Tippuri on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka miehillä aiheuttaa märkäistä eritevuotoa virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa. Naisilla oireina voi olla kirvely virtsatessa, tiheä virtsaamisen tarve ja poikkeava vuoto emättimestä.

Lue lisää tippurin oireista.

Tippuri on sukupuolitautina klamydiaa harvinaisempi, mutta usein oireiltaan ärhäkämpi.

Viime vuosina etenkin ulkomailla, kuten Venäjällä ja Kaukoidässä, sekä miesten välisessä seksissä saadut tippuritartunnat ovat lisääntyneet.

Niin klamydialta kuin tippurilta voi luotettavasti suojautua kondomin huolellisen käytön avulla.

Lähteet:

Tippuri, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Tippuri, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

tippuri, klamydia

Kysyn taas… Mutta kun minua ahdistaa tosi paljon tämä klamdydia/tippuri asia. Kävin siis klamydia/tippuri virtsa-testeissä puoli vuotta sitten. En muistanut mainita viime viestissäni, että 3,5-4 kuukautta sitten minulla oli myös sellainen sessio miehen kanssa, jossa ehkä olisi voinut myös olla tartunnan mahollisuus, koska mies oli melkoinen pelimies ja hänellä aijemmin ulkomaisia suhteita.Tiedän, että mahdollisuus tartuntaan on pieni, mutta kuitenkin olemassa…. Sen jälkeen en ole testeissä vielä käynyt… Minulla loppui lääkekuuri kolme viikko sitten: Ciprofloxacin 250mg, (kaks kertaa päivässä 5päivän ajan) Pelkään mennä tippuri ja klamydia testeihin , jos testi ei anna luotettavaa tulosta? Sain sellaisen käsityksen, että kyseinen antibiootti tehoaa myös klamydiaan ja tippuriin..Voiko olla mahdollista, siis että ciprofloxacin olisi parantanut klamydian tai tippurin osittain, mutta silti bakteeria olisi jäänyt muhimaan sukupuolielinten sisemmissä kudoksissa? Saanko sitä selville mitenkään?? Olisiko klamydia ja tippuribakteerit voineet edetä jo sisempiin kudoksiin, kohtuun, munajohtimiinn 4:ssä kuukaudesssa? Olisiko siitä välttämättä aina oireita Tai näkyisikä se nyt testeissä, jos bakteerit olisi parantuneet pinnallisesti? Onko se edes mahdollista? Pelkään, että jos haluan joskus lapsia, niin tartuntan häneen jotakin tai hän saa vaurioita, ?? Eihän odottavilta äideiltäkään tutkita klamydiaa ja tippuria kuin virtsasta.. Miten esimerkiksi , jos tippuribakteeria jäisi muhimaan sisempiin kudoksiin, kohtuun, munajohtimiin? vai Onko se esim mahdollista? Voiko esim. nukkeliinihappotutkimus virtsaputken suulta, kohdunkaulan kanavasta ja emättimestä paljastaa sen? selviääkö se edes noissa testeistä? Pelottaa ajatuskin, että en saisi sitä selville. Miten on klamydian osalta sama asia… Haluan siis tietää tarkemmin Ciprofloxacin vaikutukset? Koska en käynyt testeissä ennen kuuria Tänään kävin lääkärissä terveystalolla ja sain lähetteen vain klamydia ja tippuri-testiin virtsasta (sekä verestä otettaviin muihin sukupuolitautitesteihin) .Menen heti tällä viiikolla käymään näissä testeissä. Hän ei suostunut kirjoittamaan klamydian vasta-aine-testiä, vaikka pyysin. Lääkäri vain sanoi, että jos bakteeria olisi negatiivisesta virtsatestistä huolimatta, se aiheuttaisi kyllä oireita ja se hoidettaisin myöhemmin.. Pelkään, että vuosien päästä vasta huomataa, että en voi esim. ikinä saada lapsia?? Mietin pitäisikö minun varata nyt aika vielä gynekologille, jotta hän voisi ottaa muita testejä tai ainakin määräisi niitä?? Pelkään koko ajan, että jos olisin saanun tartunnan ja se ei tulisi esille testeissä, jos klamydia tai tippuri on ainoastaa sisemmissä kudoksissa… Onko testeissä syytä käydä useamman kerran??

Terve.fi

klamydia-, tippuri-testit

Lähentin sinulle jo aijemmin viestiä, mutta haluaisin vielä perusteellisemman selvityksen. Suusta minun ei ole syytä otatta testejä, koska en itse ole antanut suuseksiä. Voinko siltikään luottaa pelkkään virtsasta otettuun klamydia ja tippuri-testiin?? Virtsasta otetut testit olivat negatiiviset. Kävin kuitenkin niissä vuosien jälkeen tapahtumasta. Vastasit erään toisen lähettämään kysymykseen "Toistuva Klamydia" seuraavanlaisesti ""Jos klamydiatesti otetaan vain virtsasta, voi kuitenkin kytemään jäänyt taudinaiheuttaja olla piilossa kohdunsuulla tai kohdun limakalvolla tai jopa munajohtimissa. Sieltä klamydiaa on vaikea osoittaa. …bakteeri saattaa muhia sukupuolielinten sisemmissä kudoksissa, josta se putkahtaa sitten uudestaan oireelliseksi. Verikokeella on mahdollista osoittaa kohonneita vasta-aineita bakteerille ja sellaiset ilmentävät yleensä lantion pohjan elinten syvempää tulehdusta, jollainen vaatii tehokkaan hoidon. "" Pelkään, että minulla olisi ollut suuri riski saada tartunta ulkomailla seikkailuiltani 4-5 vuotta sitten.. Haluan olla 100% varma, ettei minulla ole mitn sukupuolitautia. 99% varmuus ei riitä minulle. Onko siis hyvä ottaa klamydia ja tippuri-testit virtsanäytteen lisäksi myös emättimestä ja kohdunkaulasta ? Entä voiko klamydian tai tippurin siis nähdä myös verikokeessa vasta-aineista?? Olisiko syytä ottaa myös jotain tulehdusarvoja?? Mitä testejä suosittelet, jotta voi olla täysin 100% varma, että en kanna klamydia tai tippuri bakteereja?? Ajoittain minulla on alavatsassa pientä vihlovaa kipua. Valkovuodosta en osaa sanoa, onko se normaalia, koska koostumus vaihtelee tosi paljon. Myös ihottumaa minulla on ollut sukupuolielinten alueella ja siihen olen käyttänyt gynekologin suosituksesta pimafucortia useampina viikon jaksoina. Olen käynyt seuraavissa testeissä myös hiv, kuppa ja hepatiitti b ja c ja papa. olen käynyt myös joka vuosi papa-testissä… kolmisen vuotta sitten minulla on ollut lievää bakteerivaginoosa, mutta käytin sen jälkeen maitobakteerivalmisteita gynekologin suosituksesta… Kahdessa viimeisimmässä papassa oli vain lievää stytolyysiä… muitoin ilmeisesti ok. Voinko mennä nyt heti klamydia ja tippuritesteihin, vaikka söin kaksi viikkoa sitten pienen ciprofloxacin kuurin toiseen vaivaanVaikuttaako antibioottikuuri tulokseen, koska kyseistä käytetään ilmeisesti myös sukupuolitautien hoidossa Ja miten ja millaiset testit tulee ottaa , jotta voi olla 100% varma, että minulla ei ole klamydiaa ja/tai tippuria??? Minulle ei riitä 99% varmuus.

Terve.fi

Nielutippuri

Olen 29-vuotias nainen ja sain genitaaliherpeksen nykyiseltä kumppaniltani viime lokakuussa, jolloin olimme seurustelleet n.4,5kk. Hän sanoi ettei tiennyt kantavansa kyseistä virusta, sekä vaikutti myös siltä että se puhkesi myös hänellä ensimmäistä kertaa (samat oireet;korkea kuume, turvonneet imusolmukkeet, rakkuloita). Tosin hänellä ilmeni näppyjä peniksessä muutamaa päivää minua aiemmin. Koska tämä oli elämäni ensimmäinen sukupuolitauti, hätäännyin ja menin varmuuden vuoksi tekemään kaikki mahdolliset testit kolmeen eri paikkaan. Kaikki tuli takaisin negatiivisena, paitsi yhdessä klinikassa jossa lääkäri päätti tehdä myös nielunviljelyn. Tällöin minulta löydettiin nielutippuri. Ajattelin että kumppanini on pettänyt minua sillä miten on mahdollista että yksi ja sama ihminen tartuttaa minuun kaksi eri tautia (tosin eri aikaan). Tippurin löydyttyä minulle selvisi selitys aiempaan vaivaani; noin elokuun puolivälissä (tässä vaiheessa olimme olleet seksikumppaneita n.2kk) huomasin kurkussa epämiellyttävän hajun, turvonneet imusolmukkeet sekä valkoisen liman kurkusta. Oireet eivät kuitenkaan olleet niin häiritsevät, etten hakeutunut lääkäriin, epäilin sen sijaan proppuja. Myös kumppanini kävi tippurin löydyttyä testeissä ja hänen tuloksensa olivat negatiivisia. Miten on mahdollista että minulta löydettiin tippuri vain nielusta, muttei alapäästä? Jos hän on sen minulle tartuttanut, miksei se ole tarttunut myös alapäähän? Olen harrastanut hänen kanssaan useita kertoja suojaamatonta suuseksiä, miksei se siis ole tarttunut häneen tätä kautta? Voiko olla mahdollista, että se on ollut minulla oireettomana alapäässä ja se on parantunut toiseen vaivaan otettujen anitbioottien avulla (amoxoliini)?Kysyin myös edeltäneeltä poikaystävältäni asiaa ja hän sanoi käyneensä testeissä sekä tulosten olleen negatiiviset. Itselläni ei ole ollut muita kumppaneita hänen lisäkseen suhteemme aikana. Ennen kyseisiä tartuntoja luotin poikaystävääni 100%:sti.Nyt en enää tiedä mitä pitäisi ajatella ja asia vaivaa minua edelleen. Eniten mietin sitä, olenko suhteessa pettäjän kanssa.Mainittakoon vielä että aiemmin hänellä on ollut lukuisia seksikumppaneita eikä hän vaikuta olleen kovin tietoinen sukupuolitaudeista sekä niiden tartuntatavoista (vaikkakin väittää käyttäneensä kondomia, paitsi suuseksissä).Syytin häntä pettämisestä varsinkin tippurin löytymisen jälkeen mutta hän vakuuttaa syyttömyyttään ja on sanonut jo suhteen alusta lähtien ettei hänellä ole intressejä pettää minua.