Sairaudet

Viisi yleisintä sukupuolitautia - katso hätkähdyttävät kuvat!

Mitkä ovat yleisimmät sukupuolitaudit Suomessa? Lue kattava tietopaketti. Kannattaa muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka antaa suojan sukupuolitauteja vastaan.

10.12.2010 Terve.fi

Monet sukupuolitartunnat ovat lisääntyneet viime vuosina. Erityisesti kotimaiset kuppatartunnat – varsinkin miehillä – ovat olleet kasvussa, ja tippurinkin esiintyvyys on noussut.

Eri sukupuolitauteja on monenlaisia ja myös niiden aiheuttamat oireet ovat mitä erilaisimpia. Tässä yleisimmät Suomessa esiintyvät sukupuolitaudit ja linkit aitoihin ja sensuroimattomiin kuviin, joista näkee, millaisia oireita sukupuolitaudit voivat miehille ja naisille aiheuttaa. Kuvat ovat K-18-materiaalia, eivätkä ne sovellu herkille tai alaikäisille lukijoille. Jos siis epäilet, että kuvat voivat aiheuttaa Sinulle järkytystä, älä klikkaa linkkejä!

Kondylooma eli visvasyylä

Kondylooma eli visvasyylä on yleisin sukupuolitauti Suomessa. Suurin osa tartunnan kantajista on oireettomia, mutta oireettomuudesta huolimatta he levittävät tautia eteenpäin. Tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia ihmisistä on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut visvasyylän. Useimmilla sairaus on ollut niin oireeton, että se on jäänyt huomaamatta.

Visvasyylä eli kondylooma on papilloomaviruksen aiheuttama sukupuolitauti, joka aiheuttaa syylämäisiä muodostelmia sukupuolielinten alueella. Miehillä tyyppipaikat ovat terskan ja esinahan alue, naisilla emättimen ja kohdunkaulan seutu. Syyliä voi esiintyä myös peräaukon seudulla, välilihan alueella ja virtsaputkessa. Kutinaa ja kirvelyä virtsatessa saattaa myös ilmetä. Vain noin 15 prosentille sairastuneista ilmaantuu tyypillisiä kukkakaalimaisia syyliä.

Lue lisää kondyloomasta ja sen hoidosta.

Klamydia

Klamydian esiintyvyys on noussut huolestuttavasti ja esiintyy joillain alueilla jopa epidemioina. Vuonna 2009 klamydiatapauksia ilmoitettiin 13 317. Klamydia on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka voi molemmilla sukupuolilla aiheuttaa pääasiallisesti virtsaputkentulehduksen kaltaisia oireita, mutta naisilla myös kohdunkaulan tulehdusta. Klamydia voi olla pitkään myös oireeton, joten monet kantavat sitä tietämättään.

Miehillä oireina esiintyy virtsaputken kirvelyä ja vuotoa. Oireet ilmaantuvat yleensä n. 7-28 vuorokauden sisällä tartunnan saamisesta. Naisilla klamydia on miehiä useammin oireeton, mutta jos oireita on, ne ovat poikkeavaa valko- tai verenvuotoa emättimestä, kirvelyä virtsatessa, tiheää virtsaamisen tarvetta ja lantiokipua.

Sukuelinherpes

Sukuelinherpes on Suomen yleisimpiä sukupuolitauteja. Yli miljoona suomalaista sairastaa tietäen tai tietämättään genitaaliherpestä. Toisin sanoen noin 20 prosenttia suomalaisista on saanut Herpes Simplex Virus 2 tartunnan, mutta vain pieni osa oireilee.

Mikäli oireita ilmaantuu, tulevat ne tavallisesti noin 4-7 päivää altistuksesta, mutta saattaa kulua kolmekin viikkoa ennen ensimmäisiä oireita. Tyypillisessä oireisessa ensi-infektiossa sukuelinten limakalvoille ja iholle muodostuu ryhmittäin esiintyviä rakkuloita. Naisilla tulehtuu herkimmin kohdunkaula, mutta myös emätin, vulva sekä peräaukon ja emättimen välinen alue saattavat infektoitua. Miehillä puolestaan rakkuloita muodostuu terskaan tai peniksen varteen. Tämä nk. rakkulavaihe on yleensä nopea ja kestää 4-6 päivää. Tämän jälkeen rakkula-alueet haavautuvat ja muuttuvat kivuliaiksi, kunnes noin 4-6 päivän kuluttua alkaa haavaumien umpeutuminen ja alueille muodostuu rupia.

Tippuri

Tippuritartuntoja ilmoitettiin vuonna 2009 Tartuntatautirekisteriin yhteensä 238 tapausta, joista noin 75 prosenttia miehillä. Valtaosa (74 ) tartunnoista todettiin 20-44-vuotiailla, mutta myös alle 20-vuotiaiden ikäryhmässä todettiin enemmän tapauksia kuin aikaisempina vuosina.

Tippuri on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka miehillä aiheuttaa märkäistä eritevuotoa virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa. Naisilla oireina voi olla kirvely virtsatessa, tiheä virtsaamisen tarve ja poikkeava vuoto emättimestä. Tippuri on sukupuolitautina klamydiaa harvinaisempi, mutta usein oireiltaan ärhäkämpi. Tippuri voi aiheuttaa myös ärhäkän silmätulehduksen.

Kuppa

Vuonna 2009 uusia kuppatapauksia havaittiin kaikkiaan 198, mikä oli hieman vähemmän kuin vuotta aiemmin (216), jolloin taas kuppatartuntoja todettiin eniten sitten vuoden 1996. Kuppaa esiintyy enemmän miehillä ja viimevuotisista tartunnoista 73 prosenttia todettiin miehillä.

Kuppa eli syfilis on bakteerin aiheuttama, yhdynnässä tarttuva bakteeritauti. Kupan aiheuttamien oireiden ja taudinkulun perusteella tauti jaetaan eri vaiheisiin, jotka seuraavat ajallisesti toisiaan hoitamattomilla potilailla. Primaarikupassa 3-4vk tartunnasta sukuelinten alueelle limakalvoille tai iholle ilmestyy kupan ensimmäisenä oireena yksi tai useampi kivuton kova haavuama, joka paranee 3-6 viikossa. Sukuelinten lisäksi haavauma voi esiintyä myös suussa tai peräaukossa.

Noin 1.5-2 kuukauden kuluttua tartunnasta alkaa niin sanottu sekundaarikuppa, jolloin bakteeri leviää kaikkialle elimistöön, jolloin yleisoireina voi esiintyä lämpöilyä, huonovointisuutta ja pahoinvointia. Sekundaarivaihetta seuraa ns. latenttikuppa, joka alkaa noin vuoden kuluttua tartunnasta. Tänä aikana oireina esiintyy läiskäinen ihottuma (roseola) ja syfilidit.

Tämän jälkeen seuraa niin sanottu tertiäärikuppa noin 4-40 vuoden kuluttua tartunnasta. Arvioiden mukaan 30-50:lla hoitamattomista potilaista tauti etenee tähän taudin viimeiseen vaiheeseen, jonka tavallimmat oireet ovat ihon haavat (gumma) sekä keskushermosto ja verisuonioireet.

Lähteet: terve.fi, THL:n Tartuntataudit Suomessa 1995–2009-raportti

Muista kondomi ja hakeudu oireiden ilmaantuessa lääkärille!

Edellisten shokkikuvien jälkeen ei liene tarvetta perustella kondomin käytön tärkeyttä ja ehkäisyvalistusta. Jokainen ihminen on vastuussa omasta sekä seksikumppaniensa turvallisuudesta. Paras keino suojautua sukupuolitaudeilta on kondomi, joka tulee asettaa paikoilleen jo ennen esileikkiä, eikä vasta varsinaisen yhdynnän aloituksessa.

Kaikissa sukupuolitautiepäilyissä tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi