Visvasyylä eli kondylooma on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama sukupuolitauti. Se saattaa aiheuttaa syylän kaltaisia, kukkakaalimaisia ja ulkonevia muodostelmia sukupuolielinten alueella.

Visvasyylä ei yleensä aiheuta mitään oireita ja voi olla jopa näkymätön.

Papilloomavirusten aiheuttamista muutoksista suurin osa on hyvänlaatuisia, mutta niillä tiedetään olevan yhteys pahanlaatuisten kasvainten kehittymiseen.

Muiden sukupuolitautien tavoin visvasyylä tarttuu pääasiallisesti sukupuoliyhdynnässä. Visvasyylä voi tarttua myös synnytyksen tai käsien välityksellä. Vauriot limakalvoilla ja iholla lisäävät tartuntariskiä.

Lähteet:

Papilloomavirustulehdus, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus oy Duodecim 2011.

Visvasyylä (papilloomavirus-, kondyloomainfektio), Urologia, Kustannus oy Duodecim 2013.

Papilloomavirusinfektio, Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2016.

Sukupuolitaudit, Käypä hoito suositus 2010.

Tietoa potilaalle: papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus oy Duodecim 2017.

Tietoa potilaalle: papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma eli visvasyylä miehellä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus oy Duodecim 2014.

Terve.fi

Kondylooma? - 27349

Hei! Olen 22-vuotias mies. Tyttöystävälläni diagnosoitiin suhteemme alussa kondylooma. Hän on hoitanut sitä wartec voiteella ja nyt 7kk myöhemmin muutokset ovat hävinneet ja pysyneet poissa. Olemme käyttäneet kondomia koko suhteemme ajan. Kävin itse puolivuotta sitten lääkärissä näyttämässä näppyä peniksen varressa, jonka lääkäri sanoi todennäköisesti olevan rasvapatti. Nyt 1.5kk sitten kuitenkin huomasin 5 pientä valkoista näppylää terskan alaspuolisen jänteen molemmilla puolilla. Näpyt ovat valkoisia, sileäpintaisia, n.1mm halkaisijaltaan ja 2mm päässä toisistaan. Mitää oireita ne eivät aiheuta ja ovat pysyneet muuttumattomina tämän ajan. Kokeilin niihin tyttöystäväni wartec voidetta (kaksi 3pv jaksoa, välissä 4pv tauko). Näpyt hävisivät näkyvistä epiteelin vaihtuessa hoidon jälkeisen tauon aikana, mutta limakalvon parannuttua muutman päivän kuluttua ne tulivat samanlaisina esiin kuin aiemmin. Helmiäisnystyjä minulla on, mutta niitä ei ole tullut useaan vuoteen lisää ja lisäksi nämä ovat paljon pienempiä ja eivät ole niin koholla ihon pinnasta. Miltä tämä mielestäsi kuulostaa? Tarttumismahdollisuus toki on ollut olemassa vaikka kondomia olemme käyttäneetkin, se on mm. rikkoutunut kerran. Sopiiko kuvaus kondyloomaan, etenkin tuo näppyjen katoaminen hoidon aikana ja takaisin tuleminen parin päivän sisällä mietittää. Tyttöystävälläni ne pysyivät kuitenkin näkyvissä ja pienenivät pikkuhiljaa hoidon kuluessa. Olen opiskelija, joten en mielelläni maksaisi toista “turhaa” lääkärikäyntiä. Miltä tämä mielestäsi kuultostaa?