Terve.fi

Tarttuuko uinuva genitaaliherpes?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 29.3.2019

Kysymys:

Seurustelin monta vuotta miehen kanssa, jolla oli sukuelinherpes. Tauti oli lievä ja mies varovainen. Jos oireita oli, emme tehneet mitään. Käytimme välillä kondomia.

Minulla ei ole koskaan ollut herpeksen oireita. Tiedän, että tauti voi olla oireeton, ja olen siksi menossa vasta-aineverikokeeseen.

Pitäisikö minun kertoa tuleville partnereille entisen kumppanini herpeksestä, vaikka verikokeeni olisi negatiivinen? Voinko silti tartuttaa herpestä? Miten asiaan pitäisi suhtautua, jos vasta-aineita löytyy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sukuelinherpes on Herpes simplex -viruksen aiheuttama tulehdus. Näitä viruksia on kahta eri tyyppiä.

Tyyppi 1 (HSV-1) esiintyy useammin suun alueella, kun taas tyyppiä 2 (HSV-2) tavataan enemmän sukuelinten alueen herpestulehduksissa. Myös suun alueen HSV-1 voi tarttua sukuelimiin suuseksin välityksellä.

Virus tarttuu erityisesti silloin, kun se oireilee. Silti jopa kolmasosa tartunnoista tapahtuu silloin, kun mitään oireita ei ole. Tartuntariski miehestä naiseen on suurempi kuin naisesta mieheen.

Oireita ovat esimerkiksi genitaalialueen kirvely ja kutina sekä rakkulat. Jos oireet ovat selkeät, herpes voidaan todeta niiden perusteella. Tarvittaessa diagnoosi voidaan varmistaa tuoreesta herpesrakkulasta tai haavaumasta otetusta virusnäytteestä.

Oireet voivat olla myös hyvin lieviä tai epätyypillisiä. Osalle herpeksen saaneista ei koskaan kehity oireita. Tällöin voi tietämättään levittää virustartuntaa kumppaniinsa.

Oireettoman ihmisen verestä määritetyllä vasta-ainetestillä voidaan tutkia, onko tämä sairastanut herpesinfektion aiemmin.

Jos sinulla ei ole todettavissa IgM- eikä IgG-luokan vasta-aineita kumpaakaan herpesvirusta (HSV-1 ja HSV-2) kohtaan, se tarkoittaa sitä, ettet ole sairastanut infektiota etkä kanna virusta elimistössäsi tietämättäsi. Näin ollen et voi myöskään tartuttaa tulehdusta uuteen kumppaniisi.

Jos sen sijaan vasta-ainetestisi on positiivinen, tulehduksen tarttuminen on teoriassa mahdollista ja asiasta kannattanee keskustella kumppanisi kanssa. Kondomin käyttö vähentää tartuntariskiä.

Julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 2/2019.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.