Terve.fi

klamydia-, tippuri-testit

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Lähentin sinulle jo aijemmin viestiä, mutta haluaisin vielä perusteellisemman selvityksen. Suusta minun ei ole syytä otatta testejä, koska en itse ole antanut suuseksiä. Voinko siltikään luottaa pelkkään virtsasta otettuun klamydia ja tippuri-testiin?? Virtsasta otetut testit olivat negatiiviset. Kävin kuitenkin niissä vuosien jälkeen tapahtumasta. Vastasit erään toisen lähettämään kysymykseen "Toistuva Klamydia" seuraavanlaisesti ""Jos klamydiatesti otetaan vain virtsasta, voi kuitenkin kytemään jäänyt taudinaiheuttaja olla piilossa kohdunsuulla tai kohdun limakalvolla tai jopa munajohtimissa. Sieltä klamydiaa on vaikea osoittaa. …bakteeri saattaa muhia sukupuolielinten sisemmissä kudoksissa, josta se putkahtaa sitten uudestaan oireelliseksi. Verikokeella on mahdollista osoittaa kohonneita vasta-aineita bakteerille ja sellaiset ilmentävät yleensä lantion pohjan elinten syvempää tulehdusta, jollainen vaatii tehokkaan hoidon. "" Pelkään, että minulla olisi ollut suuri riski saada tartunta ulkomailla seikkailuiltani 4-5 vuotta sitten.. Haluan olla 100% varma, ettei minulla ole mitn sukupuolitautia. 99% varmuus ei riitä minulle. Onko siis hyvä ottaa klamydia ja tippuri-testit virtsanäytteen lisäksi myös emättimestä ja kohdunkaulasta ? Entä voiko klamydian tai tippurin siis nähdä myös verikokeessa vasta-aineista?? Olisiko syytä ottaa myös jotain tulehdusarvoja?? Mitä testejä suosittelet, jotta voi olla täysin 100% varma, että en kanna klamydia tai tippuri bakteereja?? Ajoittain minulla on alavatsassa pientä vihlovaa kipua. Valkovuodosta en osaa sanoa, onko se normaalia, koska koostumus vaihtelee tosi paljon. Myös ihottumaa minulla on ollut sukupuolielinten alueella ja siihen olen käyttänyt gynekologin suosituksesta pimafucortia useampina viikon jaksoina. Olen käynyt seuraavissa testeissä myös hiv, kuppa ja hepatiitti b ja c ja papa. olen käynyt myös joka vuosi papa-testissä… kolmisen vuotta sitten minulla on ollut lievää bakteerivaginoosa, mutta käytin sen jälkeen maitobakteerivalmisteita gynekologin suosituksesta… Kahdessa viimeisimmässä papassa oli vain lievää stytolyysiä… muitoin ilmeisesti ok. Voinko mennä nyt heti klamydia ja tippuritesteihin, vaikka söin kaksi viikkoa sitten pienen ciprofloxacin kuurin toiseen vaivaanVaikuttaako antibioottikuuri tulokseen, koska kyseistä käytetään ilmeisesti myös sukupuolitautien hoidossa Ja miten ja millaiset testit tulee ottaa , jotta voi olla 100% varma, että minulla ei ole klamydiaa ja/tai tippuria??? Minulle ei riitä 99% varmuus.

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimmat oireettomat klamydia ja tippuritartunnat saadaan ilmi virtsatestissä niin naisella kuin miehellänkin ja siksi sitä käytetään taudin epäilyn ensitestinä. Koska asia vaivaa vielä mieltäsi ja sinulla on epämääräisiä alavatsaoireita voidaan tautiepäilyn lisätutkimuksia vielä tehdä. Klamydian vasta-aineet voidaan määrittää verestä (Chlamydia trachomatis vasta-aineet, S –ChtrAb). Laboratorio antaa tutkimuksesta lausunnon, lähetteessä on kuvattava potilaan mahdollinen tartunta-aika ja kliiniset oireet. Klamydian viljelyä ei suositella, koska se ei ole täysin luotettava. Mieluummin käytetään herkempää klasmydian (C.trachomatis) DNA-osoitusta (-ChtrNhO), joka voidaan tehdä virtsaputken suulta ja kohdunkaulasta otetulla näytteellä, kuten myös vitrasasuihkustakin. Tutkimuksen tekevä laboratiorio antaa ohjeet näytteen otosta ja sen kuljetuksesta. Tippurin tutkimiseksi kannattaa tehdä myös klamydian ja tippurin samanaikainen nukleiinihappo-tutkimus ( CtGcNhO) ja näyte otetaan samoista paikoista virtsaputken suulta, kohdunkaulan kanavasta ja myös emättimen limakalvolta näyte voidaan ottaa. Tippuri-viljelykin voidaan ottaa samoista paikoista. Mikäli mikään tutkimus ei anna aihetta epäillä klamydia tai tippuritartuntaa, pitäisin tutkimuspatteria jo 100% varmana. Antibiootin lopettamisesta tulisi olla kulunut 2 viikkoa, koska se voi häiritä viljelytutkimusta. Papa-tutkimus ei ole tarkka minkään sukupuolitaudin osalta. Se antaa vain käsityksen kohdunkaulan limakalvon tilasta. Eniten solumuutoksia siellä aiheuttavat papilloomavirukset. Myös emättimen toistuvat tulehdukset lisäävät kohdunkaulan solumuutosriskiä, joten papa kokeessa kannattaa käydä useammin, jos tulehduksia esiintyy. Gynekologit osaavat arvioda myös yksilöllistä näytteenottotarvetta. Yleinen suositus papa-kokeen ottamiseen lienee 3 5 vuoden välein.

Julkaistu: 9.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.