Terve.fi

Kondyloomat iholla

LT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, kliininen opettaja

Kati Ojala
Julkaistu: 2.6.2008

Kysymys:

Sain viime marraskuussa tietää, että olen saanut papilloomaviruksen, mutta minulla ei silloin vielä ollut mitään näkyviä kondyloomia. Paria kuukautta myöhemmin niitä kuitenkin ilmestyi muutamia alapäähän iholle ja ihon/limakalvon rajaan (lähinnä kuitenkin kauemmas iholle) ja yksitellen ne lisääntyivät sitten noin 10 kappaleeseen. Kondyloomani eivät siis ole noita kukkakaalin näköisiä, vaan enemmänkin tavallisen syylän näköisiä yksittäisiä tapauksia. Huhtikuussa kävin lääkärissä, joka määräsi hoidoksi Condylinen. Alkuun se tuntui auttavan ja ensimmäisenä ilmestyneet syylät hävisivät kahden viikon jälkeen. Sen jälkeen vaikutti kuitenkin, ettei liuos enää tehonnut, eikä lopuille tapahtunut oikeastaan mitään hoitojakson aikana. Nyt haluaisin tietää, mihin minun tulisi ottaa yhteyttä, jotta kondyloomat saataisiin poistettua. Suurin osa niistä on ihan pieniä, mutta joukossa on myös yksi isompi. Niiden haitta on lähinnä vain kosmeettinen ja välillä tulee pientä kutinaa, mutta mielelläni haluaisin saada ne poistettua. Eli pitääkö minun nyt hakeutua erikoislääkärille päästäkseni eroon näistä vai tarvitaanko ensin jokin muu tutkimus? Ja minkä hintaista hoito on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kondyloomia penslataan joko Condylinella tai vastaavalla Wartec -nimisellä aineella. Näiden tehossa ei liene eroa. Limakalvoilla olevia kondyloomia voi hoitaa Aldara -nimisellä voiteella, joka saattaa tehota paremmin. Jos nämä eivät tehoa, syyliä voidaan poistaa laseroimalla tai jäädyttämällä. Näitä hoitoja saa sairaalassa. Voit kysyä hoitoa oman paikkakuntasi yksityissairaalasta (jos siellä sellainen on), mutta ellet halua yksityiseen hoitoon, tarvitset lähetteen sairaalaan. Yleensä syylät häviävät ajan myötä itsestään ja siksi niiden hoidossa ei pidetä kiirettä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.