Parhaat vinkit seksielämän sytyttämiseen

Parhaat vinkit seksielämän sytyttämiseen
Sytytä seksihuuma uudestaan. Tässä eri-ikäisten naisten yleisimmät seksipulmat ja ratkaisut niihin.
Kuvat
Julkaistu 23.10.2015

20+ – Hormonit hyrräävät hyvin, mutta yllättävän moni kärsii yhdyntäkivuista 

Seksipulmat: Omaa seksuaalisuuttaan voi olla vaikea nähdä kauniina ja ihanana, jos kasvatus ei ole sitä tukenut. Parikymppinen ei aina vielä tiedä, miten seksi tuntuu parhaimmalta, eivätkä samanikäisten miesten seksitaidot ole välttämättä hioutuneet timanteiksi.

Jotkut parikymppiset saattavat kärsiä teini-iän seksikokemuksista. Vaikka silloin olisi omasta halustaan kokeillut erilaisia juttuja, aikuistuessa ne voivat alkaa vaivata. Jos seksi ahdistaa, kyse voi olla tällaisista kehoon jääneistä ikävistä muistoista.

Kovat yhdyntäkivut ovat yleistyneet. Vulvodynia ja vestibuliitti tarkoittavat emättimenaukon kosketuskipua. Yhdyntä voi olla mahdoton. Syytä kipuun ei tiedetä, mutta usein potilaat käyttävät yhdistelmäehkäisypillereitä ja tavoittelevat täydellisyyttä. Häpykarvojen poistaminen ja kireät stringit voivat hangata ja kipeyttää alapäätä lisää.

Ratkaisut: Kohtele kehoasi lempeydellä. Tee vain niitä asioita, joita itse haluat. Opettele tuntemaan kroppasi, sukupuolielimesi ja millaisesta kosketuksesta pidät. Ota peili käteen, ja katso, miltä alapääsi näyttää.

Hae apua kipuihin ja seksitraumoihin. Yhdyntäkivun hoito­ on sekä psyykkistä että fyysistä. Lantionpohjan fysio­terapialla kireitä lihaksia opetetaan rentoutumaan. Joskus hoitona on leikkaus. Traumoja voi helpottaa erilaisilla terapioilla, kuten EMDR-silmänliiketerapialla.

Bonusta: Nuorena hormonit hyrräävät ja olet innokas kokeilemaan ja oppimaan uutta. Kutkuttavassa rakkauden etsintävaiheessa eroottinen jännite on suuri. Nauti siitä!

30+ – Jos haluaa tässä kiireisessä elämänvaiheessa hyvää seksiä, sille pitää antaa aikaa 

Seksipulmat: Kiire ja stressi. Seksille ei ole aikaa, eikä lakanoissa myllääminen edes huvita. Sitä paitsi lapset ovat viereisessä huoneessa tai samassa sängyssä. Kuitenkin moni ehtii käydä kuntosalilla, shoppailla ja päivittää päivän teot puolitutuille Facebookissa.

Raskaudet ja synnytykset voivat vaikuttaa naisen seksuaalisuuteen. Moni on raskaana halukas, jos pahoinvointi ja väsymys eivät vie voimia. Kun vauva syntyy, naisen hormonitaso putoaa samalle­ tasolle kuin vaihdevuosissa. Emättimen limakalvot kuivuvat ja imetyshormoni prolaktiini vähentää seksihaluja. Kroppakin voi muuttua: rinnat roikkuvat alempana ja vyötärö on paksumpi.

Ratkaisut: Tee valintoja ruuhkavuosienkin aikana. Jos seksiin tulee pitkä tauko, suorituspaineet ja henkinen etäisyys kumppaniin kasvavat ja kynnys petipuuhiin nousee. Tutkimusten mukaan yhdyntöjen määrällä on merkitystä. Hyvin onnellisissa parisuhteissa on enemmän yhdyntöjä kuin muissa. Ota siis aikaa seksille.

Haluttomuuden taustalla on usein syitä, joita voi hoitaa. Hae tarvittaessa apua. Vauvavaiheen yli auttaa, kun ymmärtää, että se on ohimenevää.

Jos sinun on vaikea hyväksyä kehosi muutoksia, pue seksin ajaksi päälle kivat alusvaatteet tai paita, joissa tunnet itsesi kauniiksi. Muista treenata lantionpohjanlihaksia. Kun ne ovat kunnossa, seksistä nauttii enemmän.

Bonusta:  Kolmikymppisenä moni nainen kasvaa seksuaalisesti. Kun löydät oman paikkasi työelämässä ja parisuhteessa, itsevarmuutesi vahvistuu. Saatat tulla enemmän sinuiksi kroppasi kanssa. Parisuhdekin on tässä iässä usein melko uusi eikä seksi ole typistynyt yhdenlaiseen suoritukseen.

40+ – Kyllästyminen voi uhata. Elämänvaiheen valttina on ­entistä parempi itsetuntemus. 

Seksipulmat: Ajan myötä seksi saattaa muuttua kaavamaiseksi saman ladun jyystämiseksi. Tällainen seksi voi tyydyttää pitkään, mutta jossain vaiheessa se alkaa yleensä kyllästyttää. Silloin alkaa ehkä ajatella, että on ihan sama jättää seksitouhut kokonaan.

Monella nelikymppisellä on nykyään pieniä lapsia ja perhearjen kiireet. Myös miesten haluttomuus ja pornoriippuvuus huonontavat pariskuntien seksielämää.Tässä iässä ihmiset eroavat paljon. Uuden kumppanin kanssa seksi voi jännittää ja itsensä paljastaminen ujostuttaa.

Ratkaisut: Vaali parisuhteen eroottista latausta. Toisen kunnioittaminen, huomion antaminen ja kiinnostus hänen asioihinsa pitää kipinää yllä. Suhtaudu elämään intohimoisesti. Riko rutiinit: syö kumppanisi kanssa kerrankin samppanja-aamiainen ja käperry kainaloon leffan ajaksi. Jos koet pienetkin romanttiset teot liian vaikeina, mieti miksi. Todellisuudessa kyse on asioista, jotka jokainen voi toteuttaa helposti.

Seksilelut voivat tuoda uutta potkua seksiin. Älä jää odottamaan, piristyykö tilanne itsestään. Ei se piristy. Ota siis aloite omiin käsiisi!

Jos aloitat uuden suhteen, hyväksy, että ­uudella kumppanillasi on menneisyys. Niinhän sinullakin on. Aiempia seksikokemuksia ei kan­nata jakaa kovin tarkasti, sillä ne voivat tuntua kiusallisilta. Älä unohda ehkäisyä.

Bonusta:  Nelikymppinen on usein terve, ­hyvässä kunnossa ja entistä varmempi omasta seksuaalisuudestaan. Tiedät jo, mistä seksissä pidät ja mitä haluat. Seksielämäsi voi parisuhteessa syventyä uudella tavalla tai muuttua täysin ­uuden kumppanin kanssa.

50+ Vaihdevuodet voi ottaa mahdollisuutena oppia uutta kehostaan ja mielestään. 

Seksipulmat: On tavallista, että seksihalut vähenevät iän myötä. Myös miesten haluttomuus lisääntyy etenkin, jos testosteronihormonin taso on laskenut.

Vaihdevuodet alkavat naisilla keskimäärin 51-vuotiaana. Kun elimistön estrogeenitaso laskee, emättimen limakalvot kuivuvat ja ohenevat. Emätin voi tuntua hiekkapaperilta ja yhdyntä tehdä kipeää. Mielialavaihtelut ja kuumat aallot voivat myös vaikuttaa haluun.

Ratkaisut: Etsi syitä haluttomuudelle. Esimerkiksi iän myötä yleistyvä kilpirauhasen vajaatoiminta voi vähentää seksihaluja.Muista myös lantionpohjan lihakset. Hyvässä kunnossa oleva lantionpohja ehkäisee virtsan karkailua ja emättimen laskeumia ja saa seksin tuntumaan paremmalta.

Ota liukuvoide kaveriksi sänkyyn. Paikallisesti emätti­messä käytettävät miedot estrogeenivoiteet tai -puikot hoitavat vaihdevuosien kuivattamia limakalvoja. Valmisteita voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Bonusta: Tässä iässä pikkulapsivaihe on takana. Älä ­anna ruuhkavuosien jäädä päälle, vaan ota aikaa itsellesi­, parisuhteelle ja eroottiselle elämälle. Kun vaihdevuodet ovat ohi, voit unohtaa ehkäisyn tutun kumppanisi kanssa. Muista kuitenkin kondomi, jos aloitat uuden suhteen. Vain se suojaa sukupuolitaudeilta.

60+ – Seksi voi hiipua, mutta seksuaalisuus ja tunne-elämä voivat myös syventyä. 

Seksipulmat: Sairaudet, kuten rintasyöpä ja mahdollinen rinnanpoisto, saattavat muuttaa kehonkuvaa ja häiritä­ seksi­elämää. Monet lääkkeet voivat vähentää seksihaluja, kiihottumista ja kykyä orgasmiin. Joillakin seksi­ jää iän myötä taka-alalle etenkin, jos kumppania ei ole.

Seksuaalisuutta voi kuitenkin vaalia vaikka itsetyydytyksellä. Jos emätintä ei käytä, sen poimuinen limakalvo voi kutistua ja poimut tasoittua. Emätin voi hyvin, kun seksielämä on aktiivista. Jos seksiä ei ole, hieromasauvailu auttaa pitämään emättimen kunnossa.

Ratkaisut: Yritä ajatella, että sairaudet ovat ohimeneviä elämänvaiheita. Seksielämä ei välttämättä pääty, vaikka seksiin ei vähään aikaan pystyisi kipujen, hoitojen tai väsymyksen vuoksi. Puhu tuntemuksistasi kumppanisi kanssa. Kokeile eri asentoja. Seksi voi olla hyvää myös ilman yhdyntää. Sairauden jälkeen saatat myös tuntea itsesi entistä vahvemmaksi.

Seksin ei tarvitse loppua edes kahdeksankymppisenä. Myös kyky saada orgasmi säilyy, mutta sen saavuttamiseen voi mennä aiempaa pidempi aika.

Bonusta:  Kuusikymppiset elivät nuoruuttaan seksuaalisen vapautumisen vuosikymmenillä. He ovat yhä hyväkuntoisia vaikka minkälaiseen seksiin. Nauti mahdollisuuksista!

Parisuhteessa kumppanuus lisääntyy iän myötä. Seksistäkin voi tulla tunneyhteydeltään läheisempää ja vähemmän suorituskeskeistä. Muista, että aina kun elämä muuttuu, avautuu uusia mahdollisuuksia.

Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela. Lähde: Osmo Kontula:­ Halu & intohimo (Otava 2008).

1 kommentti