Sairaudet

WHO: Antibioottiresistentti tippuri on todellinen uhka – Uusia lääkkeitä kaivataan

Tippurista tulee antibioottiresistenssin takia koko ajan vaikeammin ja joskus jopa mahdottoman hoitaa. Lue lisää.

19.7.2017 Terve.fi

Seitsemästäkymmenestäseitsemästä maasta peräisin olevan datan mukaan antibioottiresistenssi tekee tippurista koko ajan vaikeamman ja joskus jopa mahdottoman hoitaa. Asiantuntijoiden mukaan uusia lääkkeitä kaivataan kipeästi.

– Tippuria aiheuttava bakteeri on erityisen fiksu. Joka kerta, kun käytämme uudenlaisia antibiootteja, bakteeri kehittää itsestään resistentin niille, kertoo Maailman terveysjärjestön asiantuntija Teodora Wi.

Terveysjärjestö kuuluttaa, että tippuri alkaa olla resistentti lähes kaikille vanhimmille ja edullisimmille antibiooteille. Joissain maissa on jouduttu toteamaan, että infektiota ei voida hoitaa millään olemassa olevalla antibiootilla.

Joka vuosi noin 78 miljoonaa ihmistä sairastuu tippuriin. Vähentyvä kondomien käyttö, lisääntyvä kaupungistuminen ja matkustelu, huono infektiovalvonta ja heikosti toimivat hoidot vaikuttavat taudin leviämiseen.

Laaja resistenssi siprofloksasiinille ja kefalosporiineille

Vuosilta 2009–2014 peräisin olevien WHO GASP -tietojen mukaan tippurin resistenssi siprofloksasiini-antibiootille on erityisen laaja. Resistenssistä raportoitiin 97 prosentissa tutkimukseen osallistuneista maista.

Lisäksi tippurin kannat ovat enenevissä määrin resistenttejä atsitromysiinille (raportoitiin 81 prosentissa maista) sekä viime käden vaihtoehdoille: oraaliselle laajan kirjon kefalosporiini kefiksiimille ja injektiona annettavalle keftriaksonille (66 %).

Tällä hetkellä suurimmassa osassa maista laajan kirjon kefalosporiinit ovat ainoa antibiootti, joka tehoaa tippuriin. Resistenssiä kefiksiimille ja keftriaksonille on raportoitu jo 50 maassa.

Uusia lääkkeitä ja ehkäisymenetelmiä kaivataan

Tällä hetkellä tiedettävästi testataan kolmea uutta lääkettä tippuriin: solitromysiiniä, tsoliflodasiinia ja gepotidasiinia. Lääkkeet ovat parhaillaan toisen ja kolmannen vaiheen tutkimuksissa.

Uusien antibioottien kehittäminen ei vetoa kaupallisiin lääkeyhtiöihin. Lääkkeitä käytetään vain vähän aikaan, ja ne tulevat ajan myötä tehottomiksi, mikä tarkoittaa, että uusia lääkkeitä tulisi kehittää koko ajan.

– Meillä tulee asettaa panoksia uusien lääkkeiden kehittämiseen. Lyhyellä aikavälillä aiomme panostaa kolmen uuden lääkkeen kehitykseen ja arviointiin ongelman selättämiseksi. Uusien lääkkeiden tulisi olla kaikkien niitä tarvitsevien saatavilla, yksi WHO:n tutkimusyksikön johtajista, Manica Balasegaram, toteaa.

Lisäksi tällä hetkellä kaivataan uusia keinoja muun muassa tippurin ehkäisyyn, hoitoon, varhaiseen diagnoosiin ja infektioiden seurantaan. Joka tapauksessa uusien antibioottien kehittäminen ja resistenssin torjuminen ovat prioriteettilistan kärjessä.

Lähde: WHO 7.7.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Tippuri saattaa muuttua mahdottomaksi hoitaa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi