Sairaudet

Tippuri ja kuppa leviävät – tunnista oireet!

Tippuri ja kuppa, oireet: Kupan ensimmäisenä oireena sukuelinten alueelle limakalvoille tai iholle imestyy yksi tai useampi kivuton kova haavauma.

20.2.2012 Terve.fi

Perinteiset sukupuolitaudit kuppa ja tippuri ovat yleistymässä Suomessa, Helsingin Sanomat uutisoi. Viime vuosina etenkin kupan tartuntatapaukset ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvun puoliväliin verrattaessa. Piikin tartuntatapausten määrässä on aiheuttanut matkailu – yhä useammin ulkomaan tuliaisina Venäjältä ja Kauko- Aasiasta tuodaan sukupuolitauti. Lienee syytä kerrata kyseisten sukupuolitautien oireet, jotta niiden eteneminen voidaan pysäyttää.

Sukupuolitautien oireet: Tippuri

Tippuria aiheuttaa gonokokki-bakteeri, joka kuolee nopeasti ihmisen elimistön ulkopuolelle joutuessaan ja tartunta näin ollen muutoin kuin sukupuoliteitse on hyvin harvinainen. Paras tapa torjua tippuria on käyttää kondomia. Tavallisimmat tartuntapaikat ovat virtsaputki, nielu, peräsuoli ja naisilla lisäksi kohdunkaulakanava. Tartunta sormien välityksellä silmään on mahdollinen.

Taudin itämisaika tartunnasta oireisiin on tavallisimmin 2-5 vuorokautta, naisilla usein jonkin verran pidempi. Osa tartunnan saaneista on kuitenkin oireettomia. Oireina esiintyy tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kipua ja kirvelyä virtsatessa sekä harmaata/kellertävää vuotoa virtsaputkesta. Myös alavatsakivut ovat mahdollisia. Miehillä kivuliaat erektiot ja naisilla lisääntynyt valkovuoto voivat olla merkkejä saadusta tartunnasta. Peräsuolen tulehdus on yleensä oireeton.

Huom! Linkin takana aitoja ja sensuroimattomia kuvia tippurin oireista! K-18, eivät sovellu herkille tai alaikäisille lukijoille!

Hoitamattomana taudin oireet vähenevät yleensä viikkojen kuluessa. Hoitamaton tippuri saattaa kuitenkin johtaa komplikaatioihin, joista tavallisimpia miehillä ovat eturauhas- ja lisäkivestulehdus, jonka seurauksena saattaa syntyä hedelmällisyyttä vähentäviä arpimuutoksia. Naisilla tärkein komplikaatio on sisäsynnytintulehdukset, jotka samoin voivat johtaa lapsettomuuteen. Vakavimpia hoitamattoman taudin myöhäisseuraamuksia voivat olla nivel- ja aivokalvontulehdukset.

Miten toimia?

Jos sinulla on oireita, jotka viittaavat tippuriin tai jos sinulla on syytä epäillä tai pelkäät saaneesi tartunnan käy lääkärin tarkastuksessa. Lääkäri tekee kliinisen tutkimuksen ja ottaa tarvittaessa näytteen virtsaputkesta. Näyte tarkistetaan välittömästi mikroskoopin avulla ja toinen näyte lähetetään viljelyyn, joka kestää muutaman päivän. Jos lääkäri oireiden tai välittömän mikroskooppitutkimuksen perusteella varmistuu diagnoosista, saat välittömästi hoidon, muutoin yleensä odotetaan viljelyvastausta. Tippuria ei voida hoitaa ilman reseptilääkettä.

Kuppa

Kupan aiheuttaja on Treponema pallidum-niminen bakteeri, joka tarttuu ihmisestä toiseen seksikontakteissa ihon rikkoutumien ja limakalvojen kautta. Ihmisen elimistön ulkopuolella bakteeri kuolee herkästi. Kuppa voi levitä myös istukan kautta sikiöön aiheuttaen synnynnäisen kupan. Kondomin käyttö suojaa hyvin tartunnalta.

Kupan oireet ja taudin vaiheet

  • Primaarikuppa: 3-4 vk tartunnasta sukuelinten alueelle limakalvoille tai iholle ilmestyy kupan ensimmäisenä oireena yksi tai useampi kivuton kova haavauma, joka paranee 3-6 viikossa. Sukuelinten lisäksi haavauma voi esiintyä myös suussa tai peräaukossa. Peräsuolessa, emättimessä tai kohdunkaulassa sijaitseva haavauma saattaa jäädä huomaamatta.
  • Sekundaarikuppa: 1.5-2 kuukauden kuluttua tartunnasta, jolloin bakteeri leviää kaikkialle elimistöön, jolloin yleisoireina voi esiintyä lämpöilyä, huonovointisuutta ja pahoinvointia. Iho-oireina voi taudin sekundaarivaiheessa olla tavallisesti vartalolla sijaitseva pieniläiskäinen ihottuma (roseola) taikka muutaman millimetrin halkaisijaltaan olevat kovat näpyt (syfilidit), jotka esiintyvät erityisesti kämmenten ja jalkapohjien alueella. Myös hiustenlähtöä voi esiintyä.
  • Latenttikuppa: vuoden jälkeen tartunnasta. Oireina läiskäinen ihottuma (roseola) ja syfilidit, mutta noin kahden vuoden kuluessa tartunnasta nämäkin oireet häviävät ja taudin tarttuvuus käy vähäiseksi.
  • Tertiäärikuppa: noin 4-40 vuoden kuluttua tartunnasta. Arvioiden mukaan 30-50%:lla hoitamattomista potilaista tauti etenee tähän taudin viimeiseen vaiheeseen, jonka tavallisimmat oireet ovat ihon haavat (gumma) sekä keskushermosto- ja verisuonioireet.

Huom! Linkin takana aitoja ja sensuroimattomia kuvia kupan oireista! K-18, eivät sovellu herkille tai alaikäisille lukijoille!

Lähteet:

HS.fi

terve.fi

dermnet.com

Lue lisää:

Viisi yleisintä sukupuolitautia – katso hätkähdyttävät kuvat!

Miesten 6 yleisintä sukupuolitautia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi