Terve.fi

Yleistietoa visvasyylästä (kondylooma)

Yleistietoa visvasyylästä (kondylooma)
Visvasyylä (kondylooma) on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa papilloomavirus (HPV). Mitkä ovat visvasyylän (kondylooman) oireet ja miten sitä hoidetaan? Lue lisää.
Julkaistu: 30.7.2019
Visvasyylä eli kondylooma on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama sukupuolitauti, joka saattaa aiheuttaa syylän kaltaisia, kukkakaalimaisia ja ulkonevia muodostelmia sukupuolielinten alueelle. Useimmiten infektio on kuitenkin täysin oireeton. Suurin osa papilloomavirusten aiheuttamista muutoksista on hyvänlaatuisia, mutta tiedetään myös että niillä on yhteys pahanlaatuisten kasvainten kehittymiselle. Muiden sukupuolitautien tavoin visvasyylä tarttuu pääasiallisesti sukupuoliyhdynnässä.

Visvasyylän (kondylooma) aiheuttaja

Visvasyylän aiheuttaa HPV eli ihmisen papilloomavirus. Virus tarttuu limakalvokontaktissa, kuten sukupuoliyhdynnässä. Visvasyylä voi tarttua myös synnytyksen tai käsien välityksellä. Limakalvon ja ihon vauriot lisäävät tartuntariskiä. Itämisaika on suhteellisen pitkä, yleensä 1-8 kuukautta, mutta joskus sitäkin pidempi, jopa vuosia. Kondomi ei täysin suojaa visvasyylältä.

Visvasyylän (kondylooma) seuranta

Visvasyylä uusii noin 10 %:lla potilaista kuukauden kuluessa hoidosta ja noin 25 %:lla puolen vuoden kuluessa hoidosta. Papillooma viruksen aiheuttamista infektioista (esim. visvasyylä) 80–90% paranee spontaanisti kahden vuoden seurannassa. Osa infektioista kuitenkin jatkuu ja voi hoitamattomana pitkällä aika välillä kehittyä syöväksi. Toisaalta, koska tiedetään että papilloomavirusinfektio on yksi merkittävä kohdunkaulan syövän riskitekijä, hoidettu HPV-infektio tulee kontrolloida 2–3 kuukauden kuluttua hoidosta. Naisilla kontrolliin kuuluu Papa-koe. HPV-viruksen yhteys penissyöpään ei ole yhtä selkeä, kuin viruksen yhteys kohdunkaulan syöpään, mutta osassa penissyöpätapauksista on löydetty HPV-18 ja HPV-16 virustartuntaa.

Visvasyylän (kondylooma) periytyvyys

Visvasyylä ei periydy.

Visvasyylän (kondylooma) yleisyys

Visvasyylä on yksi Suomen yleisimmistä sukupuolitaudeista ja papillooma virus on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Sukupuolitautien poliklinikoiden ensikävijöistä noin 5 % naisista ja 9 % miehistä todetaan visvasyylä. Infektio on yleisin 20–25 -vuotiaana.

Visvasyylän (kondylooma) ennuste

Naisilla hoitamaton visvasyylä on kohdunkaulan syövän riskitekijä. Visvasyylällä on taipumus uusiutua, minkä vuoksi uusintahoidot voivat olla tarpeen. Vaikka visvasyylä paranee tehokkaasti ajan kanssa, voi infektio kroonistua, jolloin limakalvo voi vaurioitua ja voi kehittyä syövän esiaste.
Lähteet:
Papilloomavirustulehdus, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus oy Duodecim 2011.
Visvasyylä (papilloomavirus-, kondyloomainfektio), Urologia, Kustannus oy Duodecim 2013.
Papilloomavirusinfektio, Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2016.
Sukupuolitaudit, Käypä hoito suositus 2010.Tietoa potilaalle: papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus oy Duodecim 2017.
Tietoa potilaalle: papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma eli visvasyylä miehellä, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus oy Duodecim 2014.
ICD-10:
A63.0 Anogenitaaliset syylät
7 kommenttia