Terve.fi

Miten litteät kondyloomat vaikuttavat?

LT, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, kliininen opettaja

Kati Ojala
Julkaistu: 2.6.2008

Kysymys:

Kävin ensimmäistä kertaa papa-kokeessa viime marraskuussa ja heti tuloksena oli luokka 2 ja epäily HPV viruksesta, mutta ei mistään pahanlaatuisesta. Kävin uudestaan viikko sitten papassa ja nyt mietinkin seuraavaa:

Minulla on sellaisia pieniä valkoisia “näppylöitä” muutama klitoriksen lähettyvillä ja mietin olisiko tämä sitten kondylooman aiheuttamaa. Limakalvo on myös punertava. Kuitenkaan poikaystävälläni ei ole mitään ulkoisia muutoksia missään kohtaa peniksessään ja hän sanoo sen olevan aivan normaali (olemme olleet yhdessä 2 ja puoli vuotta) Ihmettelen vain, että eikö poikaystävälläni pitäisi myös olla tällaisia näppylöitä, jos se on kondyloomaa? Ja jos minulla ne ovatkin litteitä niin tietenkin poikaystävällänikin on sitten litteitä kondyloomia ilmeisesti. Voiko hän tehdä asialle mitään vai onko se edes tarpeellista kun mitään näkyviä muutoksia ei ole? Itselläni noita näppylöitä on ollut niin kauan, että en ole edes koskaan ajatellut sen olevan mitään ihmeellistä. Niitä taisi olla jo ennen kuin alotin seksielämän eli noin 3 vuotta sitten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Näppylöistä en valitettavasti osaa sanoa mitään näkemättä niitä. Kuvauksen perusteella eivät kuulostaisi kondyloomilta, mutta kuten sanottu, en voi varmasti tietää. Miehellä kondylooma on hyvin usein näkymättömissä. Siksi on varsin todennäköistä, että poikakaverisikin on saanut kondyloomatartunnan. Jos niitä ei näy, mitään ei voi (eikä kannata) miehelle tehdä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.