Kauneus & Terveys

Kuinka päästä eroon mustasukkaisuudesta?

Voiko järjettömästä mustasukkaisuudesta päästä eroon? Psykologi vastaa lukijan kysymykseen.
Kuvat Johanna Kinnari, A-lehdet

Lukija kysyy

”Olen sairaalloisen mustasukkainen poikaystävästäni. Tiedostan sen ja yritän saada tunteeni hallintaan. Välillä onnistunkin.

Poikaystäväni ei sinänsä tuomitse, ja luotan kyllä häneen muutenkin.

Häpeän mustasukkaisuus­kohtauk­­siani ja piilottelen niitä, sillä epäilyyn ei ole aihetta oikeasti. Kun saan kohtauksen, kaikki järjelliset asiat ja luottamus vain karisevat.

Edellisissä suhteissani olen ollut petetty osapuoli, joka on antanut anteeksi. Näen pettäviä ihmisiä ystävä­piirissäni lähes päivittäin, mikä ei helpota ongelmaani.

Olen lukenut paljon aiheesta ja tiedän senkin, että oma puoliso olisi paras apu mustasukkaisuuden hoidossa. En silti pääse kohtauksistani ja tunteistani eroon. Mitä minun pitäisi tehdä?”

Psykologi Ilona Rauhala vastaa

"On ymmärrettävää, että tunnet mustasukkaisuutta. Sinua on petetty ja näet ystäväpiirissäsi pettäjiä. Se on kurjaa.

Itsekin olen aiemmassa elämänvaiheessani menettänyt luottamuksen siihen, että olisi olemassa parisuhteita, joissa ei ole uskottomuutta. Tuohon aikaan näin paljon pettämistä ympärilläni. Se on yllättävän yleistä.

Aloin kuitenkin suojata mieltäni ihmisten pettämistarinoilta. Suljin korvani, jos joku alkoi mässäillä juoruilla. Katsoin peiliin ja jouduin myöntämään, että olin itsekin ottanut harha-askeleita uskollisuuden rintamalla. Sen tunnustaminen teki kipeää.

Aloin huomata ympärilläni paljon suhteita, joissa oltiin uskollisia.

Mietin asian uudella tavalla: jos kumppanini haluaa pettää minua, se on hänen asiansa. Se painaa hänen sydäntään, ei minun.

Olisi tärkeää, että voisit mennä terapeutille tai osallistua ryhmään, jossa on samoin tuntevia. Käy läpi niitä kipuja ja haavoja, joita olet aikaisemmissa suhteissasi kokenut.

Entä oletko nähnyt pettämistä jo lapsuuden­perheessäsi? Miksi olet oppinut antamaan anteeksi sen, että sinua kohdellaan huonosti?

Asioiden oikean laidan muistaminen saattaa vapauttaa sinut pakkoajatuksista. Näillä ajatuksilla on yleensä oikeat, tunnistettavat syyt.

Tiedosta, miltä kipeältä tunteelta mustasukkaisuus suojaa sinua. Miltä seikalta mustasukkaisuus haluaa puolustaa sinua? Kun oivallat tämän, pääset kiinni sen ytimeen ja juureen.

Kuulostaa hyvältä, että kumppanisi suhtautuu vaikeisiin tunteisiisi myötätuntoisesti. Hänen asenteensa voi parhaimmillaan ­tarjota sinulle korjaavan kokemuksen. Hän voi hyväksyä sinut ja pelkosi. Upeaa, että olet kohdannut ihmisen, joka hyväksyy sinut ­sellaisena kuin olet.

Mustasukkaisuus kumpuaa sinun vaikeista kokemuksistasi. Tunnista tämä, kun keskustelette ja elätte arkeanne. Älä syytä toista siitä, mihin hän ei ole syyllinen.

Kun teet tämän erottelun, asiat ovat jo aika pitkällä. Autat itseäsi ja kumppaniasi.

Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi Kauneus ja Terveys -lehdessä. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Tutustu Ilona Rauhalan ajatuksiin ja elämään blogissa.

Lue myös:

Julkaistu: 30.5.2016
Kommentoi »