Näin pidät seksielämän vireänä ruuhkavuosina

Näin pidät seksielämän vireänä ruuhkavuosina
Kun arki pyörii vaipparumban ja työvelvollisuuksien ympärillä, seksi jää tärkeysjärjestyksessä helposti jumbosijoille.
Julkaistu 2.10.2015

Kun elämä on yhtä sukkulointia uran, perheen ja vapaa-ajan velvoitteiden välillä, parisuhde ja seksielämä joutuvat helposti koetukselle. Älä silti unohda läheisyyttä, sillä seksi toimii parhaimmillaan parisuhteen liimana.

Pitäisikö seksiä kuitenkin jaksaa harrastaa myös kiireen keskellä?

– Jos seksi tuntuu velvollisuudelta, itseään tai toista ei missään nimessä pidä pakottaa, toteaa psykoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Antti Ervasti Sexpo-säätiöstä.

Seksittömyys johtaa kuitenkin helposti noidankehään.

– Jos seksiä on vähän tai ei lainkaan, ja toinen tai molemmat osapuolet kuitenkin toivoisivat sitä, kynnys seksin harrastamiseen nousee. Myös pelkkä toisen lähellä oleminen saattaa muuttua hankalaksi.

Etsikää kompromissia

Seksi lisää mielihyvää, vähentää stressiä ja on muutenkin tutkitusti terveellistä. Lisäksi se pitää yllä parisuhteen tunnetason yhteyttä. Toisaalta ongelmat seksielämässä voivat kasvattaa kumppanien välistä etäisyyttä.

– Jos parisuhteen toinen osapuoli haluaa seksiä enemmän kuin toinen, kyseessä on selkeä mismatch-tilanne.

Ristiriitatilanteissa ongelmista kannattaa keskustella avoimesti. Pohtikaa yhdessä kompromissia: mikä olisi laadullisesti ja määrällisesti sellaista seksuaalisuutta, jonka avulla kumpikin osapuoli saa tarpeensa jotakuinkin tyydytettyä?

– Kannattaa muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin pelkkää yhdyntää, ja että seksuaalisuuteen kuuluu seksin lisäksi myös monia muita asioita, Ervasti sanoo.

Keskustelkaa avoimesti

Avoin keskusteluyhteys on parisuhteen läheisyyden ja seksielämän toimivuuden lähtökohta myös hektisissä elämäntilanteissa.

Jos seksin vähäisyys häiritsee, mutta keskusteluyhteyttä ei ole, ajaudutaan helposti kierteeseen, jossa seksiä ja siihen mahdollisesti johtavia tilanteita aletaan jännittää ja vältellä.

Kun kissa uskalletaan nostaa pöydälle, vältytään myös turhilta väärinymmärryksiltä.

Vaikka seksittömyydessä ei välttämättä ole mitään henkilökohtaista, järkeväkin ihminen tekee helposti itseään ja omaa haluttavuuttaan koskevia tulkintoja.

– Jos seksi ei huvita, koska arki on yksinkertaisesti vienyt mehut, kerro se rehellisesti kumppanillesi. Korosta myös, että vika ei ole hänessä.

Ervasti kannustaa avaamaan suunsa myös, jos seksi on jostain syystä alkanut tuntua suorittamiselta. Tunteiden ja ajatusten jakaminen voi parhaimmillaan poistaa kielteisiä jännitteitä ja vapauttaa.

Osoittakaa hellyyttä

Parisuhteen seksielämä vaatii toimiakseen myös arkista läheisyyttä ja kumppanin huomiointia.

Myös kiireen keskellä on tärkeää pitää huolta pienistä kosketuksista, hellyyden eleistä ja kauniista sanoista.

Kun läheisyyden perustaso on kunnossa, myös siirtymä seksiin tapahtuu luontevasti.

Hankkikaa lastenhoitoapua

Kun lapset on illalla vihdoin saatu nukkumaan, väsymys saattaa painaa armotta, eivätkä petipuuhat edes käväise mielessä. Milloin seksiä sitten kannattaisi harrastaa?

– Jokainen tuntee oman vireystasonsa, ja myös tästä on hyvä keskustella kumppanin kanssa, jotta molemmat tunnistavat hetkiä jolloin läheisyyteen ja seksiin olisi paremmin tilaa.

Myös viereisessä huoneessa nukkuvat lapset saattavat mietityttää ja tehdä rentoutumisen hankalaksi. Entä jos lapset heräävät ja kuulevat?

– On hyvä miettiä yhdessä, millainen läheisyys olisi mahdollista ilman, että tarvitsee jännittää. Lapset kannattaa myös viedä hoitoon riittävän usein, jotta jää omaa aikaa.

Raivatkaa tilaa kalenteriin

Vaikka seksi mielletään usein parhaimmillaan spontaaniksi puuhaksi, kiireisissä elämäntilanteissa almanakkaan tarttuminen ei välttämättä ole huono idea.

– Suosittelen ehdottomasti yhteisen ajan merkkaamista kalenteriin.

Tarkoitus on, että parisuhteen molemmat osapuolet varaavat kalentereistaan kahdenkeskistä aikaa esimerkiksi kaksi tuntia viikossa.

Yhteiseen hetkeen ei kuitenkaan kannata ladata liikaa odotuksia, vaan sitä kannattaa ajatella rentona aikana yhdessäololle ja läheisyydelle.

– On hienoa, jos läheisyys johtaa seksiin, mutta myös halailu, suukottelu ja toisen lähellä oleminen ovat hyväksi parisuhteelle.

Pohtikaa arjen toimivuutta

Jos voimat eivät tunnu riittävän seksin harrastamiseen, on tärkeää miettiä, miten arjessa jaksamista voisi parantaa.

Pohtikaa yhdessä, mistä kiire syntyy. Olisiko jotain mahdollista karsia pois?

– Kannattaa pitää mielessä, että jokaisen viikossa on kuitenkin saman verran päiviä ja vuorokaudessa tunteja on aina 24.

Lähteet: Psykoterapeutti, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Antti Ervasti, Sexpo-säätiö.

Kommentoi »