolisiin henkilöihin ei ole toistaiseksi vielä näyttöä.

Tutkimus: Lancet HIV 2017 I & II.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »