Olen 29-vuotias nainen ja sain genitaaliherpeksen nykyiseltä kumppaniltani viime lokakuussa, jolloin olimme seurustelleet n.4,5kk. Hän sanoi ettei tiennyt kantavansa kyseistä virusta, sekä vaikutti myös siltä että se puhkesi myös hänellä ensimmäistä kertaa (samat oireet;korkea kuume, turvonneet imusolmukkeet, rakkuloita). Tosin hänellä ilmeni näppyjä peniksessä muutamaa päivää minua aiemmin. Koska tämä oli elämäni ensimmäinen sukupuolitauti, hätäännyin ja menin varmuuden vuoksi tekemään kaikki mahdolliset testit kolmeen eri paikkaan. Kaikki tuli takaisin negatiivisena, paitsi yhdessä klinikassa jossa lääkäri päätti tehdä myös nielunviljelyn. Tällöin minulta löydettiin nielutippuri. Ajattelin että kumppanini on pettänyt minua sillä miten on mahdollista että yksi ja sama ihminen tartuttaa minuun kaksi eri tautia (tosin eri aikaan). Tippurin löydyttyä minulle selvisi selitys aiempaan vaivaani; noin elokuun puolivälissä (tässä vaiheessa olimme olleet seksikumppaneita n.2kk) huomasin kurkussa epämiellyttävän hajun, turvonneet imusolmukkeet sekä valkoisen liman kurkusta. Oireet eivät kuitenkaan olleet niin häiritsevät, etten hakeutunut lääkäriin, epäilin sen sijaan proppuja. Myös kumppanini kävi tippurin löydyttyä testeissä ja hänen tuloksensa olivat negatiivisia.
Miten on mahdollista että minulta löydettiin tippuri vain nielusta, muttei alapäästä? Jos hän on sen minulle tartuttanut, miksei se ole tarttunut myös alapäähän? Olen harrastanut hänen kanssaan useita kertoja suojaamatonta suuseksiä, miksei se siis ole tarttunut häneen tätä kautta? Voiko olla mahdollista, että se on ollut minulla oireettomana alapäässä ja se on parantunut toiseen vaivaan otettujen anitbioottien avulla (amoxoliini)?Kysyin myös edeltäneeltä poikaystävältäni asiaa ja hän sanoi käyneensä testeissä sekä tulosten olleen negatiiviset. Itselläni ei ole ollut muita kumppaneita hänen lisäkseen suhteemme aikana.
Ennen kyseisiä tartuntoja luotin poikaystävääni 100%:sti.Nyt en enää tiedä mitä pitäisi ajatella ja asia vaivaa minua edelleen. Eniten mietin sitä, olenko suhteessa pettäjän kanssa.Mainittakoon vielä että aiemmin hänellä on ollut lukuisia seksikumppaneita eikä hän vaikuta olleen kovin tietoinen sukupuolitaudeista sekä niiden tartuntatavoista (vaikkakin väittää käyttäneensä kondomia, paitsi suuseksissä).Syytin häntä pettämisestä varsinkin tippurin löytymisen jälkeen mutta hän vakuuttaa syyttömyyttään ja on sanonut jo suhteen alusta lähtien ettei hänellä ole intressejä pettää minua.

Valitettavasti sukupuolitautitesteillä ei voida osoittaa pettäjää tai petettyä. Niillä voidaan positiivissa tuloksissa osoittaa tartunta, mutta negatiivinenkaan tulos ei välttämättä sulje pois tartunnan mahdollisuutta. Laboratorionäytteen otossa, kuljetuksessa tai testin tekemisessä voi myös sattua virheitä ja voi tulla negatiivinen väärä tulos. Sukupuolitauteja voidaan tutkia eri menetelmillä. Selkeä positiivinen tulos antaa aiheen hoitamiselle. Herpeksen sukuelimissä voi aiheuttaa myös ns. huuliherpes virus (HSV-1), joka on melko yleinen. Saman viruksen toinen muoto genitaaliherpes (HSV-2) pesii yleisimmin sukuelimissä, mutta voi tarttua myös nieluun. Tämä virus voi olla vuosikausia myös täysin oireeton sekä miehellä että naisella ja siten jostain syystä se voi aiheuttaakin havaittavia oireita. Se tarttuu helpoiten oireellisessa vaiheessa, mutta voi tarttua myös täysin oireettomanakin. Tippurin taas aiheuttaa gonokokki bakteeri, joka naisilla on useimmin oireettomana ja miehilläkin se voi olla täysin oireettomana vaikka vuosikausia. Tippuri voi tarttua tai olla tarttumatta yhdynnässä tai suuseksissä kuten muutkin tautien aiheuttajat. Oireeton seksikumppani voi olla taudin kantaja täysin tietämättään. Suuseksissä voi tartuttaa tai saada ihan samat seksitaudit kuin yhdynnässäkin, ellei käytä kondomia. Seksitaudin tarttuminen on sattumavaraista, joku saa tartunnan ja toinen ei välttämättä saa tartuntaa, vaikka harrastaisi seksiä seksitaudin kantajan kanssa. Tärkeintä lääkärin näkökulmasta on, että aina kun seksitauti on osoitettu, sitä hoidetaan ja mahdollisia tartunnan saaneita kehotetaan hakeutumaan tutkimuksiin mahdollisen tartunnan vuoksi. Pettäjien etsiminen tai osoittaminen lääketieteen keinoin on mahdotonta.