Hyvinvointi

Hiv-positiivinen perheenäiti: ”Olen terve kuin pukki”

HIV-positiivisen haastattelu: Olin tyhmä. Kannattaa aina suojautua. Yksi (seksikumppani) oli puhunutkin mulle, että hänellä voisi olla hiv, mutta en tajunnut, kuinka vakava asia se on. Mutta en ole lähtenyt syyttämään häntä. Olisi itse pitänyt olla varovaisempi.

1.12.2011 Terve.fi

- Ei meitä tarvitse pelätä, sanoo hiv-positiivinen suomalainen perheenäiti.

Viitisen vuotta sitten hän odotti vauvaa ja meni neuvolaan rutiinitarkastukseen. Hän sai tietää saaneensa noin vuosi sitten hiv-tartunnan. Tieto oli järkytys.

Odottava äiti pelkäsi, että vauva saa tartunnan, mutta yritti pysyä vahvana. Välillä kävi mielessä, paljonkohan aikaa hänellä itsellään on. Entä jos lääkkeet eivät tehoaisikaan?

Puolitoista vuotta nuori nainen jaksoi pitää itsensä koossa, mutta sitten tuli romahdus – vasta sitten, kun moni asia lopulta oli hyvin: oli syntynyt terve lapsi, oli menty naimisiin ja arki soljui eteenpäin.

Nainen masentui pahasti. Mikään ei huvittanut, mitään ei jaksanut. Hän jutteli lääkärille ja sai masennuslääkkeitä, ja hiljalleen alkoi helpottaa.

Ystävät eivät hylänneet, mutta äiti järkyttyi

Nyt kaikki on hyvin. Tytär on neljävuotias, ja naisella on uusi, ihana mies.

- Ja olen terve kuin pukki.

Nainen oli saanut tartunnan ilmeisesti suojaamattomasta yhdynnästä. Kondomia ei käytetty.

- Olin tyhmä. Kannattaa aina suojautua. Yksi (seksikumppani) oli puhunutkin mulle, että hänellä voisi olla hiv, mutta en tajunnut, kuinka vakava asia se on. Mutta en ole lähtenyt syyttämään häntä. Olisi itse pitänyt olla varovaisempi.

Nainen kertoi heti lähimmille ystävilleen, ja he suhtautuivat hyvin. Oma äiti sai tietää hivistä, kun oli mukana synnytyksessä tukihenkilönä. Hänelle hiv oli järkytys, ja nainen miettiikin, olisiko kannattanut edes kertoa.

Lääkkeet tehoavat

Tälläkin hetkellä nainen syö lääkkeitä. Ne auttavat niin, ettei hiv-tartunta juuri vaikuta hänen elämäänsä.

Lääkkeillä ei ole ollut hänelle kielteisiä sivuvaikutuksia. Iho on tosin kevyesti päivettyneen näköinen lääkkeiden takia, mitä nainen pitää vain myönteisenä. Joillakuilla voi naisen mukaan esiintyä myös silmänvalkuaisten keltaisuutta.

Nainen käy säännöllisesti hiv-positiivisten naisten tapaamisessa ja kiittää tuesta, jota niistä saa.

Nainen ei pelkää. Hän yrittää pitää itsestään mahdollisimman hyvää huolta, että pysyisi terveenä. Hän ei ole varma, miten elimistö kestäisi esimerkiksi keuhkokuumeen.

- Mutta yritän pitää itsestäni huolta ja kuntoilla. Talvella puen pitkät takit ja housut enkä mitään minihameita ja niin edespäin.

Toinen lapsi saa odottaa

Ainoa asia, johon hiv-tartunta suuresti vaikuttaa, on haave toisesta lapsesta. Lääkärit vakuuttavat, että lääkityksen avulla lapsesta tulisi kyllä terve.

- Mutta itsellä on hirveä pelko, että riittävätkö mun voimat ja jaksanko taas. Mulla olisi varmaankin 10 lasta, jos olisin terve. Nyt vielä harkitsemme ja keräämme voimia.

Hiv ei ole vaikuttanut seksielämään nykyisen kumppanin kanssa. Mies ei aina halua käyttää kondomia, vaikka hänellä tuolloin on riski saada tartunta ja nainen on häntä varoittanut.

Käyttäkää kondomia!

Naisella on tärkeä viesti varsinkin nuorille:

- Suojautukaa seksissä! Minulla tämän sairauden kanssa menee nyt hyvin, mutta tämä voi olla vakavaakin.

Lisäksi nainen haluaa viedä viestiä siitä, ettei hiv tartu kättelemällä, suutelemalla, halaamalla tai aivastuksesta eikä verenkään välityksellä kovin helposti.

- Ei ihmisten tarvitse pelätä. Eikä hivin saanutta ihmistä tarvitse hylätä.

Nainen kertoo muuttuneensa ihmisenä sen jälkeen, kun sai tietää tartunnasta.

- Arvostan joitakin elämän asioita eri tavalla. Se mikä ei tapa, vahvistaa. Kyllä tässä on aika vahvaksi tullut, ehkä myös vähän viisaammaksi.

Hiv ja aids lyhyesti

Seuraavat tiedot ovat peräisin Positiiviset ry:n nettisivuilta.

Hiv eli hi-virus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään syntyy vaurioita. Eteneminen on yksilöllistä. Aids-vaiheeseen eteneminen kestää ilman hoitoa noin 10 vuotta.

Jos ei käytä hiv-lääkitystä, on odotettavissa oleva elinaika tartuntahetkestä noin 12 vuotta länsimaissa.

Lääkkeet hidastavat ja jopa pysäyttävät infektion etenemistä. Hyvän hoidon ansiosta hiv-positiivinen voi odottaa elävänsä jopa yhtä kauan kuin väestö keskimäärin.

Lue myös:

Kondomi on kevyempi kantaa kuin hiv

Hiv, tietopaketti

Hiv, potilasohje

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi