Sairaudet

Kondylooma - 35136

9.6.2008 Terve.fi
Kysymys

Olen 22-vuotias nainen ja minulta löydettiin vähän reilu vuosi sitten kondylooma etikkaliuoksen avulla. Niitä jäädytettiin muutaman kerran nestemäisellä typellä ja nyt kondyloomia ei ole ollut yli puoleen vuoteen. Milloin voi sanoa, että virus on kokonaan poistunut kehosta vai voiko niin sanoa koskaan? Itse en ole huomannut syyliä eli ovatko ne sitten olleet litteitä. Viimeeksi lääkäri kyllä sanoi, että niitä ne eivät ole olleet, mutta en sitten tiedä. En ole nähny poikaystävälläni kukkakaalimaisia syyliä.Miten useasti suosittelisit papa-näytteenottoa? Joudunko koko lopun elämää käymään esim. kerran vuodessa papa-kokeessa?

Haluaisin vielä tietää, miten kondylooma vaikuttaa miehiin. Voiko heille tulla syöpä samalla tavalla kuin naisille ja miten nopeasti syöpä kehittyy, jos on kehittyäkseen (miehellä/naisella)? En ole uskaltanut sanoa asiasta mitään poikaystävälleni.. Jos hänella on kondylooma, voiko se parantua itsestään vai tarvitseeko hänkin jotakin hoitoa? Jos tarvitsee, minne voisin ohjata hänet?

Vastaus
Vastaaja Kati Ojala
LT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, kliininen opettaja

Kun kondyloomaa hoidetaan esimerkiksi jäädyttämällä, oma elimistö yleensä hoitaa homman loppuun ja virus häviää. Täysin varmasti sitä ei voi tietää koskaan. Jokaisen naisen on syytä käydä papa-kokeessa vuoden-kahden välein. Sama suositus riittää sinullekin. Jos poikaystävällä ei ole näkyviä syyliä, ei hänen (tai sinun) tarvitse miettiä koko asiaa. Kondylooman alalajeista vain muutama voi hoitamattomana johtaa kohdunkaulan syövän kehittymiseen. Ulkoiset syylät eivät ole pahimmasta päästä siinä suhteessa. Miehillä syöpäriskiä ei ole.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi