Herpes on virustauti, jonka aiheuttaa Herpes simplex -niminen virus. Viruksia on kahta muotoa: HSV1 ja HSV2. Herpes simplex tyyppi 1 aiheuttaa pääsääntöisesti herpestulehduksen huulen seutuun ja tyyppi 2 suurimman osan sukuelinherpeksestä, mutta pienen osan tartunnoista ne voivat aiheuttaa myös toisin päin.
Sukuelinherpes on krooninen infektio, jossa virukset jäävät ensitartunnan jälkeen hermosoluihin piileviksi ja voivat aika ajoin aktivoitua aiheuttaen uudelleen oireita (ns. uusintainfektio). Suuri osa HSV2-tartunnoista on oireettomia tai oireita ei osata yhdistää sukuelinherpekseen. Herpesvirusta vastaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita hillitsemään on kehitetty lääkkeitä.
Lähteet:
Hiltunen-Back E. Sukuelinherpes (herpes genitalis), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Hiltunen-Back E. ja Paavonen J. Sukuelinherpes, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Terve.fi

Näpyylöitä

Hei vaan Mieltäni askarruttaa seuraavanlainen seikka. Huhtikuussa iholleni tuli lähes samanaikaisesti puolenkymmentä näppylää eri puolelle kehoa. Ikäänkuin itikan puremia. Kutisivat vain lievästi. Raavittaessa  näppylöistä erittyi märkää. Näppylät paranivat noin 3 viikossa. Samalla kertaa tuli näppylä myös terskaan virtsaputken suun viereen. Näppylä oli punainen, halkaisijaltaan noin 6-7 mm ja ja 2-3 mm korkea. Tämä näppylä ei kutissut lainkaan. Näppylä pieneni parin viikon jälkeen ja hävisi kokonaan noin 4 viikossa. Lääkäri arveli kyseessä olevan hyttysen puremia, vaikka totesimme sen olevan epätodennäköistä ajankohdan takia ja koska yksi näppylöistä oli myös terskassa. Perheessä on koira, joka välillä nukkuu sängyssä, en tiedä voisiko kyse olla jostakin koiran loisesta. Mietimme myös herpeksen mahdollisuutta. Tosin näppylä ilmeisesti ei ollut tyypillisen herpes-näppylän näköinen terskassa ja siihen ei muodostunut rakkulaa tai ollut millään lailla kipeä. Jokin vasta-ainetesti kuitenkin otettiin ja se oli negatiivinen. Tosin jäin siihen käsitykseen, että jos tartunta on lievä tai vanha, vasta-ainetesti ei ole luotettava. Mistä herpeksen olisin saanut, siitä minulla ei ole mitään käsitystä. Nyt on vastaavia näppylöitä ilmaantunut iholle. Mielestäni nytkään ei ole itikat päässeet puremaan. terskaan näppylää ei ilmaantunut. Mainittakoon, että minulla on ollut esinahan alueella ekseemaa, hiivaa tai jotain säännöllisesti 4 vuotta eli esinahka hilseilee tai siis esinahasta irtoaa jotain valkoista töhnää. Tiedän, että näkemättä on vaikeaa arvioida vaivaa, mutta osaisitko arvioida, mistä on kyse? Voiko kyseessä olla herpes? Onko tuo herpes vasta-ainetesti luotettava, jos on kyseessä lievä tai vanha tartunta?