Sairaudet

Klamydia ja tippuri - Salakavalat sukupuolitaudit

Klamydia ja tippuri ovat herkästi tarttuvia, bakteerien aiheuttamia sukupuolitauteja, joiden tartunnalta voi suojautua kondomilla. Oireet ovat samankaltaisia, eikä useimmiten pelkän taudinkuvan perusteella voidakaan klamydiaa ja tippuria erottaa toisistaan.

Teksti Toni Aho
27.9.2006 Terve.fi

Klamydia ja tippuri ovat herkästi tarttuvia, bakteerien aiheuttamia sukupuolitauteja, joiden tartunnalta voi suojautua kondomilla. Sairauksien aiheuttamat oireet ovat samankaltaisia, eikä useimmiten pelkän taudinkuvan perusteella voidakaan klamydiaa ja tippuria erottaa toisistaan, vaan diagnoosi varmistetaan bakteerin osoituksella. Molemmat taudit voivat tarttua myös suuseksin välityksellä ja ilmetä myös nielutulehduksena, joskin tämä on tippurin kohdalla tyypillisempää.

Klamydia – nykynuorison vitsaus

Klamydia on tippuria huomattavasti yleisempi sairaus: vuosittain todetaan uusia tartuntatapauksia toistakymmentätuhatta kappaletta. Riskiryhmään kuuluvat seksuaalisesti aktiiviset nuoret, jotka unohtavat kondomin käytön tärkeyden. Taudin ongelmainen piirre on sen vähäoireisuus: on laskettu, että naisten klamydiatulehduksista kolme neljäsosaa on oireettomia, ja tauti voi olla oireeton myös miehellä.

Klamydiainfektion aiheuttaja on Chlamydia trachomatis – bakteeri. Tyypillistä on infektion hiipivä kulku, joka tekee itämisajan arvion vaikeaksi. Mahdolliset klamydian aiheuttamat oireet ilmenevät tavallisesti aikaisintaan parin viikon kuluttua tartunnasta.

Miehellä tauti esiintyy yleisimmin virtsaputken tulehduksena, jonka ainoa oire voi olla samean tai kellertävän eritteen kertyminen virtsaputkeen tai lievä arkuus virtsatessa. Hoitamattomana klamydia voi miehellä levitä lisäkivestulehdukseksi ja aiheuttaa hedelmättömyyttä. Naisella klamydia ilmenee yleensä oireettomana kohdunkaulan tulehduksena. Mahdollisia oireita voivat olla epänormaali valkovuoto, virtsavaivat ja yhdynnänjälkeinen niukka verinen vuoto. Hoitamattomana klamydia voi naisella levitä lantionpohjaan sisäsynnytintulehdukseksi, jonka seurauksena voi esiintyä lapsettomuutta.

Nykyään klamydia diagnosoidaan yleisimmin tavallisesta virtsanäytteestä, joskus otetaan vanutikkunäytteitä kohdunkaulasta tai virtsaputkesta. Jos tauti todetaan, tavallisin hoito on kerta-annos atsitromysiini-antibioottia. Koska joskus hoito epäonnistuu, näytteen kontrolloiminen on tärkeää 3-4 viikon kuluttua hoidosta.

Myös tippuri usein oireeton

Tippuritartuntoja todetaan maassamme vuosittain joitakin satoja. Taudin aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae – bakteeri, ja myös tippuri-infektio saattaa olla oireeton eritoten naisilla. Jos oireita tulee, niitä esiintyy miehellä usein alle viikon kuluttua tartunnasta, naisella 2-3 viikon kuluttua.

Tavallisin ilmentymismuoto miehillä on virtsaputkentulehdus kellervine erittelyineen, ja myös naisilla voi esiintyä vaihtelevanasteisia virtsavaivoja, valkovuotoa ja alavatsakipuja. Hoitamaton tippuri voi miehellä levitä eturauhaseen ja lisäkivekseen, naisella lantionpohjaan voimakasoireiseksi sisäsynnytintulehdukseksi. Diagnoosiin päästää joko bakteeriviljelyllä tai virtsanäytteen tutkimuksella, ja hoidoksi soveltuu kerta-annos siprofloksasiinia tai muuta fluorokinoloni-ryhmän antibioottia. Jälkitarkastusta suositellaan noin viikon kuluttua hoidosta.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi