Näin parannat itsetuntoasi

Näin parannat itsetuntoasi
Jokainen meistä kaipaa arvostusta ja hyväksyntää. Häpeä syntyy, kun alkaa epäillä arvoaan. Näin pääset epävarmuudesta eroon.
Julkaistu 24.4.2017

Etenkin naisiin kohdistuu suuria ulkonäköpaineita. Tavallisin ulkomuodossa häpeää aiheuttava asia on ylipaino – siis subjektiivisesti koettu ylipaino.

Ulkonäköpaineet kohdistuvat tyttöihin jo lapsuudessa. ”Miltä näytän?” on kysymys, joka liittyy toiveeseen tulla hyväksytyksi ja pelkoon sen vastakohdasta, häpeästä. Huonommuuden tunteessa, syvällä sen ytimessä, elää usein negatiivinen käsitys omasta ulkonäöstä. Häpeä kehoa kohtaan on ikään kuin peilikuva, jota ei halua katsoa.  

Jos on lapsena tottunut siihen, että kehoon kohdistuvat katseet ovat aina huomautuksia jostain virheestä, tuntuvat myöhemmin elämässä itseen kohdistuvat katseet edelleen osoittavan virheitä. Ne saattavat tehdä olon varautuneeksi ja aiheuttaa huonommuuden tunteita.

HÄPEÄVÄ KAIPAA HUOMIOTA

Huonommuuden ja häpeän tunteet voivat estää sinua toteuttamasta itseäsi. Esille tulemisen tarve voi sammua, jos vajoat liian syvälle kielteisiin tunteisiin. Tämä voi tuntua kovin traumaattiselta, sillä jokainen meistä halua tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi omana itsenään.

”Olen ruma” on eräs tavallisimmista häpeää kuvastavista lauseista. Useimmiten se on jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole pannut merkille mutta mihin omalla käytöksellään saa toisetkin kiinnittämään huomiota. Mitä useammin itsellemme toistamme jotain tällaista uskomusta, sitä voimakkaammaksi totuudeksi se mielessämme muodostuu. Tämä heikentää itsetuntoa.

Alemmuuden tunteista kärsivän voi olla hyvinkin vaikea tunnustaa, että hän haluaa olla tärkeä ja saada huomiota osakseen. Voit olla tottunut ajatukseen ”Ei minusta ole mihinkään, toivottavasti kukaan ei huomaa.”

Tarve tulla huomioiduksi yksilöllisenä ja ainutlaatuisena on luonnollista. Se vahvistaa itsetuntoa. Et välttämättä tajua kaipaustasi päästä esille, jos pettymyksiä on tullut liian paljon tai et ole saanut riittävästi oikeanlaista, positiivista minäkuvaa ruokkivaa huomiota. 

JOKAINEN TARVITSEE HYVÄKSYNTÄÄ

Meillä on sisäänrakennettu tarve tulla muiden hyväksymäksi ja arvostamaksi. Ihminen elää jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäröivään maailmaan. Jokainen haluaa nähdä itsestään hyvän ja kauniin kuvan.

Tähän sinäkin pyrit, ehkä tiedostamattasi, tavalla tai toisella. Kyse on siitä hyväksynnän hakemisesta, joka monesti nykymaailmassa tulkitaan heikkoudeksi tai riippuvaisuudeksi. Kyse on kuitenkin inhimillisyyden ytimestä, joka säilyy sinussa koko elämäsi ajan. Sillä ei ole mitään tekemistä epäterveen narsismin kanssa.

On hyvä kuitenkin muistaa, ettei kaikille voi olla mieliksi, eikä se liene tarpeenkaan. Kun tiedostat tämän, säilyt ehjempänä pettymyksiä aiheuttavissa tilanteissa ja itsetuntosi vahvistuu. Tärkeintä olisi olla läsnä kehossaan ja tunnistaa rajansa. Miten sinua saa kohdella ja miten ei?

IHAILE ITSEÄSI PEILIN EDESSÄ

Kun uskallat olla muiden seurassa oma itsesi, se tuo elämääsi paljon iloa ja onnea. Uskallus syntyy kannustavasta palautteesta, jota saa  sosiaalisissa tilanteissa osakseen. Mitä enemmän saat positiivista palautetta, sitä enemmän uskallat uskoa itseesi.

Mitä enemmän annat positiivista palautetta, sitä enemmän huomaat, miten suuresti ihmiset kaipaavat sitä. Negatiivisuus ruokkii negatiivisuutta, positiivisuus kaikkea hyvää.

Mitäpä jos astuisit tänään peilin eteen, heittäisit vaatteet pois ja ihan vain ihailisit itseäsi?

Miten ihanan ylväästi kannattelet kasvojasi. Miten mahtavasti rintasi ovat sinua palvelleet. Ehkä ne ovat ruokkineet montaa lasta ja auttaneet kasvattamaan heitä aikuisuutta kohti. Miten ihanalta tuntuu, kun niitä kosketetaan. Miten vatsasi on pidellyt vauvoja sisällään ja reitesi jaksaneet juosta elämän teillä. Varpaasi jaksavat kipristellä kesäisillä poluilla ja kätesi pitää ystävästä kiinni.

Mitä jos puhuttelisit itseäsi kauniisti ja arvostavasti? Olet kaunis, olet arvokas. Huumorintajuinen, aikaansaava, ahkera ja ihanan laiskakin välillä. Miten osaat tehdä hyvää ruokaa ja polkea pyörää, kertoa tarinoita ja nauraa vitseille.

Se, minkälainen käsitys sinulla on itsestäsi ja minkälainen itsetuntosi on, heijastuu suoraan siihen, mitä muut sinusta ajattelevat. Kun uskallat rakastaa ja arvostaa itseäsi, vaikka ihan vain yhden askelen kerrallaan, seuraavat muut perässä.

Kokeile vaikka. 

Lue myös: 

Helsinkiläinen Liina Sievers on valmentaja ja kouluttaja. Liinan erikoisalaa on psyykkinen, ihmisen henkisistä voimavaroista ja valmiuksista lähtevä valmennus. 

1 kommentti