Kauneus ja Terveys

Mistä pettämisen pelko kumpuaa?

Mistä pettämisen pelko kumpuaa?
Pelkäätkö, että kumppanisi pettää, vaikka hän ei ole antanut aihetta pelkoon? Tästä se kertoo.
Julkaistu: 24.4.2017

Mietitkö, mitä firman kevätjuhlissa tapahtuu? Päästätkö kumppanisi baari-iltana ulos kavereiden kanssa pitkin hampain? Pettämisen pelon juuret löytyvät usein lapsuudesta. Lapsena opimme, ovatko toiset ihmiset luotettavia ja maailmassa toisiaan varten.

Pettämisen pelko voi tulla erosta

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbowin mukaan vanhempien ero voi istuttaa pettämisen pelon mieleen. Jos vanhempiensa eroa ei kunnolla ymmärrä ja oma vanhempi on pettänyt toista vanhempaa, mielessä voi kummitella pelko siitä, että kaikki suhteet joka tapauksessa kariutuvat ja kaikki miehet tai naiset ovat uskottomia.

– Usko kestävään liittoon horjuu jo kirkon käytävällä. Tai ainakin jalka jää varmuuden vuoksi oven väliin, porstuan puolelle, Stolbow kuvailee Vanhempieni kaltainen –kirjassaan (WSOY 2016).

Epäilevä keikuttaa venettä

Ihminen ei ehkä näe pelkoaan ja epäuskoaan parisuhdetta solmiessaan vaan tekee kumppanille testejä saadakseen vahvistuksen epäilylleen.

– Monesti on niin, ettei kumppanilla ole osaa eikä arpaa koko jutussa. Jos ihminen epäilee suhdetta ja mahdollisuutta onnistua siinä, hän tuo suhteeseen huomaamattaan jatkuvasti sitä keinuttavia elementtejä, Stolbow kertoo.

Yksi keinuttaja voi olla mustasukkaisuus ja toinen se, että keikuttaa suhdetta itse, koska ei kuitenkaan pohjimmiltaan usko sen onnistuvan. Epäileväinen voi suhtautua parisuhteisiin välinpitämättömästi tai takertuvasti.

– Silloin tietenkin kasvaa myös riski siitä, että suhde tosiaankin päättyy, Stolbow sanoo.

Pettämisen pelkoon auttaa historian taju

Jos pelkää ja epäilee pettämistä, vaikka siihen ei ole yhtään näkyvää syytä, se kertoo huonosta itsetunnosta, luottamuspulan lisäksi.

Epäuskon tajuttuaan ei auta kuin kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Stolbow neuvoo käymään läpi historiaa sekä vanhempien ja isovanhempienkin suhdetta, jotta voi ymmärtää, millainen tunnekartasto kodin sisään on piirtynyt.

– Ellemme tunne näitä tarinoita, omaa kartastoamme, moni aspekti jää meiltä ymmärtämättä, hän kirjoittaa Vanhempieni kaltainen -kirjassaan.

Lisäksi ihmisen on opeteltava rakastamaan itseään. Niin voi saada elämälleen sen turvallisen rakastavan pohjan, jota ehkä lapsena ei saanut.

Kommentoi »