Terve.fi

Sukuelinherpeksen hoito


Kuinka sukuelinherpestä hoidetaan? Lue asiantuntijoidemme artikkeli hoidosta.

Herpesviruksen hoitoon on nykyisin saatavilla tehokas lääkitys, vaikkakaan millään nykylääkkeellä ei voida poistaa virusta tuntohermosolmukkeista. Lääkeaineista käytetyin lienee asikloviiri, mutta valasikloviiri ja famsikloviiri ovat vastaavia lääkeaineita. Nämä viruslääkkeet lyhentävät viruksen eritysaikaa ja infektio-oireiden kestoa sekä estävät uusien haavaumien muodostumista. Viruksen eritysaika lyhenee lääkehoidolla ensi-infektiossa keskimäärin 12:sta yhdeksään päivään ja oireiden kesto noin 21 päivästä yhdeksään päivään. Uusiutuvassa infektiossa vaikutus on vähäisempi; viruksen eritysaika lyhenee yhdellä päivällä ja oireiden kesto yhdeksästä seitsemään päivään.

Lisätietoa sukuelinherpeksen oireista.

Tavallisesti lääkitys otetaan suun kautta, mutta esim. voimakasoireisten ensi-infektioiden kohdalla voidaan harkita suonensisäistä hoitoa. Paikallisesti käytettävien asikloviirivoiteiden käyttöä pidetään kyseenalaisena, teho ei ole läheskään yhtä hyvä kuin huuliherpeksen hoidossa. Mikäli uusintaepisodeja on enemmän kuin kuusi vuodessa, on syytä harkita estohoitoa, jolloin asikloviiriannos otetaan päivittäin. Lyhytaikaista estohoitoa voidaan harkita esim. lomamatkojen yhteydessä. Estolääkitys vähentää viruseritystä, mutta tartuntariski on edelleen olemassa.

Immunosupressoidut (esim. AIDS-, elinsiirto-, luuydinsiirto- ja kemoterapiapotilaat) ovat vastasyntyneiden lisäksi hoidon suhteen erityisryhmä. Heillä tartuntariski on elimistön alentuneen puolustuskyvyn vuoksi suurentunut ja tulehduksen kukistuminen on hidasta. Tämän vuoksi hoitokin on yleensä aggressiivisempaa, esim. suonensisäisellä lääkityksellä tapahtuvaa.

Viruslääkkeet eivät tuhoa herpesvirusta, mutta ne estävät herpes simplex -viruksen lisääntymistä, jolloin oireet lievittyvät ja taudin kesto lyhenee. Hoito aloitetaan heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Sukuelinherpekseen tehokkain hoito on reseptillä saatavat tabletit, joissa vaikuttavana aineena on asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri.

Estohoito

Samaiset lääkkeet, joita käytetään herpeksen oireenmukaiseen hoitoon, soveltuvat myös uusintainfektioiden estohoitoon. Estohoitoa harkitaan, jos oireet ovat voimakkaita tai jos niitä esiintyy usein. Pitkäkestoisessa estohoidossa lääkettä syödään yleensä vähintään joitakin kuukausia.

Kivunhoito

Tulehduskipulääkkeet riittävän suurella annoksella ovat oiva apu herpestulehduksen aiheuttamaan kipuun.

Lue lisää sukuelinherpeksestä.

Omahoito

  • Opettele tuntemaan laukaisevat tekijät
  • Pidä oirekalenteria
  • Tunnista oireet
  • Vältä suuseksiä ja yhdyntää oireiden aikana
  • Käytä kondomia mahdollisimman usein
  • Ota yhteyttä lääkäriin, jos oireista tulee vallitsevia tai haluat suunnitella estohoitoa

Lähteet:

Hiltunen-Back E. Sukuelinherpes (herpes genitalis), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Hiltunen-Back E. ja Paavonen J. Sukuelinherpes, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Julkaistu: 5.4.2018