Sukupuolitaudit ovat yleisiä, mutta niistä puhuminen voi tuntua vaikealta. Sukupuolitaudit saattavat hävettää, koska useimmat sukupuolitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä, ja tartunta voitaisiin estää. Sukupuolitaudit ovat tauteja, joita aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet. Sukupuolitaudit eivät tartu vedestä, wc-istuimesta eivätkä saunan lauteilta vaan useimmiten seksistä. Sukupuolitaudit voivat olla oireettomia, mutta jos sukupuolitaudit mietityttävät esimerkiksi suojaamattoman seksin jälkeen uuden kumppanin kanssa, tutkimuksiin kannattaa heti mennä. Sukupuolitaudit voivat oireilla myös kirvelynä pissatessa sekä näppylöinä, haavaumina tai rakkuloina sukuelimissä.
Seksitaudit on toinen nimi sukupuolitaudeille. Sana seksitaudit viittaa siihen, että taudit tarttuvat usein seksin yhteydessä. Seksitaudit voivat tarttua genitaalialueiden kosketuksesta, genitaalien eritteistä, suuseksistä tai anaaliseksistä. Seksitaudit voivat siirtyä jopa käden kautta, jos kosketellaan toisen sukupuolielimiä ja sen jälkeen omia limakalvoja.
Yleisimmät sukupuolitaudit ovat tippuri, klamydia, trikomoniaasi, sukuelinherpes, kondylooma eli visvasyylä, kuppa ja hiv. Yleisimmät sukupuolitaudit vaihtelevat vakavuudeltaan ja vaativat kaikki oman lääkityksensä. Yleisimmät sukupuolitaudit voi pääosin hoitaa lääkekuurilla, mutta kaikki yleisimmät sukupuolitaudit eivät häviä koskaan. Esimerkiksi hiv vaatii elinikäisen lääkityksen, jonka avulla oireet tosin pysyvät usein hyvin kurissa. Myös sukuelinherpes säilyy elimistössä viruksena loppuelämän, vaikka siihenkin on tehokasta hoitoa.
Klamydia on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista. Klamydia siirtyy ihmisestä toiseen seksin kautta solunsisäisenä pienenä bakteerina. Klamydia on usein oireeton etenkin alkuvaiheessa. Klamydia itää elimistössä yhdestä kolmeen viikkoa. Klamydia voi oireilla virtsakirvelynä, tiputteluvuotona ja poikkeavana valkovuotona. Klamydia voi aiheuttaa sisäsynnyttimen tulehduksen. Klamydia hoidetaan antibiooteilla, yleensä kerta-annoksena.
Kondylooma eli visvasyylä on papillomaviruksen (HPV) aiheuttama sukupuolitauti. Kondylooma tarttuu limakalvo- ja ihokosketuksella eikä tartunta edellytä seksiä. Näkyvä visvasyylä kehittyy vain yhdelle sadasta tartunnan saaneesta. Visvasyylä, joka on juuri tarttunut ja vielä hädin tuskin havaittava, voi hävitä 10–30 prosentissa tapauksista itsestään. Kondylooma edellyttää hoitoa, jos visvasyylä muodostaa sukuelinten iholle tai perävakoon pieniä kasvaimia tai näppylämäisiä rykelmiä. Yksi tapa ehkäistä visvasyylä on HPV-rokote. Kondomi tai suuseksisuoja ei suojaa tartunnalta täysin.
Seksitaudit voivat siirtyä kehoon myös suun limakalvojen kautta eli tarttua suuseksissä. Terveydenhuollosta voi pyytää testiä, joka testaa sukupuolitaudit suun ja nielun alueelta, vaikka tällaista testiä ei automaattisesti tarjota.