Terve.fi

tippuri, klamydia

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Kysyn taas… Mutta kun minua ahdistaa tosi paljon tämä klamdydia/tippuri asia. Kävin siis klamydia/tippuri virtsa-testeissä puoli vuotta sitten. En muistanut mainita viime viestissäni, että 3,5-4 kuukautta sitten minulla oli myös sellainen sessio miehen kanssa, jossa ehkä olisi voinut myös olla tartunnan mahollisuus, koska mies oli melkoinen pelimies ja hänellä aijemmin ulkomaisia suhteita.Tiedän, että mahdollisuus tartuntaan on pieni, mutta kuitenkin olemassa…. Sen jälkeen en ole testeissä vielä käynyt… Minulla loppui lääkekuuri kolme viikko sitten: Ciprofloxacin 250mg, (kaks kertaa päivässä 5päivän ajan) Pelkään mennä tippuri ja klamydia testeihin , jos testi ei anna luotettavaa tulosta? Sain sellaisen käsityksen, että kyseinen antibiootti tehoaa myös klamydiaan ja tippuriin..Voiko olla mahdollista, siis että ciprofloxacin olisi parantanut klamydian tai tippurin osittain, mutta silti bakteeria olisi jäänyt muhimaan sukupuolielinten sisemmissä kudoksissa? Saanko sitä selville mitenkään?? Olisiko klamydia ja tippuribakteerit voineet edetä jo sisempiin kudoksiin, kohtuun, munajohtimiinn 4:ssä kuukaudesssa? Olisiko siitä välttämättä aina oireita Tai näkyisikä se nyt testeissä, jos bakteerit olisi parantuneet pinnallisesti? Onko se edes mahdollista? Pelkään, että jos haluan joskus lapsia, niin tartuntan häneen jotakin tai hän saa vaurioita, ?? Eihän odottavilta äideiltäkään tutkita klamydiaa ja tippuria kuin virtsasta.. Miten esimerkiksi , jos tippuribakteeria jäisi muhimaan sisempiin kudoksiin, kohtuun, munajohtimiin? vai Onko se esim mahdollista? Voiko esim. nukkeliinihappotutkimus virtsaputken suulta, kohdunkaulan kanavasta ja emättimestä paljastaa sen? selviääkö se edes noissa testeistä? Pelottaa ajatuskin, että en saisi sitä selville. Miten on klamydian osalta sama asia… Haluan siis tietää tarkemmin Ciprofloxacin vaikutukset? Koska en käynyt testeissä ennen kuuria Tänään kävin lääkärissä terveystalolla ja sain lähetteen vain klamydia ja tippuri-testiin virtsasta (sekä verestä otettaviin muihin sukupuolitautitesteihin) .Menen heti tällä viiikolla käymään näissä testeissä. Hän ei suostunut kirjoittamaan klamydian vasta-aine-testiä, vaikka pyysin. Lääkäri vain sanoi, että jos bakteeria olisi negatiivisesta virtsatestistä huolimatta, se aiheuttaisi kyllä oireita ja se hoidettaisin myöhemmin.. Pelkään, että vuosien päästä vasta huomataa, että en voi esim. ikinä saada lapsia?? Mietin pitäisikö minun varata nyt aika vielä gynekologille, jotta hän voisi ottaa muita testejä tai ainakin määräisi niitä?? Pelkään koko ajan, että jos olisin saanun tartunnan ja se ei tulisi esille testeissä, jos klamydia tai tippuri on ainoastaa sisemmissä kudoksissa… Onko testeissä syytä käydä useamman kerran??

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos sinulla on pieni tartunnan mahdollisuus ja olet sen jälkeen saanut Ciprofloxacin lääkekuurin, se ei välttämättä tehoa kaikkiin tippuri-infektioihin eikä klamydioihin, joten on syytä ottaa vielä uusintatutkimus. Virtsan klamydia-tippuri DNA testi on erittäin herkkä ja luotettava ja yleensä riittävä oireettomissa tapauksissa. Sinun kohdalla kun pelkosi on suurta, niin suosittelen lisäksi eritenäytteen tutkimista klamydia- ja tippuribakteerin DNA testillä virtsaputkesta, emättimestä ja kohdun kaulakanavasta. Sisempiin sukuelimiin kuten kohtuun ja munajohtimiin nämä sukupuolitaudin aiheuttajat kulkeutuvat kohdun kaulakanvavan kautta ja jäävät myös sinne asumaan. Jos kyseisestä paikasta ei niitä löydy, ei niitä voi olla sisemmissä elimissä myöskään. Jos sukupuolitauti todetaan ja annetaan siihen lääkehoito, niin jälkitarkastuksessa varmistutaan, että taudin aiheuttajamikrobi on poistunut elimistössä. Klamydian vasta-ainetutkimus on aiheellinen, jos kliinisten oireiden mm. kuumeilu ja alavatsakipujen sekä gyenkologisen tutkimuksen perusteella on syytä epäillä sisempien sukuelinten tulehdustilaa. Tällöin potilas on yleensä sairaalahoidon tarpeessa. Tippurin ja klamydian etenemistä sisempiin sukuelimiin ei tunneta tarkkaan, mutta se on mahdollista ainakin hoitamattomissa tapauksissa. Käsitykseni mukaan eteneminen on hidasta ja voi vaatia aikaa vuosia. Tarkkaa tietoa asiasta ei ole, mutta mikään nopea tapahtuma se ainakaan ole. Jos infektio sisemmissä sukuelimissä on lievää, ei välttämättä siitä mitään oireita tule. Jos ehdottamani testit ovat negatiiviset, ei ole mitään syytä enää otattaa niitä uudestaan, jos on jatkossa huolehtunut tautien ehkäisystä kunnolla. Lapsettomuutta ei nyt kannata pelätä lainkaan näiden kokemusten seuraksena. Ihmisen kyky lisääntyä varsin hyvä ja varsinkin, kun pitää huolta lisääntymisterveydestään käymällä säännöllisesti gynekologilla ja huolehtimalla seksitautien ehkäisystä. Jos on taipumusta esim. alkoholin käytön yhteydessä harkitsemattomiin yhdyntöihin, kannattaa pitää aina mukana pari kondomia kaiken varalta.

Julkaistu: 13.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.