Miksi pikkujoulut houkuttavat pettämään?

Miksi pikkujoulut houkuttavat pettämään?
Työpaikan pikkujoulut kolkuttavat ovella ja mielessä muhii ajatus hekumallisesta hetkestä pitkäaikaisen ihastuksen kanssa. Tarttuisiko tilaisuuteen?
Julkaistu 4.12.2015

Monella työpaikalla pikkujoulut ovat vuoden kohokohta. Glögi ja viini virtaavat, kielenkannat vetreytyvät ja viaton flirtti saattaa johtaa kuumiin tunnelmiin jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa.

Sexpo-säätiön seksuaalineuvoja Oona Turunen pohtii, että pikkujouluihin latautuu usein monenlaisia odotuksia.

– Kun vihdoin pääsee rentoutumaan työporukan kanssa, on hyvä tilaisuus lähestyä ihastusta. Joissakin piireissä saattaa myös olla kirjoittamaton sääntö, että se mitä tapahtuu pikkujouluissa, jää pikkujouluihin Turunen sanoo.

Pikkujoulujen ja pettämisen välisestä yhteydestä ei juuri ole tieteellistä tutkimustietoa, mutta Turunen toteaa, että pikkujoulujen viininhuuruinen tunnelma saattaa todella johdattaa vaarallisille vesille.

– Alkoholi poistaa estoja ja myös seksuaaliset halut saattavat lisääntyä. Humalatilaa ei kuitenkaan voi käyttää tekosyynä omille valinnoille.

Joka kolmas pettää

Osmo Kontulan vuonna 2007 toteuttamasta kyselystä selviää, että 42 prosenttia miehistä ja 32 prosenttia naisista on joskus pettänyt kumppaniaan. Puolison tietoon uskottomuus tulee kuitenkin vain kolmasosassa tapauksista.

Siihen, mikä on pettämistä, ei ole yleispätevää vastausta.

– Jokainen pariskunta määrittelee suhteensa pelisäännöt itse. Yksi pitää pettämisenä ihastusta ja toinen suutelemista tai seksin harrastamista. On myös paljon avoimia parisuhteita, joissa rinnakkaissuhteet ovat sallittuja.

Pettäminen houkuttaa monesta syystä

Miksi kielletty hedelmä sitten houkuttaa?

– Yksi hakee jännitystä ja vaaran tuntua, toinen haluaa uusia kokemuksia. Jos seksi on itselle tärkeää, mutta haluja ei saa parisuhteessa tyydytettyä, saatetaan apua hakea muualta. Taustalla voi olla myös emotionaalinen tarve, johon oma kumppani ei syystä tai toisesta vastaa.

Jos pettäminen houkuttaa, suhteessa on usein jotakin korjattavaa, mutta joskus myös tilaisuus tekee varkaan.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että uskottomuus on aina valinta, jonka toteuttaja on vastuussa teostaan.

Pohdi seurauksia jo ennen kuin toimit

Jos ajatus pettämisestä kutkuttaa, ota hetki itsellesi ja ajatuksillesi ennen halulle antautumista.

– Mieti, mitä teostasi mahdollisesti seuraa sinulle ja läheisillesi.

Joskus himo saattaa kuitenkin kulkea järjen edellä. Jos päädyt pettämään, on tärkeää, että työstät asiaa itseksesi ennen kuin edes pohdit kumppanillesi kertomista.

Puhu asiasta myös jonkun puolueettoman henkilön, vaikkapa ystävän tai seksuaalineuvojan kanssa.

Kertoisiko kumppanille?

Kun olet kypsytellyt tapahtunutta, mieti, miksi kertoisit tai jättäisit kertomatta kumppanillesi.

– Jokainen tekee oman päätöksensä, eikä yhtä oikeaa vastausta ole.

Pohdi kuitenkin ainakin seuraavia asioita:

  • Onko kyseessä yksittäinen hairahdus vai pidempi rinnakkaissuhde?
  • Jatkuuko suhde edelleen?
  • Oletko vaarassa altistaa kumppanisi sukupuolitaudille?

Jos päätät kertoa, anna kumppanillesi tilaa ja aikaa sulatella asiaa. Pidä huolta lapsista ja siitä, että tilanne kuormittaa heitä mahdollisimman vähän. Keskity myös omaan hyvinvointiisi.

– Anteeksipyytäminen on tietysti tärkeää, jos suhdetta haluaa jatkaa. Joskus pettäminen on myös keino päästä pois suhteesta. Silloin pölyn laskeuduttua voi ottaa puheeksi mahdollisen eron.

Kun kumppani pettää

Puolison uskottomuuden paljastuminen on lähes aina shokki.

Petetyn mielessä risteilevät monenlaiset tunteet ja ajatukset. Voiko kumppaniin enää koskaan luottaa? Osaanko antaa anteeksi?

Älä kuitenkaan tee päätöksiä alun tunnemyllerryksessä vaan anna pölyn laskeutua. Tärkeintä on, että pidät huolta jaksamisestasi.

Kun tilanne on rauhoittunut, hakeutukaa terapiaan yhdessä kumppanisi kanssa.

– Suhteen tulevaisuutta on hyvä pohtia yhdessä puolueettoman ammattilaisen kanssa.

Pettämisellä voi olla myös hyviä seurauksia

Uskottomuus on aina kriisi sekä petetylle että pettäjälle. Joskus hairahduksesta voi kuitenkin seurata myös hyvää.

– Luottamuksen uudelleen rakentaminen ja anteeksianto vievät aikaa, mutta kun tapahtuneen myötä nostetaan esiin jo kauan taustalla vaikuttaneet asiat kuten tyytymättömyys, avoin keskustelu voi lähentää kumppaneita uudelleen.

Lähteet: seksuaalineuvoja Oona Turunen, Sexpo-säätiö, Osmo Kontula: Halu & intohimo: tietoa suomalaisesta seksistä (2008), Väestöliitto.

Lue myös:

Kommentoi »