Kauneus ja Terveys

Valehteletko sinäkin parisuhteen alussa?

Valehteletko sinäkin parisuhteen alussa?
Rakastuessaan jokainen valehtelee hiukan ja haluaa antaa itsestään paremman kuvan kuin mitä todellisuudessa on. Entä jos valheellinen rooli jää vuosiksi päälle?
Julkaistu: 6.3.2017
Rakastuessaan jokainen meistä huijaa esittäen olevansa vähän ihanampi, fiksumpi ja toiselle passelimpi kuin oikeasti on. Suhteen jatkon kannalta on kuitenkin sitä parempi, mitä vähemmällä valehtelulla suhde alkaa ja etenee.
– Jos itseään tekee kauhean paljon tykö alussa, matka omaan itseen on pitkä, perustelee parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.
Fuskaaminen on itsetuntemus- ja itsetuntokysymys. Jos on hyvä itsetunto, ei taivu tekemään kaikkea toisen mieliksi. Jos itsetunto on huono, rakastunut tekee isoja myönnytyksiä.

MÄÄRÄÄKÖ TOINEN VAI MOLEMMAT?

Jos suhde etenee niin, että yksi määrää ja toinen myötäilee tai ettei kumpikaan ole kokonaan oma itsensä, ei suhteessa ole tilaa olla ja kasvaa.
– Ihminen muuttuu sen mukaan, mitä elämässä tapahtuu. Silloin on keskeistä, ymmärtääkö toinen yksilön kasvun, eikä ahdistu siitä, että toinen muuttuu. Vai hätääntyykö hän muutoksesta?
Näihin kysymyksiin törmää hän, joka antaa itsestään valheellisesti liian miellyttävän kuvan.
Stolbowin mielestä mikä tahansa yksilön kasvun kriisi, kuten vaikeudet tai muutokset työelämässä, henkilökohtaiset kriisipisteet, kuten oman vanhemman sairastuminen tai menetys, ravistelee kovemmin suhdetta, jossa ollaan vääränlaisten odotusten ja valheellisten roolien vankeina.

LUOVUTKO LIIAN ISOISTA UNELMISTA?

Rakkaudennälässä on suuri kiusaus taipua vaikka mihin ja esittää vaikka valkoisia valheita. Silloin tulee ajateltua, ettei haittaa, vaikka osa omista unelmista jää toteutumatta, kunhan tuo toinen tykkää. Vuosien kuluessa fuskaamisen ja miellyttämisen tie voi viedä vihaan ja katkeruuteen. Kaunistelun lasku lankeaa aina jossain vaiheessa.
– Taipuisa ja mukautuvainen on viimeistään kahdenkymmen vuoden etapin kohdalla katkera ja vihainen sekä sinulle että itselleen siitä, että on sopeutunut johonkin tai muuttunut joksikin vain pitääkseen tilanteen pystyssä.
Jos toinen on vuosikausia valehdellut tunteissaan, se ei ole kumppanin vika.
– Jokainen on itse vastuussa siitä, että kertoo kumppanille, mitä tarvitsee ja toivoo. Jos on lähtenyt miellyttämisen tielle, siitäkin on itse vastuussa.
Mieti siis tarkasti, luovutko liian tärkeistä unelmista.
Kommentoi »