Terve.fi

Kondomi on kevyempi kantaa kuin hiv

Kondomi on kevyempi kantaa kuin hiv
Maailman aids-päivänä Punainen Risti kampanjoi kondomin käytön puolesta. Kymmenet tuhannet suomalaiset saavat vuosittain seksikumppaniltaan sukupuolitaudin, joka olisi vältettävissä kondomia käyttämällä.
Julkaistu: 2.12.2013
- Haluamme korostaa turvallisen seksikäyttäytymisen tärkeyttä ja muistuttaa ihmisiä siitä, että jokainen voi itse päättää kondomin käytöstä ja vastuun ottamisesta, sanoo Punaisen Ristin hiv/aids-työn koordinaattori Sari Valoaho.
Suomen Punainen Risti on lähettänyt yläkouluihin, lukioihin, ammatillisiin oppilaitoksiin ja ammattikorkeakouluihin “Kondomi on kevyempi kantaa kuin hiv” –julisteen. Julisteessa muistutetaan, että kondomi painaa vain 2 grammaa, sairaudet voivat olla elinikäinen taakka.

Netissä voi ajaa kondomiajokortin

Punainen Risti toivoo, että kouluissa keskusteltaisiin nuorten kanssa seksuaaliterveydestä.
- Nuoret ovat tärkeä kohderyhmä hiv-epidemian leviämistä ehkäisevässä työssä ja väestön seksuaaliterveyden edistämisessä. Tietoisuutta lisäämällä ja kondomia oikein käyttämällä ehkäistään niin hiv:n kuin muidenkin seksiteitse tarttuvien tautien leviämistä, Valoaho jatkaa.
Punainen Risti kiersi kesällä festareilla testaamassa ihmisten tietoja seksuaaliterveydestä. Testissä riittävän hyvin menestyneet saivat kondomiajokortin.
Nyt saman ajokortin voi suorittaa netissä osoitteessa www.punainenristi.fi/kesakumi. Sivuilta saa myös lisätietoa hiv:stä ja turvaseksistä.
Järjestöt vetoavat vaikuttajiin yhdessä
Maailman aids-päivän kansainvälisenä kattoteemana on herättää päättäjiä ottamaan vastuuta hiv-epidemian torjuntatyössä ja syrjinnän ehkäisyssä.
Suomessa maailman aids-päivän toimintaan osallistuu Punaisen Ristin lisäksi Finnish Medical Students’ International Committee, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY, Hiv-säätiö/Aids-tukikeskus, Plan Suomi Säätiö, Positiiviset ry, Pro-tukipiste ry, Sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Lähetysseura ja Väestöliitto.
Järjestöt kampanjoivat yhdessä iskulauseella “Vain sinä voit päättää”. Vain sinä voit päättää turvallisesta seksikäyttäytymisestä, vain sinä voit päättää syrjinnän ehkäisystä asennoitumalla oikein hiv-tartunnan saaneisiin ja aidsia sairastaviin. Päättäjille halutaan viestiä, että vain he voivat päättää ottavatko vai jättävätkö ottamatta vastuun hiv-epidemian torjuntatyöstä.
Lisätietoa Aids-päivän tapahtumista Punaisen Ristin sivuilla.
Kommentoi »