Mies ei luota - mitä voi tehdä?

Mies ei luota - mitä voi tehdä?
Mitä nainen voi tehdä, jos mies ei luota ja epäilee puolisonsa pettävän? Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa.
Julkaistu 26.11.2015

"Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä noin 6,5 vuotta. Olen omalla toiminnallani rikkonut mieheni luottamuksen minuun. Olen valehdellut, salaillut ja jättänyt asioita kertomatta. Tämän seurauksena mieheni ei enää pysty luottamaan minuun eikä uskomaan puheitani. Hän myös jatkuvasti epäilee minun pettäneen häntä parisuhteemme aikana (en ole koskaan häntä pettänyt fyysisesti). Onko tällaisesta tilanteesta mahdollista päästä vielä eteenpäin ja saada rakastava ja onnellinen parisuhde, jossa luottamus olisi taas kunnossa vai olisiko parasta lähteä eri teille?"

Mitä on toimintasi takana?

On todella tärkeää, että ymmärrät, miten oma toimintasi on vaikuttanut miehesi luottamuksen tunteeseen. Useimmiten on helpompi ymmärtää toisen käytöksen vaikutus omaan itseen, kuin oman toiminnan vaikutus toisen mieleen ja tunteisiin. Juuri tässä ymmärryksessä on myös luottamuksen rakentamisen pohja.

On ymmärrettävää, että valehtelusi ja salailusi vuoksi miehesi luottamus sinuun on hauras ja kokemus omasta merkityksestään sinulle saattaa olla hänellä varsin epävarma.

Toisaalta olisi myös tärkeää ymmärtää mieltäsi toimintasi takana: mikä on saanut sinut valehtelemaan? Miksi olet salaillut? Mitä olet kenties pelännyt tai mitä pyrkinyt välillänne välttelemään toiminnallasi? Jos toimintasi syitä ja juuria ei ymmärrä, on todennäköistä, että hankala toimintatapa lähtee jälleen uudelleen käynnistymään.

Luottamuksen rakentaminen on pitkän ajan tulos

Luottamus ei palaa yksittäisellä keskustelulla tai ole ylipäätään ensisijaisesti järjen asia. Luottamus ei palaa pelkillä puheilla, vaan ennen kaikkea karttuvalla kokemuksella siitä, että on käytännön toiminnankin tasolla luottamuksellinen. On siis tärkeää käsitellä asiaa riittävästi ja myös pohtia yhdessä keinoja, joilla turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta voitte toinen toisille rakentaa.

Joskus aiheutetut haavat ovat niin syviä, ettei niitä pysty kahden ratkomaan. Silloin olisi tärkeää hakea apua, yhdessä tai erikseen.

Vaikka luottamus välillänne olisi vielä hauras, voitte sitoutumisella ja sitkeällä yrittämisellä saada sen vahvemmaksi. Missään nimessä ei ole vielä myöhäistä, jos molemmat koette halua sitoutua suhteen uudelleen rakentamiseen.

Hei Sinulle! Olen Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Työni koostuu moninaisesta ihmismielen ihmettelystä niin vastaanotolla, luennoilla kuin kirjoittaen. Tällä Rakkauden polku -palstalla vastaan kysymyksiisi liittyen aina ensitapaamisesta eri teille lähtemiseen. Lisää minusta voit lukea nettisivuiltani www.maaretkallio.com.

Kommentoi »