Huuliherpes

Huuliherpeksen aiheuttaa herpes simplex -niminen virus.

Herpeksen aiheuttaa Herpes simplex -niminen virus. Viruksia on kahta muotoa: HSV1 ja HSV2. Herpes simplex tyyppi 1 aiheuttaa pääsääntöisesti herpestulehduksen huulen seutuun ja tyyppi 2 aiheuttaa suurimman osan sukuelinherpeksestä.

Lähes jokainen on jossain elämänsä vaiheessa saanut HSV1-tartunnan ja kantaa virusta piilevänä elimistössään. Joillakin virus aktivoituu aika ajoin ja muodostaa herpeksen, suurella osalla virus pysyy inaktivoituneena eikä herpestä välttämättä puhkea koskaan. Herpesvirusta vastaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita hillitsemään on kehitetty lääkkeitä.

Suurimmalle osalle ensi herpestartunta ei aiheuta laisinkaan oireita. Ensitartunnan ja viruksen uudelleen aktivoitumisen yleisinä oireina on kutinaa, kirvelyä, kipua, punoitusta ja kuumoitusta. Ensioireiden jälkeen puhkeaa herpekselle tyypilliset rakkulat, joita voi huulten lisäksi esiintyä muuallakin kasvojen alueella kuten sierainaukossa ja jopa suun limakalvoilla tai silmässä.

Oireiden voimakkuus vaihtelee tulehduksesta ja ihmisestä riippuen. Alussa esiintyvä rakkulavaihe on yleensä nopea ja kestää 4-6 päivää. Tämän jälkeen rakkula-alueet haavautuvat ja muuttuvat kivuliaiksi, kunnes noin 4-6 päivän kuluttua alkaa haavaumien umpeutuminen ja alueille muodostuu rupia. Ilman hoitoa ruvet parantuvat arpia aiheuttamatta noin kolmen viikon sisään.

Ensitartunnan yhteydessä harvoilla voi ilmetä iho-oireiden lisäksi yleisoireita kuten kuumetta, pahoinvointia, imusolmukkeiden suurentumista ja arkuutta. Sen sijaan sairastetun ensitartunnan jälkeen ilmaantuva herpeksen uudelleen aktivoituminen (ns. ”yskänrokko”) ilmenee ainoastaan yksittäisestä muutamassa päivässä itsekseen parantuvasta rakkulasta. Haitta on yleensä pelkästään esteettinen, vaikkakin joskus rakkulan alueella tuntuu kuumotusta tai kutinaa.

Herpesvirus tarttuu helposti pisara- tai kosketustartunnassa toisiin ihmisiin. Huuliherpes voi siirtyä suuseksissä sukupuolielimiin ja aiheuttaa siten genitaaliherpeksen, joten suuseksiä on syytä välttää, kun on huuliherpes.

Jotkin tekijät, kuten stressi ja auringonsäteily, saattavat toimia laukaisevina tekijöinä uusintainfektiolle.

Lähteet:

Hannuksela M. Viruslääkevoiteiden teho herpeksen hoidossa vähäinen, Tutkimusnäyttö, Kustannus Oy Duodecim 2013

Salo S. & Siponen M. Suun limakalvon virussairaudet, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017