Pettäminen

Onko sinulla salarakas? Epäiletkö, että kumppanisi on uskoton? Mietittekö pariterapiaa? Olet oikealla sivulla.

Pettäminen on monen parisuhteen ongelma. Pettäminen tarkoittaa, että toinen parisuhteen osapuolista on uskoton. Silloin hänellä on suhde jonkun toisen henkilön kanssa kuin sen, jonka kanssa pettäjä on parisuhteessa. Myös molemmat parisuhteen osapuolet voivat olla uskottomia. Tällöin molemmat pettävät.

Pettäminen voi olla henkistä pettämistä tai fyysistä pettämistä. Jos kyse on fyysisestä pettämisestä, pettämiseen sisältyy suutelemista tai seksi tai molempia parisuhteen ulkopuolisen henkilön kanssa.

Jos pettäminen on henkistä, silloin pettäjä vain haaveilee ulkopuolisesta henkilöstä ja kokee tämän kanssa henkistä yhteenkuuluvuutta. Henkinen pettäminen voi olla monelle pahempi paikka kuin fyysinen pettäminen, joka voi olla pelkkää tunteetonta seksiä. Etenkin naiset pitävät henkistä pettämistä joskus pahempana kuin fyysistä pettämistä.

Kun toinen tai molemmat parisuhteen osapuolista ovat uskottomia, rakkaus ei kukoista. Usein parisuhteessa on ongelmia jo ennen pettämistä. Pettäminen kertoo, että parisuhteessa on jotain pielessä. Jos parisuhde on hyvä, pettämiseen ei ole syytä. Pettäminen on monen mielestä moraalisesti väärin.

Salarakas voi tuntua pettäjästä kiehtovalta vaihtoehdolta, jos jokin omassa parisuhteessa ei tyydytä. Salarakas tarkoittaa salaista rakastettua eli jotain toista rakasta kuin oma puoliso tai kumppani. Salarakkaan kanssa solmitaan salasuhde. Se eroaa parisuhteesta siinä, että se on salainen.

Pariterapia voi auttaa. Pariterapiassa parisuhdetta käsitellään ja sen ongelmia selvitetään, jotta pettäminen ei johtaisi eroon. Pettäminen vahingoittaa usein parisuhdetta vakavasti. Pariterapia ei aina auta selvittämään pettämisen aiheuttamia ongelmia.

Pettäminen on yleistä. Joka kolmas ihminen pettää kumppaniaan. Pettämisen taustalla voi olla erilaisia asioita. Pettäminen kertoo, että parisuhteessa on jotain vialla. Pettäminen voi olla jännityksen hakemista. Pettäjä voi myös hakea salasuhteesta ymmärrystä, hellyyttä tai yhteenkuuluvuutta, jota hän ei saa parisuhteestaan.

Pettäminen voi alkaa viattomasta ihastumisesta. Pettäjä ei aina jätä kumppaniaan, eikä eroa parisuhteestaan. Joskus pettäminen kuitenkin johtaa eroon. Pettäminen on aina toisen luottamuksen rikkomista. Pettäminen järkyttää parisuhteen perustuksia. Parisuhde perustuu kahden ihmisen luottamukseen.

Joskus salasuhde muuttuu oikeaksi parisuhteeksi, ja siitä alkaa uusi rakkaus. Jotkut pettäjät pettävät myös uutta kumppania. Pettäminen ei kuitenkaan aina tarkoita, että pettäjä pettää aina, vaikka kertaalleen pettäminen nostaakin riskiä uuteen pettämiseen uusissa parisuhteissa.

Joskus parisuhde ei kaadukaan pettämiseen, eikä siitä seuraa ero, vaan petetty saattaa anteeksi.