Terve.fi

Sukupuolitaudit: tietopaketti ja kuvat sukupuolitaudeista

Sukupuolitaudit: tietopaketti ja kuvat sukupuolitaudeista
Lista yleisimmistä sukupuolitaudeista ja niiden oireista. Löydät jutusta myös kuvia sukupuolitaudeista sekä lisätietolinkkejä. Lue kaikki sukupuolitaudeista.
Teksti

Julkaistu 12.2.2014

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerien tai virusten aiheuttamia tartuntatauteja, jotka vaativat limakalvokontaktin seksin yhteydessä. Ne eivät tartu arkisessa kanssakäymisessä kuten yleisistä tiloista, wc:stä, saunasta tai ruokailuvälineistä. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa seksitaudeilta.

Sukupuolitaudit voivat olla alkuun oireettomia, jopa viikkojen tai kuukausien ajan. Hoitamattomilla sukupuolitaudeilla voi olla vakavia seurauksia, esimerkiksi klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta. Tartuntaepäilyn herätessä pitää hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos seksitauti todetaan, myös tartuntakumppani(t) pitää tutkia ja hoitaa.

Koostimme tälle sivulle tietoa yleisimmistä sukupuolitaudeista. Yleisimmistä taudeista löytyy linkit lääkärikirjan laajempaan artikkeliin. Useimmista sukupuolitaudeista löytyvät myös kuvalinkit, joista näkee, miten sairaus ilmenee miehellä ja naisella.

Klamydia ja oireet

Klamydia on sukupuoliyhdynnässä tarttuva, Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama tulehdussairaus, joka voi molemmilla sukupuolilla aiheuttaa pääasiallisesti virtsaputkentulehduksen kaltaisia oireita, mutta naisilla myös kohdunkaulan tulehdusta. Usein klamydiaa voi kantaa myös tietämättään ja oireettomana.

Klamydian itämisaika on yleensä noin 7–28 vuorokautta. Miehillä oireena esiintyy virtsaputken kirvelyä ja vuotoa, mutta tauti voi olla myös oireeton. Naisilla klamydia on useimmiten oireeton, mutta mikäli oireita ilmenee, ne ovat poikkeavaa valko- tai verenvuotoa emättimestä, kirvelyä virtsatessa, tiheää virtsaamisen tarvetta ja lantiokipua.

Tippurin oireet

Tippuri on Neisseria gonorrhoeae bakteerin aiheuttama tulehdussairaus, joka leviää sukupuoliyhdynnässä. Tippurin itämisaika miehillä on noin 2–7 vuorokautta. Tippurin oireina ovat kirvely virtsatessa ja märkäinen erite virtsaputkesta. Naisilla tippurin itämisaika on usein pidempi, 7–21 vuorokautta. Oireilu on naisilla usein lievempää kuin miehillä.

Myös täysin oireeton tippuri on mahdollinen eli tippuria voi kantaa tietämättään. Anaaliseksi voi johtaa peräsuolen tulehdukseen, jossa oireina voi olla epämääräistä kutinaa, kirvelyä ja vuotoa. Oraaliseksi voi aiheuttaa nielutulehduksen, jossa oireina tavallisimmin esiintyy suun tai nielun kipua, kirvelyä ja punoittelua. Tippuri voi aiheuttaa myös ärhäkän silmätulehduksen.

Kuppa ja oireet

Kupan aiheuttaja on Treponema pallidum – bakteeri, joka tarttuu seksikontakteissa ihon rikkoumien ja limakalvojen kautta. Kupan aiheuttamien oireiden ja taudinkulun perusteella tauti jaetaan eri vaiheisiin, jotka seuraavat ajallisesti toisiaan hoitamattomilla potilailla.

Primaarikuppa: Sukuelinten, peräaukon tai suun alueelle limakalvoille tai iholle ilmestyy yksi tai useampi kivuton kova haavauma, joka paranee 3–6 viikossa. Haavauman ilmestymisen jälkeen haavauma-alueen lähistön imusolmukkeet turpoavat.

Sekundaarikuppa: Noin 1,5–2 kuukauden kuluttua tartunnasta alkaa ns. sekundaarikuppa, jolloin bakteeri leviää kaikkialle elimistöön. Yleisoireina voi esiintyä lämpöilyä, huonovointisuutta ja pahoinvointia. Iho-oireina vartalolla esiintyvää pieniläiskäistä ihottumaa (roseola) taikka muutaman millimetrin halkaisijaltaan olevia kovia näppyjä (syfilidit), erityisesti kämmenten ja jalkapohjien alueella. Myös hiustenlähtöä voi esiintyä. Vaiheen jälkeen sairaus muuttuu oireettomaksi latenttikupaksi.

Tertiäärikuppa: Noin 4–40 vuoden kuluttua tartunnasta seuraa tertiäärikuppa, ja arvioiden mukaan 30–50 %:lla hoitamattomista potilaista tauti etenee tähän taudin viimeiseen vaiheeseen, jonka tavallisimmat oireet ovat ihon haavat (gumma) sekä keskushermosto ja verisuonioireet.

Kondylooman eli visvasyylän oireet

Visvasyylä eli kondylooma on tiettyjen papilloomaviruksten aiheuttama, yhdynnässä tarttuva sukupuolitauti, joka aiheuttaa syylämäisiä muodostelmia sukupuolielinten alueella. Itämisaika vaihtelee kolmesta viikosta useaan kuukauteen.

Sairaus voi olla täysin oireeton ja näkymätön. Oireellisena se aiheuttaa syylämäisiä muodostelmia sukupuolielinten alueelle. Miehillä tyyppipaikat ovat terskan ja esinahan alue, naisilla emättimen ja kohdunkaulan seutu. Syyliä voi esiintyä myös peräaukon seudulla, välilihan alueella ja virtsaputkessa. Kutinaa ja kirvelyä virtsatessa saattaa myös ilmetä. Noin 15 prosentille sairastuneista ilmaantuu kukkakaalimaisia syyliä, jotka ovat matalia, lähes tunnistamattomia muutoksia, joista ei välttämättä ole suurempia oireitakaan. Kondylooma on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin.

Sukuelinherpeksen oireet

Herpes Simplex (tyyppi 2) viruksen aiheuttama sukuelinherpes tarttuu pääsääntöisesti suojaamattomassa seksissä mutta myös kosketuksesta. Ensioireet ilmenevät 4–7 päivän päästä tartunnasta, mutta itämisaika voi olla jopa kolme viikkoa.

Ensi-infektiossa sukuelinten limakalvoille ja iholle muodostuu ryhmittäin esiintyviä rakkuloita. Naisilla tulehtuu herkimmin kohdunkaula, mutta myös emätin sekä peräaukon ja emättimen välinen alue voivat tulehtua. Miehillä rakkuloita muodostuu terskaan tai peniksen varteen. Tämä nk. rakkulavaihe on yleensä nopea ja kestää 4–6 päivää. Yleisoireina voi ilmetä kuumetta, pahoinvointia ja imusolmukkeiden suurentumista nivustaipessa sekä kirvelyä virtsatessa.

Ensivaiheen jälkeen rakkulat haavautuvat ja kipeytyvät, ja 4–6 päivän jälkeen haavaumat rupeutuvat. Ilman hoitoa ruvet parantuvat arvitta noin kolmessa viikossa. Virus jää elämään elimistöön ja saattaa aika-ajoin aktivoitua uudestaan ja aiheuttaa vastaavanlaista oireilua kuin ensimmäisen tulehduksen yhteydessä.

HIV ja oireet

HIV-infektio on retroviruksiin kuuluvan HI-viruksen aiheuttama tulehdussairaus, joka tarttuu suojaamattomassa seksissä, verikontaktissa mm. käytettyjen injektiovälineiden kautta sekä äiti-lapsi -tartuntana. Tartunta aiheuttaa ensioirevaiheen, oireettoman jakson sekä varsinaisen immuunikadon.

Ensitauti kehittyy 30–50 % tartunnan saaneista 2–6 viikon sisällä tartunnasta, ja se kestää 1–2 viikkoa. Oireisto muistuttaa monia muita akuutteja virusinfektioita sisältäen mm. kuumetta, kurkkukipua, lihas ja nivelkipua sekä ihottumaa. Hoitamatonta HIV-tartuntaa seuraa jopa 10–15 vuoden oireeton tai vähäoireinen jakso, minkä aikana voi esiintyä mm. suurentuneita imusolmukkeita ja ihon bakteeri-infektioita.

Tätä seuraa ½–2 vuotta kestävä oireinen HIV-infektio, johon sisältyy mm. kuumetta, ripulia, painonlaskua, väsymystä, yöhikoilua, vyöruusua ja suun hiivainfektio. Lopuksi seuraa aids-vaihe, jossa viruskuorma on suuri ja immuunijärjestelmä on lähes kokonaan lamautunut.

Tässä vaiheessa hiviä sairastava saa ns. seurannaistauteja kuten ruokatorven tai mahalaukun hiivainfektion, tuberkuloosin tai pneumocystis carinii bakteerin aiheuttaman keuhkokuumeen. Aids-vaiheen potilaalle kehittyy myös Kaposin sarkoomia eli verisuonikasvaimia tai non-Hodgkin-lymfooma. Hoitamaton sairaus on fataali.

HIV-infektio voidaan todeta verestä tehtävällä vasta-ainetestillä, jonka tulos on luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ajoissa aloitetun estolääkityksen avulla sairaus muuttuu krooniseksi tilaksi ja elinajan ennuste vastaa tervettä henkilöä.

Satiaiset

Häpykarvoituksen alueella elävät satiaiset (Pediculus pubis) ovat päätäin ja vaatetäin sukulaisia, ja tarttuvat yleensä sukupuolikontaktissa. Ne ovat verta imeviä loisia, jotka munivat alapäässä erityisesti sukuelinten ja peräaukon ympäröivään karvoitukseen vaaleita, nystymäisiä saivareita. Lisääntymiskierto saivareesta aikuiseksi on noin kaksi viikkoa.

Aikuinen satiainen on litteä, noin 1,5–2 mm leveä ja pitää tiukasti karvoista kiinni. Hygieniasta huolehtivalla kanta ei pääse kasvamaan suureksi. Satiaiset voivat kuitenkin levitä reisiin, navan seutuun, kainaloihin, kulmakarvoihin ja silmäripsiin mutta ei yleensä hiuksiin.

Satiaiset aiheuttavat kovaa kutinaa ja punertavia näppylöitä. Kutisevan ihon raapiminen voi ihon rikkoutumista ja ärtymistä. Satiaiset kuolevat päätäiden tapaan täishampoolla, jota tulee käyttää pakkauksen ohjeen mukaan. Saivaret poistetaan mekaanisesti nyppimällä tai ajelemalla karvoitus pois. Vuode- ja alusvaatteet pestään pesuaineella 60 asteessa.

Sankkerit

Pehmeä sankkeri on Haemophilus ducreyi -bakteerin aiheuttama, yhdynnässä tarttuva tauti, joka on Euroopassa harvinainen, mutta esiintyy trooppisissa maissa, mm. Afrikassa. Taudin itämisaika tartunnasta on 3–7 vuorokautta. Oireina esiintyy yksi tai useampi märkänäppy, jotka muuttuvat muuttuu punareunaisiksi, kivuliaaksi haavaumiksi sukuelinten alueella tai muussa tartuntapaikassa kuten suussa, peräaukon seudulla tai sormissa. Nivusseudun imusolmukkeet voivat turvota ja ne alkavat erittää märkää.

Lymphogranuloma venereum eli ”neekerisankkeri” on Chlamydia trachomatis -bakteerin tiettyjen alalajien aiheuttama sukupuolitauti. Sitä esiintyy Suomessa vain hajatapauksina, mutta Euroopassa pieninä epidemioina ja tropiikissa. Taudin itämisaika on 3–30 vuorokautta tartunnasta. Oireena esiintyy pieni kivuton haava peniksessä, peräsuolessa tai naisten sukuelinten limakalvolla, mikä paranee itsestään. Tämän jälkeen nivusten imusolmukkeet turpoavat usein toispuoleisesti ja ne voivat erittää märkää.

Sukuelinmykoplasma

Yhdynnässä tarttuva, Mycoplasma genitalium -bakteerin aiheuttama tulehdus, jonka oireina esiintyy miehillä virtsaputkentulehdusta ja naisilla kohdunkaulan tulehdusta sekä sisäsynnytintulehduksia. Oireina voi esiintyä kirvelyä virtsatessa sekä virtsaputkesta tai emättimestä tulevaa vuotoa. Oireet alkavat 1–2 viikkoa tartunnasta tai vasta useiden kuukausien kuluttua. Tartunnan saanut voi olla myös oireeton kantaja.

Trikomoniaasi

Maailmanlaajuisesti yleisimpiä, mutta Suomessa harvinainen seksikontaktissa leviävä tartuntatauti, jonka aiheuttaja on Trichomonas vaginalis -alkueläin. Tartunta on usein oireeton varsinkin miehillä. Oireita aiheuttaessa naisilla esiintyy pahanhajuista, vihertävää, vaahtoavaa valkovuotoa, joka voi olla verensekaista. Kutinaa ja kirvelyä virtsatessa esiintyy. Miehillä voi olla kipua virtsatessa ja vuotoa virtsaputkesta. Etenee eturauhaseen.

Lähteet:

Therapia Fennica

Käypä hoito; sukupuolitaudit

Terveyskirjasto; lymphogranuloma venereum

RSFU

Infektiotaudit. 2. uudistettu painos. Duodecim 1998.

Kommentoi »