Terve.fi

papakokeesta kysyisin

LT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, kliininen opettaja

Kati Ojala
Julkaistu 17.5.2013

Kysymys:

Olen50v kuukautiset loppuivat vajaa vuosi sitten.Nyt kävin papassa papaluokka2,puhtausaste2

lievä kondyloma epäily.10v sitten oli sama juttu.Silloin kävin gynegologilla tutkittavana eikä mitään löytynyt.Sanoi häviävän itsekseen.Seuraavissa näytteissä ei ollut mitään.Riittääkö nyt pelkkä uusinta näyte vuoden päästä?

Sairastuin diabetikseen pari vuotta sitten ja stressaannuin siitä ihan kunnolla.Voisiko näillä olla jotain yhteyttä että tämä näyttäytyi näin monen vuoden jälkeen.Irtosuhteita emme harrasta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

olet oikeilla jäljillä. Kondylooma voi uinua piilossa vuosia, ja tilaisuuden tullen nousta taas pintaan. Diabetes on hyvin tyypillinen tila, joka aiheuttaa kondylooman esiin puhkeamisen. Voi hyvin olla, että tämä tuorein papa-löydös liittyy siihen. Joka tapauksessa löydös oli hyvin lievä, eikä kannata siitä sen enempää huolestua. Riittää, että käyt vuoden kuluttua kontrollipapassa.

Yst terv Kati Ojala

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.