Pariterapiaan tulevat pariskunnat haluavat yleensä selvittää jotain parisuhdetta kohdannutta kriisiä, joka usein on uskottomuus. Uskottomuuskriisin kohdatessa pariskunta muodostaa pettäjä–petetty-yhtälön, jota on selvittävä. Pettäminen suhteessa on yleinen avioerojen syy.
– Kohtaan uskottomuuskriisissä olevia pareja joka viikko ja tiedän, että monet parisuhdeongelmissa apua hakevat parit hakeutuvatkin vastaanotolle juuri pettämiskriisin vuoksi, kertoo Ovumia Perheklinikan psykologi, seksuaalineuvoja Mirka Paavilainen.
Lue myös: Pariterapia – psykoterapiaa kahdelle
– Johtaako uskottomuuskriisi johtaa lopulta avioeroon, riippuu puolisoiden persoonallisuudesta, parisuhteeseen liittyvistä tekijöistä ja siitä, onko pariskunnalla lapsia. Lapset lisäävät usein huomattavasti pariskunnan motivaatiota pysyä yhdessä.
Miksi petetään?
Usein pettämisen syynä on pettäjän identiteettikriisi, jota hän lähtee purkamaan avioliiton ulkopuolisten suhteiden avulla. Tällä tavoin esimerkiksi itseensä tyytymätön henkilö uskoo saavansa tarvitsemaansa hyväksyntää ja itsetunnon kohotusta.
Toisaalta myös avioliiton ongelmat ajavat suhteen osapuolia uskottomuuteen. Arkinen elämä on toisinaan puuduttavaa, kumppani ei vaikutakaan enää niin kiinnostavalta kuin silloin joskus. Jos kommunikaatio suhteessa ei toimi, eivätkä kemiat tunnu enää pelaavan yhteen, on kynnys lähteä etsimään uutta kipinää muualta matalalla.
Lue myös: Mitä uskottomuus on ja mistä se kertoo?
– Identiteettikriisi on tosiaan merkittävä uskottomuuden syy. Kyseessä voi olla pettäjälle jonkinlainen elämän tienhaara, jossa haetaan muutosta elämään ja vastauksia omaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin, Paavilainen selostaa.
– Toisaalta myös avioliiton ongelmat johtavat pettämiseen. Jos pettäjä ei koe tuleensa kuulluksi parisuhteessa, hän saattaa alkaa hakea kuuntelevaa korvaa esimerkiksi työkaverista, mistä juttu pääsee sitten joidenkin kohdalla etenemään.
Miten uskottomuus vaikuttaa?
Uskottomuus sattuu ja jättää pysyvät jäljet, ainakin petetylle osapuolelle. Kun oma puoliso on ollut uskoton, ovat oma itsetunto ja -kunnioitus vaakalaudalla. Miksi minä en kelvannutkaan?
– Yleensä uskottomuus tulee petetylle yllätyksenä, vaikka jälkikäteen tajutaan pettämisten merkkien näkyneen jo aikaisemminkin, Paavilainen kertoo.
Lue myös: Kuinka yleistä pettäminen on?
– Petetyksi tulemisesta syntyy eräänlainen kiintymyssuhdetrauma, eli hyvin traumaattinen kokemus, joka aiheuttaa petetylle voimakkaita psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Petetyn mielessä romuttuu pahimmillaan kaikki se, mitä tämä on ajatellut kumppanistaan, itsestään, elämästään ja pariskunnan yhteisestä tulevaisuudesta.
Kaikki pettäjät eivät koe syyllisyyttä
Psykologin mukaan pettäjän tunteet sen sijaan riippuvat tämän motiiveista pettämiseen. Tunteet ovat yhteydessä siihen, onko kyseessä ollut yksittäinen hairahdus vai joku suurempi, pidempään jatkunut juttu. Myös pettäjän persoona vaikuttaa tämän kokemaan syyllisyyteen.
– Kaikki pettäjät eivät koe sen suurempaa syyllisyyttä, häpeää tai katumusta. Toisille pettäjille pettäminen tulee itselleenkin niin yllätyksenä, että he kokevat siitä valtavaa syyllisyyttä, Paavilainen sanoo.
Miten päästään ylitse?
Pettämiskriisistä on mahdollista päästä ylitse, mutta siitä selviytyminen on kuitenkin pitkä ja tuskallinen prosessi.
– Pettämiskriisistä selviäminen vaatii suhteen molemmilta osapuolilta kärsivällisyyttä ja pitkän prosessin läpikäymistä. Asiat on pyrittävä puhumaan läpi ja molempien osattava ilmaista tunteitaan aidosti, Paavilainen selventää.
– Ammattilaisen avulla voi olla helpompi selvitä, mutta silti prosessi on haastava. Toisaalta onnistunut kriisin käsittely voi myös tuoda suhteeseen aivan uudenlaista vahvuutta ja syvyyttä, joten panostaminen kannattaa.
Paavilaisen mukaan petetyksi tulleella on oikeus tietää kumppaninsa tekemisistä niin paljon kuin haluaa ja uskoton on velvollinen selvittämään tapahtunutta niin kauan kuin petetty haluaa.
Miten ennaltaehkäistä?
Puolison pettäessä parisuhteessa on yleensä menossa etäisempi vaihe, eikä puolison uskottomuutta ole likimainkaan helppo huomata.
– Yleensä pettäminen tulee ainakin petetylle ihan puun takaa, ja harvemmin pettäminen on pettäjänkään puolelta suunniteltu juttu, Paavilainen muistuttaa.
Psykologin mielestä aikuisen ihmisen tulisi pitää huoli siitä, että oma parisuhde vastaa omiin tarpeisiin. Omiin kriiseihin ei missään nimessä kannata lähteä hakemaan helpotusta suhteen ulkopuolelta.
Lue myös: Oletko jo ylittänyt pettämisen rajan?
– Kaikille tulee elämän varrella ihastuksia ja niiden olemassaolo pitäisi hyväksyä. Ihastumistilanteessa on kuitenkin tärkeää tunnistaa se, mitä on käymässä. Silloin pitäisi pysähtyä katsomaan, missä vaiheessa tilanne esimerkiksi työkaverin kanssa on ja kuinka pitkälle kannattaa tai saa sen suhteen mennä, Paavilainen pohtii.
Vaali parisuhdettasi!
Parisuhteen alkuvaiheessa olisi tarpeen käydä keskustelu siitä, mikä suhteessa määritellään pettämiseksi ja mikä puolestaan on sallittua. Tärkeä tekijä pettämistä mietittäessä on se, että molemmat tiedostavat mitä saa ja mitä ei saa tehdä.
– Parisuhteessa tulee myös pitää huolta keskinäisestä keskusteluyhteydestä, jotta kiintymyssuhde säilyy. Molempien osapuolten tulisi tällöin osata vaalia suhdetta ja yrittää keskustella kumppanin kanssa kipeimmistäkin asioista, jotta lohtua ei tarvitsisi lähteä etsimään suhteen ulkopuolelta. Pettäjän ei siis kannata syyttää kumppaniaan pettämisestä, kun vastuu suhteen ylläpidosta on molempien harteilla.
– Omaa onneaan ei ikinä kannata laskea kumppanin varaan, vaan onnen pitäisi lähteä omasta itsestä, Paavilainen lopettaa.
Asiantuntija Mirka Paavilainen on psykologi ja seksuaalineuvoja