Kauneus ja Terveys

Varo rakkaushuijareita!

Varo rakkaushuijareita!
Jos etsit kipeästi rakkautta tai seksiä netistä, olet helppo uhri huijareille. Rakastuneen aivot eivät kuule selkeitäkään varoitusmerkkejä.
Julkaistu: 13.7.2017

"Olin elänyt jo pitkään yksin, kun päätin kokeilla netin seuranhaku­palvelua. Tutustuin miellyttävään mieheen, joka sanoi olevansa markkinointikonsultti. Aloimme seurustella.

Meillä oli kivaa yhdessä. Tunsin itseni prinsessaksi. Aloin silti ihmetellä, miksi jouduin maksamaan kaiken. Mies oli myös usein matkoilla. Hän sanoi sairastavansa syöpää ja tarvitsi rahaa hoitoihin. Lainasin hänelle.

Päätin ottaa miehestä selvää. Paljastui, että hän eli sosiaalituella ja oli pahasti velkaantunut. Syöpä oli valetta.

Tein rikosilmoituksen, sillä mies oli ­vienyt minulta 5 000 euroa. Olin syvästi loukkaantunut ja vihainen itselleni, koska olin antanut huiputtaa itseäni niin pahasti. Käräjäoikeudessa oli minun lisäkseni viisi muuta miehen huijaamaa naista. Hänet tuomittiin petoksista ehdolliseen vankeusrangaistukseen.” Kertoja: Leena, 63

JOS ETSII KIPEÄSTI RAKKAUTTA, voi joutua huijatuksi netissä. Auervaarat ­vaanivat deittisivustoilla, osa sivuistoista on tehty huijaustarkoitukseen ja Facebookissa on vale­profiileja, joita käyttävät ammattirikolliset.

– Rakkaushuijari nappaa hänet, jolla on tarve olla ihailtu, palvottu ja haluttu, seksuaaliterapeutti Heidi Valasti kertoo.

Potentiaalinen uhri saattaa kaivata romanttista huomiota tai pelkkää seksiä. Petkutetuksi tulemisen riski kasvaa, jos rakkaudenkaipuu on suurta ja elämässä on tyhjäkäyntiä. Huijari tulee oikealla hetkellä ja täyttää tyhjyyttä.

– Kiltteys, hyväsydämisyys ja rehellisyys lisäävät riskiä. Kunnollinen nainen ja empatiakyvytön huijarimies voivat löytää toisensa, psykoterapeutti Katriina Järvinen kuvailee.

Rakkaus voi tehdä järkevästäkin järjettömän

JOS RAKKAUS LEIMAHTAA jo ennen ensi­tapaamista, aivokemia saattaa tehdä kepposia.  

– Järkevälläkin tyypillä on rakastumisen hormonihumalassa halu uskoa myös tuntemattomaan, Järvinen sanoo.

Rakastunut saattaa luoda vahvan mielikuvan toisesta ja tulevaisuudesta. Sitä on vaikea muuttaa, ellei huomaa heti tavatessa, että kuvitelma on räikeässä ristiriidassa todellisuuden kanssa. 

– Aivokuori ei toimi normaalisti vahvan seksuaalisen kokemuksen jälkeen, Valasti lisää.

Manipulatiivinen huijari osaa tarttua hetkeen. Hän avaa suunsa nautinnon jälkeen, kun toinen on syvässä turvallisuuden tilassa. Silloin kukkaron nyörit ovat löysällä. 

– Halutuksi tuleminen koukuttaa. Huijauksen kohde haluaa usein kokea tunnetta lisää, varsinkin jos on jäänyt lapsuudessa vaille ihailua ja rakkautta, Valasti sanoo.

Rakastuminen altistaa aina huijaukselle

Rakkauden kaipuu sinänsä on syvää ja inhimillistä. Samoin rakkauden etsiminen.

– Meissä elää maaginen usko suureen rakkauteen, ja rakastuminen voi tehdä järkevästäkin järjettömän. Luottamuksen ja epäilyksen välillä tasapainottelu on vaikeaa, Järvinen sanoo.

HUIJARIIN RAKASTUNEEN on usein koottava paljon tietoa ennen kuin tajuaa huijauksen. Vasta jälkikäteen huomaa, että jo ensimmäisissä viesteissä oli jotain outoa.

Toisaalta jos epäilee aina toisia, voi jäädä paljosta paitsi. Rakastumiseen liittyy aina riski. Vaikka suhde olisi tarkkaan harkittu ja vaikuttaisi järkevältä, ikinä ei voi tietää etu­käteen, mitä siinä tapahtuu. 

1 kommentti