Mustasukkaisuus
Mustasukkaisuus on ikävä tunne, joka on pieninä annoksina normaalia. Mustasukkaisuus voi myös sokaista.

Mustasukkaisuus ei koskaan ole mukavaa. Mustasukkaisuus voi sotia myös ihmisen arvoja vastaan: mustasukkaisuus nousee pintaan, vaikka ihminen ei halua rajoittaa kumppaninsa elämää eikä epäile tämän luotettavuutta. Mustasukkaisuus onkin tunne, joka voi tuntua hallitsemattomalta ja ennalta-arvaamattomalta. Mustasukkaisuus ei kuitenkaan ole ainoastaan negatiivinen tunne: pieni mustasukkaisuus voi kertoa, että mustasukkainen rakastaa kumppaniaan ja pelkää, että menettää hänet. Sairaalloinen mustasukkaisuus voi kuitenkin myrkyttää parisuhteen ja jopa aiheuttaa väkivaltaa. Siksi mustasukkaisuus onkin saatava haltuun selvittämällä, mikä on sen perimmäinen syy.

Parisuhde voi olla hyvä, vaikka toinen tai molemmat olisivat välillä mustasukkaisia. Usein mustasukkaisuus liittyy epävarmuuteen ja heikkoon itsetuntoon. Parisuhde voi myös kehittyä kielteisten tunteiden käsittelyn ansiosta, jos se tehdään rakentavalla tavalla. Parisuhde ei voi aina olla ruusunpunainen, koska ihmiset ovat monitasoisia olentoja, jotka tuntevat myös negatiivisia tunteita. Parisuhde voi hyvin, jos kumppanit voivat avoimesti kertoa tunteistaan ilman, että niitä mitätöidään tai naurunalaistetaan. Parisuhde voimistuu, kun vaikeistakin asioista voidaan puhua ääneen ja rehellisesti.

Pettäminen on parisuhteelle kriisi, oli sen syy mikä hyvänsä. Pettäminen ei koskaan ole oikeutettua, vaikka parisuhde olisi vaikeuksissa. Uskottomuus ei välttämättä johdu siitä, ettei parisuhteessa ole enää fyysistä läheisyyttä. Uskottomuus voi johtua myös seikkailun kaipuusta, itsetunnon heikkoudesta ja jopa tylsistymisestä. Uskottomuus voi olla keino hakea ihailua ja hyväksyntää. Uskottomuus voi olla myös henkistä: ihminen on esimerkiksi rakkaussuhteessa toiseen ihmiseen kumppanin tietämättä. Pettäminen tai sen pelko on yleensä mustasukkaisuuden suurin syy. Mustasukkaisuus voi kuitenkin iskeä, vaikka pettäminen olisi epätodennäköistä tai sitä ei olisi koskaan tapahtunut. Pettäminen merkitsee luottamuksen rikkomista ja toisen ihmisen selän takana toimimista. Tämän takia pettäminen on monelle pelottava asia. Pelko siitä, että pettäminen osuu omalle kohdalle, voi aiheuttaa arvaamattomia reaktioita.

Sairaalloinen mustasukkaisuus on mustasukkaisuutta, jossa ihminen ei kykene hallitsemaan tunteitaan. Sairaalloinen mustasukkaisuus voi merkitä toisen menojen rajoittamista, huutamista, mitätöimistä sekä henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Sairaalloinen mustasukkaisuus ylittää normaalin käytöksen rajat. Sairaalloinen mustasukkaisuus tarkoittaa toisen henkilökohtaisten rajojen ylittämistä ja epäilyksiä, jotka eivät perustu todellisuuteen. Sairaalloinen mustasukkaisuus ei usein juonnakaan juuriaan siihen, että pettämistä olisi edes syytä epäillä. Sairaalloinen mustasukkaisuus voi oireilla raivona sen vuoksi, että kumppani on tykännyt sosiaalisessa mediassa toisen ihmisen kuvasta tai jutellut uuden ihmisen kanssa. Sairaalloinen mustasukkaisuus on hyvä tunnistaa ajoissa, sillä se voi aiheuttaa vakavaa haittaa mustasukkaisuuden kohteelle.

Itsetunto on usein heikko, jos ihminen kärsii vaikeasta mustasukkaisuudesta. Itsetunto on avainasemassa kielteisten tunteiden käsittelyssä. Jos itsetunto on hyvä, ihminen pystyy järkeilemään usein itse, ettei mustasukkaisuus ole perusteltua. Itsetunto ja luottamus ihmisiä kohtaan voi heikentyä myös ikävien kokemusten myötä. Esimerkiksi uskottomuus parisuhteessa saattaa johtaa siihen, että itsetunto murenee ja seuraavassa suhteessa uskottomuuden kohde kärsii pahasta mustasukkaisuudesta. Itsetunto vahvistuu, kun ihminen oppii tunnistamaan ja nimeämään tunteitaan sekä arvostamaan niitä.

Parisuhde voi jopa loppua mustasukkaisuuden vuoksi. Kaikki riippuu siitä, miten hyvin pari kykenee käsittelemään asiaa. Pettäminen tai sen pelko eivät nekään aina johda eroon, jos molemmilla on tahto selvittää asiat ja jatkaa yhdessä eteenpäin.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi