Terve.fi

Tippurin oireet

Tippurin oireet
Tippuri voi olla oireeton, mutta yleisimmät tippurin oireet ovat kirvely virtsaamisen yhteydessä, virtsaamisen tiheys sekä vuotoa. Lue lisää tippurin oireista.
Julkaistu: 10.4.2018

Tippurin itämisaika miehillä on noin 2-5 vuorokautta. Tippurin oireina ovat kirvely virtsatessa ja märkäinen erite virtsaputkesta. Naisilla itämisaika on usein pidempi, noin 7-21 vuorokautta. Oireilu on naisilla usein lievempää kuin miehillä.

Myös täysin oireeton tippuri on mahdollinen eli tippuria voi kantaa myös tietämättään.

Naisista alle puolet saa oireita. Oireina voi olla kirvely virtsatessa, tiheä virtsaamisen tarve ja poikkeavaa vuotoa emättimestä.

Anaaliseksi voi johtaa tippurin aiheuttamaan peräsuolen tulehdukseen, jossa oireina voi olla epämääräistä kutinaa, kirvelyä ja vuotoa.

Oraaliseksi voi aiheuttaa nielutulehduksen, jossa oireina tavallisimmin esiintyy suun tai nielun kipua, kirvelyä ja punoittelua. Tippuri voi aiheuttaa myös ärhäkän silmätulehduksen.

Tippuri diagnosoidaan ensivirtsasta tehtävällä testillä, jossa voidaan todeta samanaikaisesti klamydia. Useimmiten sairautta osataan epäillä oireiden perusteella. Joskus oireeton potilas hakeutuu hoitoon partnerilla todetun tartunnan vuoksi.

Tippuri seulotaan useimmiten virtsanäytteestä, mutta mikäli tauti todetaan positiiviseksi, tarvitaan useimmiten vielä toinen näyte antibioottihoidon suunnittelemiseksi, sillä monet tippurikannat ovat tietyille antibioottihoidoille vastustuskykyisiä. Naisilla gynekologinen tutkimus on usein tarpeen.

Lähteet:

Tippuri, Infektiosairaudet, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Tippuri, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Kommentoi »