Kauneus ja Terveys

Mustasukkaisuus voi erottaa

Mustasukkaisuus voi erottaa
Mustasukkaisuus on välillä normaalia, mutta se johtaa helposti noidankehään, jossa yksi kyttää ja toinen välttelee. Pahimmillaan mustasukkaisuus voi johtaa eroon. Apua kannattaa hakea rohkeasti ja ajoissa!
Julkaistu: 3.2.2011
On täysin inhimillistä olla välillä mustasukkainen kumppanistaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita puolison jatkuvaa syyttelemistä tai tekstiviestien ja sähköpostien tutkimista. Jos mustasukkaisuus muuttuu sairaalloiseksi, on aika hakea ammattiapua.
Mustasukkaisuus on reaktio, jonka taustalta löytyy niin kulttuurisia kuin henkilökohtaisia tekijöitä. Sen syntymiseen voi vaikuttaa muun muassa suomalaisten tiukka seksuaalimoraali.
– Meillä ihannoidaan yksiavioisuutta eli kasvetaan siihen ajatukseen, että jokaisella on vain yksi kumppani, selventää psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.

Mustasukkaisuuden osatekijänä oma epävarmuus

Syitä mustasukkaisuuteen voi löytyä esimerkiksi omasta henkilöhistoriasta. Taustalla piilee tavallisimmin vaikeita kokemuksia lapsuudesta, jotka ovat jääneet käsittelemättä ja palaavat kummittelemaan myöhemmin elämässä.
– Esimerkiksi perheen esikoiset kokevat usein jäävänsä toiseksi, kun perheeseen syntyy muita lapsia. Ilmiö saattaa toistua omassa parisuhteessa aikuisena, Kiianmaa sanoo.
Mustasukkaisen käytöksen voi selittää myös elämänmuutoksesta johtuva epävarmuus. Mustia sukkia aiheuttavat positiivisetkin käänteet.
– Ihminen saa esimerkiksi ylennyksen työpaikallaan ja tuntee astuneensa liian suuriin saappaisiin. Tästä johtuva epävarmuus voi johtaa myös mustasukkaisuuteen kotona, Kari Kiianmaa pohtii.

Itsetunto kuntoon

Oma itsetunto kannattaa pitää kunnossa, jotta pystyy kohtaamaan vaikeitakin vastoinkäymisiä – kumppanin kanssa yhdessä, ei hänen vastustajanaan.
– Ongelmakohtia ovat esimerkiksi huomion antaminen. Toinen saattaa kokea, ettei saa suhteessaan riittävästi huomiota ja käyttäytyy siksi mustasukkaisesti, jopa vihamielisesti kumppaniaan kohtaan, Kiianmaa kertoo.

Johtaa pahimmillaan eroon

Mustasukkaiset ajatukset kumppanista ovat useimmissa tapauksissa oman mielikuvituksen tekeleitä, joilla ei välttämättä ole mitään todellista pohjaa.
– Mustasukkaisuudesta saattaa helposti kehkeytyä noidankehä, josta ulospääsy voi olla hankalaa. Suhde ajautuu tilaan, jossa yksi kyttää ja toinen välttelee, Kiianmaa valottaa.
Tällainen johtaa usein siihen, että toisen vahtiminen vain lisääntyy ja tilanne pahenee entisestään.
– Ensin olisi tärkeää selvittää, mistä oma mustasukkaisuus johtuu. Muuten ongelma vain ruokkii itseään ja johtaa pahimmillaan jopa eroon, toteaa Kiianmaa.

Hae rohkeasti apua!

Usein ihminen ei itse ymmärrä mustasukkaisuutensa syitä ja jopa uskoo vääristyneisiin ajatuksiin kumppanistaan. Äkkiä huomaa olevansa tilanteessa, jossa epäilee puolisoaan kaikesta. Tällöin on syytä tiedostaa, että apua on saatavilla.
– Pariterapiassa tilanteelle annetaan ensimmäiseksi nimi eli määritellään se johonkin muotoon. Molempien osapuolten on tultava hieman vastaan toisiaan, jotta hoidossa voidaan onnistua, Kiianmaa sanoo.
Mustasukkaisuus voi olla merkki myös liiallisesta läheisriippuvaisuudesta. Tällöin tulisi miettiä koko suhteen tilaa.
– Silloin on syytä miettiä aivan uudelleen, mitä parisuhteelta ylipäätään haluaa, Kiianmaa toteaa.
Asiantuntijana psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.
Kommentoi »